Lucien Clergue

Lucien Clergue

Lucien Clergue se je rodil v Arlesu (Francija) 14. avgusta 1934 in že pri sedmih letih se je naučil igrati na violino. Nekaj let kasneje mu je njegov učitelj je sporočil, da ga nima več kaj naučiti, ker izvira iz družine trgovcev, in da ne more opravljati nadaljnjega študija na konservatoriju.

Photographiant-a_-genoux-sous-l_estribo_1970_Lucien-Clergue

Leta 1949 se je naučil osnov fotografije. Štiri leta kasneje  je pokazal svoje fotografije slikarja Pabla Picassa na Corrida v Arlesu, ki je vztrajal, da mu pokaže tudi druge. Od tedaj dalje je mladi Clergue eno leto in pol ustvarjal fotografije in jih pošiljal Picassu v oceno. V tem času je delal na seriji fotografij, ki so se navezovale na potovanja, zabave, akrobate in harlekine, ali kot jih je imenoval: ‘Saltimbanques “. Delal je tudi serijo fotografij, katere predmet so bili odpadki in mrhovine.

Lucien Clerque El Cordobes. 1963

Četrtega novembra 1955 je Lucien Clergue obiskal Picassa v Cannesu. Njuno prijateljstvo je trajalo skoraj 30 let vse do smrti velikega mojstra. Clerguova knjiga: ‘Picasso moj prijatelj’ je prikazala vse pomembne trenutke v njunem odnosu.

ClerguePicassoetCathy

Clergue: Picasso in Cathy

Clergue je ustvaril številne fotografije ciganov v južni Franciji, in je pomembno prispeval pri promociji in uspehu kitarista Manitasa de Plata ter njegovi poti do slave. Leta 1968 je skupaj s prijateljem Michelom Tournierjem ustanovil fotografski festival Rencontres d’Arles, ki se je vsako leto odvijal v Arlesu v mesecu juliju.

ClergueNuAuxVerresBrises

Clergue je bil tudi ilustrator mnogih knjig, med njimi tudi knjige pisatelja Yves Navarra.

Leta 2007 je mesto Arles počastilo Luciena Clerguea z retrospektivno zbirko 360 fotografij, ki jih je ustvarjal med leti 1953 do leta 2007. Tedaj je prejel tudi nagrado Lucie Award 2007.

lucien-clergue (1)

Lucien Clergue je bil leta 2003 imenovan za viteza Legije časti in postal član Akademije za likovno umetnost Francoskega inštituta (31. maja 2006) ob ustanovitvi novega oddelka posvečenega fotografiji. Clergue je tako postal prvi fotograf, ki je postal član te Akademije na področju fotografske umetnosti. Umrl je 15. novembra 2014 v starosti 80 let v mestu Nîmes v Franciji.

This slideshow requires JavaScript.

Photo Copyright: Anne Clergue

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s