Ara Güler

Ara Güler  se je rodil 16. avgusta 1928 in je eden najbolj znanih in uspešnih turških fotoreporterjev, poznan tudi pod vzdevkom Oči Istanbula. Študiral je na armenski visoki šoli Getronagan. Njegov oče je bil lastnik lekarne, vendar je imel veliko prijateljev, ki so pripadali svetu umetnosti. Ara je prihajal v stik s temi ljudmi in njihova dela so ga navdihnila, da se je odločil za umetniško kariero (film / kino). Delal je v filmskih studiih in se udeleževal tečajev drame pod vodstvom Muhsina Ertuğrula. Kasneje se je bolj ukvarjal z novinarstvom in je opustil kinematografijo. Leta 1950 se je pridružil turškemu časopisu Yeni Istanbul kot fotoreporter. V istem času je študiral ekonomijo na Univerzi v Istanbulu. Po končanem študiju se  je zaposlil pri časopisu Hürriyet.

ara-guler

V letu 1958, ko je ameriška časopisna hiša Time-Life odprla svojo turško podružnico, je Ara Güler postal njen prvi dopisnik. Kmalu so ga pričele najemati tudi druge časopisne hiše po svetu kot so Stern, Paris Match, in Sunday Times, London. Leta 1961 je pri reviji Hayat postal glavni fotograf.

ara-guler1

V tem času je spoznal Marca Ribouda in Henrija Cartier-Bressona, ki sta ga angažirala kot pridruženega dopisnika Magnum Photos. Ara in njegovo delo sta bila predstavljena tudi v britanskem fotografskem letopisu leta 1961. V istem letu ga je American Society of Magazine Photographers  sprejela kot prvega turškega fotografa v svojo organizacijo.

ara-guler2

Leta 1960 so bile Arajeve fotografije Turčije objavljene v različnih knjigah pomembnih avtorjev kot ilustrativna ponazoritev njihovih vsebin, hkrati pa so bile prikazane na različnih razstavah po vsem svetu. Leta 1968 je bilo njegovo delo na ogled v Muzeju moderne umetnosti v New Yorku v sklopu desetih mojstrov barvne fotografije. Gulerjeve fotografije so bile razstavljene tudi na sejmu Photokina v Kölnu v Nemčiji. Dve leti kasneje je izšel njegov fotografski album: Türkei. Njegove podobe fotografij imajo močan umetniški navdih in so bile predstavljene v revijah, kot so Horizon, Life, Time in Newsweek.

ara-guler3

Ara je potoval kot fotografski novinar po različnih državah kot so: Kenija, Borneo, Nova Gvineja, Indija, Pakistan, Afganistan, Kazahstan, Iran in po številnih mestih v Turčiji. Leta 1970 je ustvarjal tudi fotografske upodobitve pomembnih umetnikov in politikov kot so: Salvador Dalí, Marc Chagall, Ansel Adams, Alfred Hitchcock, Imogen Cunningham, Willy Brandt, John Berger, Maria Callas, Bertrand Russell, Pablo Picasso, Indira Gandhi, in Winston Churchill.

ara-guler4

Poleg tega je Ara režiral tudi film The End of the Hero, v katerem je leta 1975 dokumentiral  pomembne bitke iz prve svetovne vojne prve svetovne vojne.

Dela Ara Gülerja so prisotna v fotografskih zbirkah ustanov po vsem svetu, kot so National Library of France; New York’s George Eastman Museum; Das imaginäre Photo-Museum; Museum Lud, idr.

ara-guler5

 

This slideshow requires JavaScript.

Photo Credit: Ara Güler

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s