O blogu

O nastanku fotografije kroži veliko zgodbic, vendar je najbolj zanimiva tista, ki jo je objavil mož po imenu de la Roche v svojem delu Giphantie leta 1741. Že takrat si je zamislil material, ki bi zajemal barve narave na trdo ploščo, pokrito z neznano snovjo, ki bi jo morali razvijati le v temi, da bi postala vidna tudi podnevi. S tem je praktično napovedal nastanek fotografije, kot jo poznamo še danes.

PhotographischeApparate

Fotografija ali slika, je podoba, ki jo ustvari svetloba, ki pada na svetlobno občutljivo površino, navadno fotografski film ali elektronska tipala (kot je CCD ali CMOS čip). Večina fotografij je ustvarjena s kamero, ki uporablja lečo, da zbere žarke vidne valovne dolžine svetlobe in to reproducira v zapis, ki ga človeško oko lahko vidi. Proces in praksa ustvarjanja fotografije se imenuje fotografiranje. Besedo “fotografija” je leta 1839 skoval Sir John Herschel in temelji na grškem φῶς (fosfor), kar pomeni “svetloba”, in γραφή (graphê), kar pomeni “risanje, pisanje”, ta besedna zloženka torej dobesedno pomeni “risanje s svetlobo”.

Print

Seveda pa objava imena fotografije nima nič skupnega z začetkom oz. izumom fotografije, saj je ta nastala že veliko časa nazaj in sicer v optični fazi že v letu 1519, ko so izumili camero obscuro, fotografija, kot jo poznamo danes, pa leta 1827, ko je Joseph Nicéphore Niepce izumil material, ki se je strdil pri stiku s svetlobo. Potreben čas osvetlitve je bil 8 ur.

V tem blogu želim prikazati najbolj vznemirljive faze pri nastajanju fotografskega zapisa, največje osebnosti, ki so k temu prispevale svoj pomemben delež in seveda nekaj foto ikon v podobi zapeljivega ženskega telesa, ki fotografiji vedno znova daje neizogiben ustvarjalni navdih.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s