Digitalna arheologija

Lahko 3D-fotografije rešijo spomin na kulturno dediščino?

Britanski arheologi bodo na Bližnjem vzhodu razdelili 5.000 fotoaparatov za 3D-fotografije stavb kulturne dediščine, ki jim grozi uničenje.

Skupina digitalnih arheologov z Oxforda in Harvarda je zasnovala poceni 3D-fotoaparat, ki bo tudi neizkušenim uporabnikom omogočil narediti visokokakovostne fotografije, te pa bodo samodejno naložene v spletno bazo.

Digitalna arheologija je po mojem mnenju najboljše upanje, ki nam je ostalo za ohranjanje arhitekture in kulturne zgodovine,” je dejal izvršni direktor projekta Roger Michel.

A general view of the Temple of Bel in the historical city of Palmyra April 18, 2008. Islamic State fighters in Syria have entered the ancient ruins of Palmyra after taking complete control of the central city, but there are no reports so far of any destruction of antiquities, a group monitoring the war said on May 21, 2015. Picture taken April 18, 2008. REUTERS/Omar Sanadiki - RTX1DX6T

A general view of the Temple of Bel in the historical city of Palmyra April 18, 2008. Islamic State fighters in Syria have entered the ancient ruins of Palmyra after taking complete control of the central city, but there are no reports so far of any destruction of antiquities, a group monitoring the war said on May 21, 2015. Picture taken April 18, 2008. REUTERS/Omar Sanadiki – RTX1DX6T

V okviru projekta Inštituta za digitalno arheologijo bodo distribuirali do 5.000 fotoaparatov na konfliktnih območjih Bližnjega vzhoda. S 3D-fotoaparati želijo do konca leta 2016 zajeti okoli milijon podob objektov, ki bi jih lahko Islamska država uničila. Foto: Reuters

Tamkajšnje prebivalstvo pripravljeno pomagati

Fotoaparate bodo razdelili prebivalcem po konfliktnih območjih Bližnjega vzhoda. Želja je, da bi do konca leta 2016 zajeli okoli milijon podob objektov, ki bi jih lahko Islamska država uničila.

Največji izziv pa je distribucija. Pri razdeljevanju fotoaparatov bodo sodelovali tudi z Unescom. A kot pravi Michel, so prebivalci projektu naklonjeni in pripravljeni pomagati.

Čeprav prizorišča obstajajo na številnih fotografijah, pa naj bi tehnologija Inštituta za digitalno arheologijo na podlagi 3D-fotografij omogočila potencialno rekonstrukcijo objektov.

nimrud2

Uničeni tempelj v Nimrudu (Foto Reuters)

Dirka proti času
Po pravkaršnjem uničenju še enega templja v Palmiri, templja Bel, ki je bil posvečen palmirskim bogovom in je veljal za enega najbolje ohranjenih delov v antičnem mestu ter po besedah Unesca “eno najpomembnejših verskih stavb 1. stoletja na Vzhodu”, so čimprejšnji začetek izvajanja projekta označili za nujnost. “To je dirka proti času,” je povedal Michel.

Vir: MMC

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s