Harold Pierce Cazneaux

Harold Pierce Cazneaux (1878-1953) se šteje med vodilne umetniške fotografe v Avstraliji. Max Dupain ga je opisal kot očeta sodobne avstralske fotografije, ki je imel velik vpliv na razvoj fotografije v Avstraliji.

Harold Cazneaux, Self-Portrait 1904

Artist : Harold Cazneaux (New Zealand; Australia, b.1878, d.1953) Title : Date : 1904Medium Description: platinotypeDimensions : Credit Line : Gift of Mrs Rainbow Johnson 1985Image Credit Line : Accession Number : 35.1985

Fotografska dela Harolda Cazneauxa se odlikujejo po izredno kreativni uporabi naravne svetlobe, ki jo je sam videl kot ključni element pri razvoju fotografije z izrazito avstralskim značajem. Njegovo obsežno in vsestransko fotografsko delo – od mestnih vedut in pokrajinskih pejsažev, do portretov – je dokaz njegove inventivnosti, strasti in prizadevanj, da bi fotografiranje promoviral kot svetovno priznano umetnost.

Harold Cazneaux_5Redno je sodeloval na nacionalnih in mednarodnih fotografskih razstavah, kjer je doživljal tako kritike kot pohvale. Njegova fotografija iz leta 1937, Spirit of Endurance je verjetno njegovo najbolj znano delo.

Harold Pierce Cazneaux Spirit of EnduranceCazneaux je bil tudi ploden pisatelj in med drugim 20-letni dopisnik za »Photograms of the Year« (UK) ter fotografski kritik in učitelj fotografske teorije in tehnike.

harold H

Čeprav se jel Cazneaux že zelo zgodaj spoznal s fotografijo (njegovi starši so delali v komercialnih fotografskih studijah), je bil najprej bolj zainteresiran za skiciranje in risanje. Medtem ko je ponoči obiskoval umetniško šolo, je s svojim očetom delal v portretnem studiju Hammer & Co. v Adelaidi.

Harold Cazneaux_4

Ko pa je 20-letni Cazneaux obiskal John Kauffmanovo razstavo v Adelaidi leta 1898, so ga prevzele mehke fokusne impresionistične podobe fotografij, ki so mu kamero razkrile kot umetniško sredstvo, in ga spodbudile, da je ustvaril svoj fotografski slog.

This slideshow requires JavaScript.

Photo Copyright: Harold Pierce Cazneaux

Advertisements