Toni Frissell

Toni Frissell (1907 – 1988) je bila rojena v New Yorku in je svojo poklicno kariero začela kot igralka, kasneje je delala v oglaševanju, nato pa se je posvetila fotografiji v začetku leta 1930. V fotografsko dejavnost jo je posvetil njen brat Varick, ki se je ukvarjal z dokumentarnimi filmi, katerega smrt med snemanjem ob obali Labrador leta 1929 jo je navdihnila za resno delo s tem medijem.

toni-frissell-1907-1988-american-everett

V glavnem je bila samouk, najprej si je delo fotografinje našla kot foto poročevalka, nato pa se je uveljavila kot modna fotografinja pri reviji Vogue. Med drugo svetovno vojno je bila uradna fotografinja ameriškega Rdečega križa in ženske enote “Army Corps of US” urada za vojne informacije. Od leta 1941 do leta 1950 je delala za revijo Harper Bazaar, vendar so jo njene izkušnje kot vojno poročevalko potegnile k fotoreportaži, in se je po letu 1950 vse manj ukvarjala z modno fotografijo.

frissell_toni_9_1979_414064_displaysize

Pričela je svobodno ustvarjati in se preživljala s fotografskim delom za različne revije kot so: Look, Vogue, Sports Illustrated in Life do svoje upokojitve leta 1967. Vse od preporoda modne fotografije, je bilo delo Frissellove vključeno v samostojne razstave v muzeju umetnosti v Philadelphiji in ICP, skupinske razstave v George Eastman House, in še mnoge druge.

004-toni-frissell-theredlist

Pomemben prispevek Frissellove k modni fotografiji je bil njen razvoj realistične (v nasprotju s studijsko) modne fotografije v letih od 1930 do 1940. Toni Frissell obvlada videz  spontanosti v modni fotografijah, ki jih je ustvarjala v naravnem okolju in na izbranih lokaciji s svojimi modeli. Imela čut za uporabo nenavadne perspektive, ki jo je dosegla s postavljanjem svoje kamere po dramatični diagonalni osi, in / ali z nizkim stojiščem in širokokotnim objektivom pred nevtralnim ozadjem, s čimer je ustvarila iluzijo podolgovate oblike portretiranca. Z občutkom za bližnje posnetke in enostavno, atraktivno podobo privlačnih, športno nastopajočih modelov, so bili fotografski posnetki Toni Frissell mejniki v povojni akcijski modni fotografiji.

weeki_wachee_spring_10079u

Fotografije Toni Frissell so objavljena v naslednjih delih:

A Child’s Garden of Verses (1944)
Bermuda:The Happy Island (1946)
Mother Goose (1948)
The King Ranch, 1939-1944 (1965)
Tethered, by Amy MacKinnon (August 2008)
Toni Frissell Photographs: 1933-1967 (1994)

toni-frissell

Vir: Wikipeedija, Alchetron

Photo Copyrights: Toni Frissell

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s