Don Hong-Oai

Fotografija v slogu tradicionalnega kitajskega slikarstva s konca dinastije Song in Yuan.

don-hong_oai

Don Hong-OAI

Don Hong-Oai se je rodil leta 1929 v mestu Guangzhou v provinci Guangdong na Kitajskem (umrl 8. junija 2004). Pogosto ga opisujejo kot kitajskega umetnika, vendar ne zaradi kraja njegovega rojstva. Iz Kitajsk je namreč odšel že pri sedmih letih po nenadni smrti svojih staršev. Kot najmlajšega od 24 bratov in pol-bratov in sester, so Dona poslali živeti v kitajsko skupnost v Saigon, v Vietnam. Kasneje v življenju se je občasno vračal na Kitajsko, vendar pa nikoli več ni tam živel.

don-hong-oai__photo_gray_preview_800

Po prihodu v Saigon je Don postal vajenec v fotografskem studiu, ki ga je vodil kitajski priseljenec v Vietnamu. Tam se je tudi naučil osnov fotografije. Prav tako je tu razvil občutek za fotografiranje pokrajin, ki jih je posnel v svojem prostem času z eno od studijskih kamer. Don je ostal fotografski vajenec celo desetletje, zatem pa je opravljal vrsto priložnostnih del. Čeprav je bil obupno reven, si je končno uspel kupiti svoj prvi fotoaparat za 48 ameriških dolarjev. Leta 1950 se je v starosti 21 let vpisal na Vietnam National Art University, kjer je študiral likovno umetnost.

don-hong-oai_photo_gray_preview_800

Leta 1979 se je preselil v Združene države Amerike, kjer ni poznal nikogar, in se naselili v San Franciscu v kitajski skupnosti. Preostanek življenja je preživel v tamkajšnjem Chinatown, in se ni nikoli naučil govoriti angleško. Svoje delo je opravljal s pomočjo prevajalca. Svoje fotografije pričel razstavljati po uličnih sejmih in leta 1990 je prejel prvo večje priznanje za svoja umetniška dela. V zadnjih letih življenja so bila njegova dela zelo iskana in cenjena, še zlasti med zasebnimi podjetji in muzejskimi kustosi.

don-hong-oai_28_photo_gray_preview_800

Don Hong-Oai je umrl v starosti 74 let v kitajski bolnišnici v San Franciscu po prestani srčni operaciji.

 

This slideshow requires JavaScript.

Photo © Don Hong-Oai

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s