Mario De Biasi

Mario De Biasi je bil rojen v Soisu leta 1923, v bližini Belluna, živel pa je v Milanu od leta 1938. Fotografirati je začel leta 1945 s kamero, ki jo je našel v razbitinah v Nürnbergu, kamor je bila deportirana njegova družina.

mario-de-biasi_1

Po vrnitvi v Italijo je imel leta 1948 prvo samostojno fotografsko razstavo in leta 1953 je pričel svoje 30 letno sodelovanje z revijo Epoca. Delal je na številnih fotografskih projektih po vsem svetu in imel več sto naslovnic v račličnih revijah. Njegovo sodelovanje na številnih fotografskih razstavah je bilo zelo plodno: razstavljal je na Gli Universalisti na Photokini v Koelnu leta 1972, Italian Metamorphosis v letih 1943-1968, v Solomon Guggenheimovem muzeju v New Yorku leta 1994 (njegova slika “Gli Italiani si voltano” je bila izbrana kot uradna slika za razstavni plakat) in imel je čudovito retrospektivo na Arengario v Milanu leta 2000.

mario-de-biasi_2

Bil je zmagovalec fotografskega natečaja Erich Solomon Preis v Koelnu leta 1964, prejel je nagrado Saint Vincent za novinarstvo v letu 1982, nagrado za življensko delo na festivalu Arles leta 1994 in zlato Ambrogino v letu 2006.

mario-de-biasi_3

Bil je vključen v knjigo fotografskih osebnosti: Srečanja s 50 mojstri fotografije 20. stoletja (Encounters with 50 Master Photographers of the 20th Century). Leta 2003 je prejel naziv Mojster italijanske fotografije, ki jih podeljuje FIAF (italijanska federacija fotografskih združenj) in ob tej priložnosti je bila objavljena tudi njegova monografija v seriji “Veliki Avtorji”.

mario-de-biasi_7

Seznam knjig, ki jih je objavil do tedaj, je dosegel številko 91. Ena zadnjih knjig je bila Metamorphosis z uvodnim esejem Vittoria Sgarbija. V vseh njegovih biografijah je rad citiral navedek, ki ga je zapisal njegov velik prijatelj Bruno Munari: “De Biasi je najraje fotografiral revolucije in portrete znanih ljudi, ter neznane države. Fotografiral je izbruhe vulkanov in snežne pokrajine na severnem polu pri -65 ° C. Kamera je postala del njegove anatomije, kot so nos in oči “. Kadar De Biasi ni fotografiral, je risal in slikal z barvami.

mario-de-biasi_8

Mario De Biasi je umrl leta 2013 v starosti 90 let.

mario-de-biasi_4

mario-de-biasi_9

mario-de-biasi_10

mario-de-biasi_6

mario-de-biasi_5

Photo Credit: © Mario De Biasi

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s