Yousuf Karsh

Yousuf Karsh (roj. 23. decembra 1908 – umrl 13. julija 2002) je bil armensko-kanadski portretni fotograf. Metropolitan Museum of Art ga je razglasil za “enega največjih portretnih fotografov dvajsetega stoletja, ki je dosegel poseben slog v svojstvenem načinu gledališke razsvetljave v portretni fotografiji.

Yousuf Karsh - self portrait

Yousuf Karsh – avtoportret

Yousuf Karsh se je rodil v Mardinu, mestu na vzhodu Otomanskega cesarstva (sedanja Turčija). Odraščal je v obdobju armenskega genocida, o čemer je zapisal: “Videl sem, kako so pobijali naše sorodnike; moja sestra je umrla od lakote, kot so nas preganjali od vasi do vasi.” Ko je bil star 16 let, so njegovi starši Yousufa poslali živet k njegovemu stricu Georgeju Nakashu, ki je deloval kot fotograf v Sherbrookeu, zvezni državi Quebec v Kanadi. Karsh je tam za kratek čas obiskoval šolo in pomagal stricu v fotografskem studiu. Nakash je opazil velik potencial pri svojem nečaku in ga leta 1928 poslal kot vajenca k specialistu za portretno fotografijo Johnu Garou v Boston, Massachusetts, ZDA.

Albert_Einstein_by_Yousuf_Karsh

Albert Einstein (skenirana slika ne odraža originalne kakovosti posnetka)

Karsh se je vrnil v Kanado štiri leta kasneje z želijo, da bi si ustvaril svojo kariero. Leta 1931 je začel delati s fotografom Johnom Powlsom v njegovem studiu v drugem nadstropju Hardy Arcade na 130 Sparks Street v Ottawi, v bližini Parlament Hill. Ko se je Powls leta 1933 upokojil,je Karsh prevzel njegov studio. Karshova prva samostojna fotografska razstava je bila leta 1936 v Drawing Room hotela Château Laurier. Leta 1973 je preselil svoj studio v ta isti hotel in ostal tam do svoje upokojitve leta 1992.

yousuf-karsh-winston-churchill-1874-1965-30-december-1941

Winston Churchill

Kanadski premier Mackenzie King je odkrili Karshove studijske fotografije in se z njim dogovoril za fotografiranje portretov vseh državnikov in dostojanstvenikov, ki so obiskali Kanado oz njeno vlado. Karsheva dela so pritegnila pozornost različnih znanih osebnosti in 30. decembra 1941 je Karsh tako fotografiral tudi Winstona Churchilla, ko je Churchill imel govor v kanadskem parlamentu v Ottawi.

Martin Luther King - by Jousef Karsh

Martin Luther King ml.

Fotografska upodobitev Churchilla je Karshu prinesla mednarodno slavo in ugled. Ugotavljajo celo, da je to najbolj reproduciran fotografski portret v zgodovini. Leta 1967 je Karsh postal dobitnik reda Kanade (Officer of the Order of Canada) in v letu 1990 je bil povišan v Companion.

Yousuf_Karsh_Nelson_Mandela_1990

Nelson Mandela

Od 100 najbolj vplivnih ljudi dvajsetega stoletja, ki jih navajala mednarodna publikacija Kdo je kdo (International Who’s Who, 2000), je Karsh fotografiral kar 51 oseb. Karsh je bil tudi edini Kanadčan s tako obsežnim seznamom portretov.

V poznih 1990-ih se je Karsh preselil v Boston in 13. julija 2002 v starosti 93 po zapletu pri operaciji umrl v Bostonski bolnišnici. Pokopan je na pokopališču Notre Dame v Ottawi.

FidelCastro-Yousef karsh

Fidel Castro

Karsh je bil mojster studijskih luči in osvetljave. Ena od Karshevih značilnih kompozicij je bila ločena osvetlitev roke in samega subjekta. V svoji fotografski karieri je večinoma uporabljal kamero z mehom (8 × 10 meh Calumet), ki je bila izdelana okoli leta 1940 v Chicagu.

yousuf-karsh-anita-ekberg-1956

Anita Ekberg

Karsh objavil 15 knjig svojih fotografij, ki vključujejo tudi kratke opise fotografiranj, pri katerih je postavljal vprašanja in se pogovarjal s portretiranci, da bi jih sprostil, predno je naredil portret. Nekatere znane osebnosti, ki jih je Karsh fotografiral, so bile: feldmaršal Alan Brooke, Muhammad Ali, Marian Anderson, W. H. Auden, Joan Baez, princ Bernhard Lippe-BIESTERFELD, Zulfiqar Ali Buto, Humphrey Bogart, Alexander Calder, Pablo Casals, Fidel Castro, Madame Chiang Kai -Shek, Winston Churchill, Joan Crawford, Ruth Draper, Albert Einstein, Dwight Eisenhower, JosipBroz TITO,

Josip Broz Tito

Maršal Tito

Princess Elizabeth, Robert Frost, Clark Gable, Indira Gandhi, Grey Owl, Ernest Hemingway, Audrey Hepburn, papež Janez Pavel II, Chuck Jones, Carl Jung, Helen Keller in Polly Thompson, Grace Kelly, Jacqueline Kennedy, John F. Kennedy, Peter Lorre, The Marx Brothers, Pandit Nehru, Georgia O’Keeffe, Laurence Olivier, General Pershing, Pablo Picasso, papež Pij XII, knez Rainier iz Monaka, Paul Robeson, rock skupina Rush, Albert Schweitzer, George Bernard Shaw, Jean Sibelius, Pierre Elliott Trudeau, Andy Warhol, in Frank Lloyd Wright.

Yousef_Karsh_Ernest_Hemingway_15_March_1957

Ernest Hemingway

Karsh je vplival na številne druge fotografe različnih stilov, in jih motiviral, da postanejo bolj neodvisni in naj dodatno spodbujajo druge umetnike. Leta 2005 je mesto Ottawa ustanovilo fotografsko nagrado Karsh (Karsh Prize), v čast Yousufa in Malaka Karsha, njegovega brata, ki je bil prav tako fotograf.

Yousuf Karsh portrait

Yousuf Karsh s svojo kamero

_____________________________
Fotografije: © Yousuf Karsh
Photo Credit: © Yousuf Karsh
All images © The Estate of Yousuf Karsh
Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s