Tomaž Lunder

Tomaž Lunder se je rodil leta 1955 v Škofji Loki. Leta 1974 je maturiral v Boicewillu v ameriški zvezni državi New York. Pet let kasneje je diplomiral na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani. Po zaposlitvah v rudniku urana v Žirovskem vrhu in Iskra Inženiringu je leta 1990 poklicno pot nadaljeval kot samostojni fotograf. Ob tem se je ukvarjal tudi z grafičnim oblikovanjem.

Tomaž Lunder

Tomaž Lunder (foto: osebni arhiv)

Kot je ob razstavi Lundrovih fotografij leta 2003 v Mali galeriji Cankarjevega doma zapisal umetnostni kritik Brane Kovič, je mogoče v Lundrovem opusu prepoznati obe dominantni tendenci sodobne fotografije, hotenje po karseda temeljitem razkrivanju resničnosti in hkrati kritično (samo)spraševanje o naravi medija, ki je presegel svoj reprezentacijski status. Lunder je takrat predstavil cikel Obrazi svetlobe, serijo fotografij v črno-beli tehniki.

Tomaž Lunder-Kubanski

Umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Judita Krivec Dragan pa je tedaj zapisala, da je v Lundrovih fotografijah ostaja človek telesen, resničen, navzoč tukaj in sedaj. Pri tem ni pomembno, ali gre za naključne posameznike, ki jih je avtor srečeval na potovanjih, ali za osebe iz bivanjskega okolja, znance in prijatelje iz umetniških krogov. Lunder se je njihovih podob loteval podobno kot nekdanji slikarji portretisti, ki niso želeli toliko zadostiti fizični podobnosti, kakor ujeti značajske posebnosti upodobljenca in njegovo osebnostno enkratnost.

Tomaž Lunder- Kubanski portreti

Tomaž Lunder – Kubanski portreti

Lunder se je predstavil na številnih skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini, nazadnje so v ljubljanskem hostlu Celica 8. februarja odprli razstavo njegovih fotografij z naslovom Patchworks.

patchworks-2

Za svoje delo je prejel več nagrad, med njimi leta 2001 prvo nagrado Emzina za fotografijo leta.Bil je poznan tudi po svoji portretni fotografiji, pri čemer je osebnost upodobil skozi določeno kretnjo, pogled ali držo.

Tomaž Lunder je umrl po hudi bolezni 24.02.2016 v 61. letu starosti.

Fotografije: Tomaž Lunder

Photo: Tomaž Lunder – Emzin

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s