Sebastião Salgado v Ljubljani

V Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (MGML) bo “zvezdniški” dogodek leta 2016 obsežna razstava fotografa Sebastiãa Salgada; gostovanje bo osrednji kulturni projekt v sklopu Ljubljane kot zelene prestolnice Evrope.

Sebastião Salgado, eden trenutno najuglednejših in v svetu najbolj iskanih živečih fotografov, se bo v Galeriji Jakopič in v Mestnem muzeju Ljubljana predstavil s projektom Geneza. Projekt, ki je nastajal osem let in geografsko zajema vse celine, je fotografov odziv na bridkosti človeštva, ki jih je kot svetovni popotnik in fotoreporter beležil v desetletjih svoje kariere.

MGL

Pri ustvarjanju Geneze se je Salgado osredotočil na harmonične podobe neokrnjene narave, divjega življenja, pokrajin in domorodnih ljudstev, povzema umetniška vodja Galerije Jakopič in Galerije Vžigalica – Marija Skočir. Na svojih poteh je fotograf dokumentiral arktične in puščavske pokrajine, tropski deževni gozd, morsko in drugo divje življenje ter ljudstva, ki še vedno živijo v skladu s svojimi pradavnimi tradicijami. Razstava je v ciklih deljena na pet geografskih regij: Svetišča Zemlje, Južni planet, Afrika, Amazonija in Pantanal ter Severni kraji.

Salgado-10

Sebastião Salgado je zadnjih štirideset let potoval po različnih celinah in v objektiv ujel dogodke, ki so ga globoko zaznamovali: vojne, lakoto in izgnanstvo. Po vseh grozotah, ki jim je bil priča, je zadnja leta upanje spet našel v naravi. Velja za enega glavnih dokumentarnih fotografov in fotožurnalistov 20. stoletja, tako zaradi kakovosti njegovih fotografij kot zaradi vseh pomembnih dogodkov, ki jih je ujel v svoj objektiv. Skozi svoj celoten opus ostaja zvest črno-beli fotografski estetiki.

Salgado_1

Na formalni ravni njegove fotografije pritegnejo gledalca s pretanjenimi odtenki in sivinami, ki jih nadgrajuje z močnimi kontrasti med svetlimi in temnimi površinami. Njegova dela uvrščajo ob bok slavnih fotografov kot so Henri Cartier Bresson, Robert Capa in James Nachtwey. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim tudi Royal Photographic Society Centenary Medal. Deluje tudi kot Unicefov ambasador dobre volje in je častni član ameriške akademije znanosti in umetnosti.

Salgado_3

sporocilo.za.javnost_geneza

press.release__sebastiao.salgado

Muzej in galerija mesta Ljubljane

©Sebastião Salgado. Amazonas Images.

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s