Fred Herzog

Fred Herzog: filozofija fotografije

Fred Herzog (rojen 21. septembra 1930) je fotograf, znan predvsem po svojih fotografijah življenja v Vancouvru, Britanska Columbija, Kanada. Poklicno in strokovno dela kot medicinski fotograf. Bil je pomočnik direktorja UBC oddelka za biomedicinsko komunikacijo, poučeval pa je tudi na univerzi Simon Fraser.

herzog-portrait-1961-time

Fred Herzog: Avtoportret

Herzog se je rodil in odraščal v Stuttgartu v Nemčiji, vendar je bil evakuiran iz mesta med zračnim bombardiranjem v drugi svetovni vojni. Njegovi starši so umrli med vojno (za tifusom in rakom), po vojni je opustil šolanje in si našel delo kot pomorščak na ladjah. Leta 1952 je emigriral v Kanado, na kratko je živel v Torontu in Montrealu predno se je preselil v Vancouver leta 1953. Že v času otroštva je naredil nekaj priložnostnih fotografij, po selitvi v Kanado pa se je pričel s fotografijo tudi poklicno ukvarjati.

herzog-jackpot-1961-time

Njegovo fotografsko delo se osredotoča predvsem na delavski razred in njihovo vpetost v okoliš in bivalni prostor (mesta, kraji). Tehnično je uporabljal predvsem diapozitive (večinoma Kodachrome), ki je omejil njegovo možnost razstavljanja fotografij in ga tudi marginaliziral nekoliko kot umetnika v letih 1950 in 1960, ko je večina fotografov uporabljala črno belo tehniko fotografiranja. Vendar pa so njegova dela vedno bolj priznana v zadnjih desetletjih. Njegovo delo se je pojavilo v številnih knjigah in različnih galerijah, vključno Vancouver Art Gallery.

man-with-bandage-1968

Fred Herzog: Philosophy of photography

“Photographic finesse has its place, but it can also get in the way. I was trying to show vitality. The pictures are about content, and more content. And if there is no content, take no picture. “It’s exactly the other way around now. ‘Okay I’m going to take my clothes off, and I’m going to stand there in the nude, and I’m going to try and look lonely or profound.’

herzog-banff-meatateria-1955-time

“Content cannot be manufactured, in my opinion. That which I can find is better than that which you can make. That which we find, the work and the use of the people out there, it’s natural, that’s what ordinary people do, that interests me.”

crossing-powell-1984

“I take pride in saying these are all how we looked, not how we wanted to look, or staged. You cannot stage pictures. That is something I have many many times defended. People say ‘Well you can stage that.’ I say ‘No you cannot, and I can prove it to you.’ Many times over I’ve taken a second shot after [some] kids have seen me, and nothing. It’s a different picture.”

Photo Rights/Copyright:  Fred Herzog

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s