Jošt Franko

Jošt Franko, mlad dokumentarni fotograf, se je rodil leta 1993 v Mengšu pri Ljubljani. Pri svojem delu se večinoma osredotoča na dolgoročne projekte, v katerih raziskuje socialne probleme doma in v tujini.

twitterfranko

Tematika fotografij, ki ji posveča posebno pozornost, se dotika izgube tradicionalnih vrednot v sodobnem svetu. Zavzema se za dokumentiranje sveta prek fotografije – s tem ta medij poskuša odkriti in razumeti. Verjame, da sta njegova mladost in radovednost glavno gonilo pri izbiranju tem, ki so sicer pogosto prezrte. V preteklem letu je bil Jošt Franko sprejet na program Mentoring pri agenciji VII, njegova dela pa so bila večkrat nagrajena na natečaju Slovenia Press Photo.

Franko_Gaza_04-1200-630-05123608

Jošt Franko je mlad dokumentarni fotograf, ki je skozi fotoaparat videl že marsikaj, pri rosnih 21 letih pa se lahko pohvali z bogatim portfeljem ter številnimi fotografskimi priznanji in nagradami.

Jošt si bo  leto 2014 najbolj zapomnil po izkušnji potovanja v Gazo. “Tja sem se vrnil po točno enem letu. Šokiralo me je stanje in spremembe, ki so se na tem območju zgodile med vojno. Prebivalci so preživeli nepredstavljivo. Prav tako pa me je zaznamovalo tudi spremljanje dogajanja v Gazi pred potovanjem. Nenavadno se je zavedati grozot, ki se tam dogajajo in hkrati nenehno prepoznavati občutek nemoči in jeze, ker si v končni fazi samo opazovalec medijskega spektakla, ki se dogaja okoli vojnih žarišč.”

Franko_Gaza_01-690

Po čem si ga bomo zapomnili v prihodnjem letu? “V resnici se mi ne zdi tako zelo pomembno, da si boste v prihajajočem letu zapomnili mene – pomembnejše se mi zdi, da si boste zapomnili fotografije in zgodbe, ki jih bom prek njih skušal predstaviti in pokazati. Kot do zdaj si želim osredotočiti na družbene težave in jih predstaviti skozi optiko, ki stopa korak stran od vsakodnevnih medijskih reprezentacij,” pove Jošt.

Sobotna__25_syrianref_hires.jpeg7

Syrian children in a refugee camp in Dalhamiah, Zahle in Lebanon, on March 20th 2014. Syrian refugees are seen in a refugee camp in Dalhamiah, Zahle.

Pravi, da je v njegovem poklicu bistvena osredotočenost in dobršna mera samorefleksije. “Na vsakem koraku skušam prevpraševati svojo pozicijo opazovalca in se spopasti s situacijo, v katero sem postavljen. Prav tako pa želim v okolje vstopiti karseda neobremenjen – samo tako si sposoben zaznati in v objektiv ujeti zgodbe okoli tebe.”

009jost_frankos

“Danes je od fotografije težko živeti”

Jošt svoje delo redko povezuje z besedo uspeh. “Glede na kraje, ki sem jih fotografiral, in situacije, ki sem jih zaznal, bi se mi zdelo zapakirati te izkušnje v škatlico uspeha banalno in krivično,” nam pojasni in doda, da je ponosen na to, da ne glede na prevladujoče trende v medijih in v fotografiji še vedno ohranja svojstven in nekoliko “nemoderen” način fotografije. “Skušam slediti svojim ciljem in občutkom, čeprav zato ne dobim vedno takojšnje potrditve.”

PHOT-JFranko-500-H-17

Življenjski uspeh bi Joštu predstavljalo to, da bi bil sposoben vse življenje živeti in preživeti od fotografije. “Dandanes je to skorajda nepredstavljivo in izredno težko,” pove mladi fotograf, ki uspeh na splošno označi za nekaj relativnega.

jost_franko_widow_4_slide-f38cde97b16d0fd33be217f5a749270f88062361-s800-c15

“Menim, da je predpogoj vsakega uspeha strast in ljubezen do dela. To, da je delo, ki ga opravljaš, premišljeno, videno in sposobno delati preboje ter premike v družbi, v kateri živimo, pa je zame merilo uspešnosti,” sklene Jošt.

About Jost Franko

Jošt Franko is a young documentary photographer born in Slovenia in 1993. His work is mostly focused on long-term projects exploring domestic and international social issues, and his themes often touch on the loss of traditional values in the modern world. He believes that his youth and curiosity drive him to pick up themes that are easily and often overlooked. After reaching his legal adult hood, Franko started travelling to conflict and post conflict zones to examine and document the impact and consequences of war on civilian population.

001jost_frankos
Franko’s work has been among others published by Time Magazine, Newsweek, The New Yorker, Sunday Times Magazine, Washington Post, Al Jazeera America, Neue Zurcher Zeitung, The Daily Beast, NPR, National Geographic Slovenia and exhibited in London, New York City, Tel Aviv, Lisbon and Ljubljana.
By the age of 16, Franko won the Slovenia Press Photo reportage of the year award and later on joined VII Mentor Program, as the youngest member ever to be affiliated with VII. He works closely with Christopher Morris, who is intrigued by Franko’s style and describes it as a very unique and lost from of visualizing in photojournalism.

Pastirji Jost Franko
In 2014, Franko was awarded an annual Watchdog prize (special achievements in journalism) for his documentary photography by Slovenian Association of Journalists. He was also selected as a 2015 TED Fellow, as one of the 20 change-makers from all over the fields.

© Jošt Franko

www.jostfranko.com

Fotografije: Jošt Franko

Photo Copyright: Jošt Franko

 

 

 

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s