Joan Colom

Joan Colom i Altemir je katalonski fotograf znan po svojih portretih ljudi iz nižjega sloja v Barceloni in delavskega razreda, še posebej v zloglasni soseski Raval. Colom je bil fotograf samouk in je ustvaril svoje najbolj znane slike v času, ko se je preživljal z delom  kot računovodja.

pnfotografia2002joan-colom-ministerio-de-educacion

Leta 1957 je postal član Agrupació fotografica de Catalunya (AFC) in soustanovitelj umetniške skupina El Mussol (“Sova”) leta 1960. Leta 1962 je svoje fotografije razstavljal v Parizu skupaj s kolegi fotografi Xavierjem Misserachsom in Oriolom Masponsom kot del “New Avantgarde” gibanja, ki se je močno zgledovalo po mojstrih fotografije, kot so bili: Brassaï, Francesca Català Roca, Henri Cartier-Bressona ali Man Ray.

larxiu-de-joan-colom-i-el-seu-treball-tarda-1977-2010

Joan Colom je prejel nagrado National Photography s španskega ministrstva za kulturo v letu 2002, kot tudi zlato medaljo za kulturne zasluge, ki jo v Barceloni podeljuje mestni svet, nagrado  National Visual Arts Prize, s strani Generalitat de Catalunya in Creu de Sant Jordi v letu 2006. V v letu 2011 je prejel podporo Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) za del svojega fotografskega materiala.

joancolom

exposicio-colom

joam-colom

joam_colom

Photo CreditsJoan Colom © Ministerio de Educación

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s