Diana Lui

Mednarodno priznana fotografinja Diana Lui, katere dela so v stalnih zbirkah in muzejih, kot so: Guangdong Museum of Art, Shanghai Art Museum, Fototeca: Tecnológico de Monterrey, Mexico, Museo de Bellas Artes Caracas Venezuela, Musée de la Photographie de Charleroi v Belgiji, se je že drugič predstavila slovenskemu občinstvu.
dianalui-0Diana Lui
Prvič je to storila pred šestimi leti z razstavo Drevesa, posamezniki in seksualnost, ki je nastala s sodelovanjem zavoda za kreativno produkcijo Emzin in Galerije Fotografija. Tokrat je znova razstavljala v prostorih Galerije Fotografija, in sicer portrete žensk, ki so avtoričina refleksija časa in identitet na lokalni, globalni in tudi intimni ravni. […]
Diana-Lui

Mednarodno priznana fotografinja Diana Lui, katere dela so v stalnih zbirkah in muzejih, kot so: Guangdong Museum of Art, Shanghai Art Museum, Fototeca: Tecnológico de Monterrey, Mexico, Museo de Bellas Artes Caracas Venezuela, Musée de la Photographie de Charleroi v Belgiji, se je že drugič predstavila slovenskemu občinstvu. Prvič je to storila pred šestimi leti z razstavo Drevesa, posamezniki in seksualnost, ki je nastala s sodelovanjem zavoda za kreativno produkcijo Emzin in Galerije Fotografija. Tokrat je znova razstavljala v prostorih Galerije Fotografija, in sicer portrete žensk, ki so avtoričina refleksija časa in identitetna lokalni, globalni in tudi intimni ravni. Razstava s tematskim naslovom Onkrajženskosti je sestavljena iz dveh ciklov: Intimni portreti I (IntimatePortraits I) inEsenca tančice (Le Voile Essentiel). Avtorica se v obeh serijah s portreti celega telesa loteva raziskovanja identitet, na fotografijah pa se prepletajo družbene, kulturne in intimne teme. Predstavljena dela na razstavi se osredotočajo nažensko telo, ki v seriji Intimni portreti I prehaja iz zasebnega prostora v javno sfero, medtem ko v seriji Esenca tančice intimne rituale interpretira v okviru družbenih praks in identitet.

Veil_15

Na ogled je bilo postavljenih 14 fotografij, pri čemer je treba omeniti, da je opus obeh razstavljenih serij obširnejši od izbora razstavljenih del. Fotografije različnih velikosti odlikuje formalna in tehnična dovršenost, jasno vidna v ročno izdelanih črno-belih srebroželatinastih fotografijah, posnetih na klasičen način z velikoformatnim fotoaparatom (8 inčev x 10 inčev). Največja fotografija iz serijiEsenca tančice je merila 123 cm x 153 cm, kar je omogočilo srečanje s portretiranko, ki z razširjenimi rokami v tradicionalni obleki z belim, čipkasto prosojnim pokrivalom, na kateri se do najmanjše podrobnosti natančno izrišejo vse potankosti oblačila, stoji pred nami iz oči v oči (Tančica #7). Posebno pozornost iz omenjene serije pritegne portret (Tančica #4) ženske, popolnoma odete v črno obleko sodobne maroške visoke mode, izpod katere se simbolno prikažeta le roka in stopalo.

Veil-7

Diana Lui, Tančica #7, 2010 Nacionalnost: Maročanka berberskega rodu Osebna zgodovina: mati samohranilka z osemletno hčerjo Poklic: kuharica Lokacija: na domu Ngaffe (organizatorja porok), okrožje Guéliz, Marakeš Z dovoljenjem Galerije Fotografija.

Pod tančico pa se skriva mil obraz, ki je s pomočjo galerijske razsvetljave oživel in priklical v spomin v zgodovini umetnosti močno prisoten motiv Marije. V odsevu temnih površin zakritega ženskega telesa se je pozornemu gledalcu nežno izrisala podoba popolnoma razkritega ženskega telesa (iz serije Intimni portreti I), ki je pripadala fotografiji (Brez naslova #26) iz drugega razstavnega prostora. Razstavljene fotografije iz serije Intimni portreti Iupodabljajo bolj ali manj razgaljena ženska telesa v različnih pozah, a vedno dostojanstveno in tenkočutno, ki se poskuša oddaljiti od potrošniške družbe, v kateri je telo medij samopromocije in je celotna vrednost posameznika skrčena na vrednost telesa. Ločenost serij s prostorom priča o prostorsko premišljeni postavitvi in dodatno poudari kontrast med serijama.

Sans Titre © Diana Lui - 2013

Sans Titre © Diana Lui – 2013

Avtoričina fotografska izraznost se v obeh serijah osredotoča na preproste intimne in javne prostorske postavitve (v katerih za osvetlitev uporablja le običajno svetlobo), ki so vselej domače portretirankam; tako srečamo žensko, ki stoji pred oknom svojega stanovanja, druga sedi v prijateljičinem stanovanju, spet druga leži na postelji hotelske sobe, tretja stoji pred muzejem Der Batha v Maroku. Preprosta, uravnotežena kompozicija in prizorišča, očiščena odvečnih podrobnostih, dopuščajo gledalcu manj možnosti za razumevanje, vendar več za interpretacijo in večjo osredotočenost pogleda na portretiranko.

Totem - by Diana Lui

Avtorica se v seriji Intimni portreti I že drugo desetletje posveča iskanju odgovorov na vprašanje multikulturne in multietnične identitete, ki je tesno povezano z njeno osebno bivanjsko izkušnjo. Prek žensk na fotografijah raziskuje zaznavanje lastne identitete in zato je vsak portret obenem avtoportret. Fotografije ne vzbudijo pozornosti, ker bi bile sentimentalne, marveč ker vzpostavljajo dialog zaupnosti in intimnosti, ki se kaže v sproščenem, rahločutnem in prefinjenem razodetju portretirank na fotografijah, ne le med portretirankami in avtorico, temveč tudi med portretirankami in gledalci. Predstavljene fotografije z razkritjem subjekta v vsej njegovi ranljivosti prestopajo mejo družbenega in intimnega ter prehajajo v dimenzijo etičnega. Gledalec se znajde pred golim in ranljivim obličjem, ki ga nagovarja tukaj in zdaj. Odzvati se na obličje drugega, pomeni razumeti njegov pomen. “Fotografije ne morejo ustvarjati moralne drže, lahko pa jo podkrepijo – in pomagajo zgraditi porajajočo se držo,” kot je dejala že Susan Sontag (2001, str 21).

Avtorica članka: Irena Jurca; objavljeno z dovoljenjem zavoda Membrana

Vir: V iskanju ženske identitete, Diana Lui, Onkraj ženskosti, revija Fotografija 

*****

Here’s a glimpse into the mind of a global citizen and photographer responsible for the gorgeous portraits in the photographic exhibition, Totem.

Diana Lui - Totem

Diana Lui – TOTEM

___________________________________

Fotografije: © Diana Lui,  99medusas.com

Photo Credit: © Diana Lui,  99medusas.com

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s