Cindy Sherman

Cindy Sherman z retrospektivo prihaja v Berlin

Fotografije Cindy Sherman od septembra 2015 v galeriji me Collectors Room Berlin
Untitled #359, 2000, Farbfoto, Auflage 6, 76,2 x 50,8 cm Cindy Sherman Ausstellung im Martin-Gropius-Bau 15. Juni bis 17. September 2007

Cindy Sherman – Untitled #359, 2000

Ameriška fotografinja Cindy Sherman, znana predvsem po svojih konceptualnih portretih, v fotografskih serijah odpira vprašanje položaja žensk v družbi. Jeseni jo lahko ujamete v Berlinu.

V berlinski galeriji me Collectors Room Berlin bodo 16. septembra 2015 odprli fotografsko razstavo Cindy Sherman. Razstava bo obsegala 65 fotografij iz skoraj vseh umetničinih ustvarjalnih obdobij. Shermanova, ki ji pravijo tudi “mojstrica maškarade”, je na fotografijah svoj lasten objekt.

Njeni portreti ne predstavljajo resničnih osebnosti, temveč parafrazirajo družbene in kulturne stereotipe. Dekonstruirajo jih skozi prizmo filma, klasičnega slikarstva ali oglaševanja.

sherman-transformation-still-197

Cindy Sherman – Transformation

Kameleonka pred lastnim objektivom
Cindy Sherman je zaslovela s serijo Untitled Film Stills, ki jo je ustvarila med letoma 1977 in 1980. To je izbor 69 črno-belih fotografij, na katerih umetnica sama pozira v različnih vlogah na različnih lokacijah, kot so ulice, dvorišča in obale.

Tudi sicer Shermanova večinoma ustvarja konceptualne fotografske serije, v katerih pred objektiv praviloma postavi samo sebe, s pomočjo lasulj in ličil se postavlja v vloge, ki razgaljajo stereotipe vsakdanjega življenja. (Ob tem je treba povedati, da ustvarja skoraj brez tuje pomoči: kostume kupuje iz druge roke, sama je svoja mojstrica ličenja, frizerka, režiserka in snemalka.)

Cindy Sherman- Self-Portrait

Cindy Sherman- Self-Portrait

Lepota nelepega
Namesto lepote in miline klasične umetnosti v svojih motivih išče praznino, ki jo razkrinka s pomočjo tematik spolnosti in nasilja (v intervjujih rada poudarja, da jo je že kot otroka očaralo vse, kar je bilo grdega). Pri Financial Timesu so o njej zapisali, da zna v posameznikovem “delu, zasebnem in javnem življenju, družbeni in erotični sferi z edinstveno psihološko natančnostjo identificirati in razkrinkati maškarado”.

Med njene pomembnejše serije sodi še Sex Pictures, v kateri je – da bi upodobila objektivacijo žensk – uporabila lutke v podložnih položajih. V letih 1983 in 1993 je fotografinja ustvarila tudi nekaj modnih fotografskih serij.

Razstava iz zbirke Thomasa Olbrichta bo na ogled do 10. aprila in je nastala v tesnem sodelovanju z umetnico. Del spremljevalnega programa so tudi predavanja in film Office Killer, ki ga je režirala Shermanova.

Sočasno bo v galeriji Sprüth Magers Berlin na ogled še skupinska razstava, na kateri bodo na ogled zadnja dela Shermanove. Fotografije iz različnih obdobij je združila v eni sliki.

Vir: A. J.
_____________________________
Fotografije: © Cindy Sherman
Photo Credit: Cindy Sherman
Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s