Evgen Bavčar

Evgen Bavčar, Slepi fotograf, ki “bo Evropi odprl oči”

Fotograf, filozof in borec za pravice slepih Evgen Bavčar, ki živi in dela v Parizu, je letošnji dobitnik nagrade državljan Evrope, ki jo od leta 2008 podeljuje Evropski parlament.

Bavčar Egon

Z nagrado parlament nagrajuje tiste posameznike, projekte in pobude, ki spodbujajo čezmejno sodelovanje in razumevanje v EU-ju.

V obrazložitvi ob nominaciji so zapisali, da Bavčar “s svojim edinstvenim in bogatim prispevkom v umetnosti in literaturi, ki presega evropske meje, ne povezuje le Slovenije in Francije, ampak s svojo slepoto tudi državljane Evrope, ki imajo od Braillove komunikacije dodatno korist, saj jih povezuje na zelo simbolen način, onkraj jezikovnih ovir”.

E.B.-CANCELLO

V Parizu živeči filozof, fotograf in borec za pravice slepih Evgen Bavčar, Evropo vidi kot celino, na kateri bi “pepel vojne” lahko postal most za nekaj novega, pozitivnega.

Puščava globalnega sveta, kot se je izrazil lavreat, je po Bavčarjevem mnenju zelo nevarna, “vedno si moramo ustvarjati oaze”. Ker to po njegovih besedah počne tudi Francija, se mora Slovenija “še toliko bolj zavedati svojega obraza, čeprav je del obrazov Evrope”.

LOS-CIEGOS-Y-EL-CINE-2-b

Slovenska luč v Evropi

V prostorih Evropskega parlamenta v Bruslju so aprila odprli razstavo Bavčarjevih fotografij z naslovom Svet skozi leče slepega umetnika. Gre za razstavo, ki je po besedah njenega avtorja ogledalo Slovenije in ki prinaša slovensko luč v Evropo. “Mi smo bili že dolga leta v Evropi, samo smo bili v senci. Zdaj so te sence nekako izginile. Tudi naša luč prihaja v Evropo (…) naša identiteta, kultura in preteklost,” je povedal umetnik ob odprtju.

 

E.B.-FIORI

Gre za razstavo, ki je po besedah njenega avtorja ogledalo Slovenije in ki prinaša slovensko luč v Evropo.

“Mi smo bili že dolga leta v Evropi, samo smo bili v senci. Zdaj so te sence nekako izginile. Tudi naša luč prihaja v Evropo (…) naša identiteta, kultura in preteklost,” je povedal Bavčar ob odprtju razstave, ki gostuje v Bruslju ob 25-letnici slovenske samostojnosti.

Evropa po Bavčarjevih besedah še ni takšna, kot bi morala biti, vendar pa sam verjame vanjo. Prepričan je, da bo tudi slovenska luč, luč slovenskega duha, dala nekaj impulzov tej novi boljši Evropi, ki ji včasih manjka domišljije, poguma in upanja.

Za razstavo je izbral fotografije, ki govorijo o Evropi in Sloveniji, o spominih na desetdnevno vojno in na lastno otroštvo, pa tudi o mestih Evrope. “So slovenske slike, vendar zelo evropsko zasnovane,” je dejal.

Evgen Bavčar LOST IN TOWN

Evropski poslanec Lojze Peterle (EPP/NSi), na čigar pobudo je bila razstava pripravljena, je v govoru spomnil, da razstava poteka v težkih časih za Evropo, ko se zdi, da več Evrope ni mogoče. “Verjamem, da je Bavčar tukaj zato, da nam odpre oči.”

Evropska poslanka in nekdanja komisarka za pravosodje Viviane Reding pa ob prebiranju umetnikovega življenjepisa po lastnih besedah ni mogla skriti presenečenja in občudovanja nad tem, kako lahko nekdo, ki ne vidi, zmore narediti nevidno vidno, in da je lahko nekdo, ki je študiral in doktoriral iz filozofije in estetike, tako globok umetnik.

evgen_bavčar

Pri tem je citirala besede iz Malega princa francoskega pisatelja Antoina de Sainta – Exuperyja: “Kdor hoče videti, mora gledati s srcem. Bistvo je očem nevidno.”

Filozof, publicist in fotograf Evgen Bavčar živi in ustvarja med Francijo in Slovenijo. Pri enajstih letih je izgubil vid, a ga to ni oviralo, da se ne bi posvetil fotografiji. Svoja dela je razstavljal po vsem svetu.

Na mrtve ne smemo pozabiti

To, kot zagovarja, moramo storiti tako, da povemo, kdo smo, da se zavemo, koliko tragedij je bilo na našem ozemlju, da smo preživeli: “Mi smo odgovorni za tiste mrtve Slovence, ki se niso mogli izpopolniti.” Zgodovina je lahko tudi izhodišče za spravo, čeprav ni mogoče zanikati ene in druge strani, je poudaril slepi fotograf in filozof.

Danega trenutka nikoli ne doumemo v celoti

Evropo v prihodnosti vidi kot združbo narodov, ki so si med seboj enakopravni, se spoštujejo in poznajo svoje kulture, kot “Evropo na skupnih temeljih in skupnih kreativnih domišljijah”. Ob tem je opozoril še na “resnico, ki so jo pokazali marsikateri filozofi”: da je naša prisotnost v danem trenutku vedno nekoliko zaznamovana s temo, ker ne vidimo prihodnosti, lahko pa pogledamo nazaj.

LOS-CIEGOS-Y-EL-CINE-3-b

Slovenija je v 25 letih po njegovem mnenju z marsikatero evropsko akcijo opozorila nase, vedno pa, tako Bavčar, obstajajo možnosti preseganja klišejev iz preteklosti. Po njegovem mnenju bi morala poiskati svetle točke zgodovine in ljudi, ki so odpirali pot. Razloga za pesimizem ne vidi, če bomo enotni. Ne bi pa si smeli več dovoliti, da bi se bojevali med seboj v imenu drugih. “Imamo možnost aktivnega delovanja,” je poudaril Bavčar.

Glede položaja slepih in slabovidnih v Sloveniji in Evropi je ocenil, da “ni obupen, je kritičen, lahko pa bi rekli tudi nasprotno”. Opaža določene, sicer ne velike premike, želel pa bi si, da bi se te osebe lažje realizirale, da bi srečevale ljudi, ki jih je srečeval sam in ki so mu pomagali iti naprej, čeprav je bil velikokrat ponižan in označen.

LOS-CIEGOS-Y-EL-CINE-3-a

Najprej slavje v Narodni galeriji, nato še v Bruslju

Nagrado, s katero Evropski parlament (EP) prepoznava posameznike in skupine, ki s svojim delom zagovarjajo evropske vrednote in spodbujajo vprašanje človekovih pravic, kot je pojasnil vodja informacijske pisarne EP v Sloveniji Klemen Žumer, je Bavčar prejel v Narodni galeriji. Slovesnost v Bruslju s še 49 dobitniki iz različnih držav članic EU-ja pa bo 12. in 13. oktobra 2016.

Fotografije kot zrcalo “tretjega očesa”

Ob tej priložnosti so v Narodni galeriji postavili razstavo Bavčarjevih fotografij, ki so bile aprila že na ogled v EP-ju. S svojimi deli, kot je povedal, ne želi pokazati le podob, temveč svoje misli, “tisto notranje gledanje, pogled tretjega očesa”.

64706254_bavcar4

Najvišje francosko priznanje – odlikovanje vitez legije časti

Prihodnji teden bo Bavčar v okviru praznovanja francoskega državnega praznika prejel odlikovanje vitez legije časti. V četrtek, 14. julija, mu ga bo izročil francoski veleposlanik v Sloveniji Pierre-Francois Mourier kot priznanje za njegov prispevek k umetniški fotografiji ter za njegova osebna prizadevanja pri krepitvi odnosov med Francijo in Slovenijo.

V izjemni družbi

Lani sta nagrado državljan Evrope prejela Drago Jančar in Tomo Križnar, pred tem pa Alojz Rebula, Spomenka Hribar in Boris Pahor.

Photo Copyrights: ©  Evgen Bavčar

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s