Arne Hodalič

Arne Hodalič velja za enega najuspešnejših fotografov v Sloveniji in širše. Marsikdo ga pozna kot urednika fotografije pri reviji National Geographic Slovenija, poleg tega pa je tudi predavatelj za fotoreportažo na Fakulteti za družbene vede in na Visoki šoli za storitve. Znan je predvsem po reportažni in dokumentarni fotografiji, objavlja pa v najpomembnejših svetovnih časopisih in revijah. Svoje delo je predstavil na številnih samostojnih in skupinskih razstavah, poleg tega pa je tudi avtor več fotografskih knjig in priročnikov ter soavtor dokumentarnih filmov. Leta 2008 je prejel priznanje za pomembna umetniška dela s področja fotografije.

Arne Hodalič-foto_1

Arne Hodalič – v elementu

Diplomiral je na Biotehnični fakulteti na oddelku za Biologijo UL – pedagoška smer. Leta 2008 je prejel priznanje za pomembna umetniška dela s področja fotografije. Arne Hodalič je potapljač, jamar in poklicni skiper. Od l. 1990 do l. 2004 je delal v Parizu in Lausannu kot član nekaterih pomembnejših fotografskih agencij in v tistem času organiziral ali se udeležil nekaterih velikih ekspedicij. Svoja dela je objavljal v najpomembnejših svetovnih časopisih in revijah. V 70-ih letih je bil član Fotogrupe ŠOLT. Svoje delo je predstavil na skoraj 30 samostojnih in 15 skupinskih razstavah. Izdal je tudi več foto knjig in priročnikov. Je soavtor scenarijev za dokumentarne filme. Intenzivno dela na humanitarnem področju. Od leta 2006 je urednik fotografije National Geographic Magazine Slovenija.

Hodalič-Sobotna__6

V enem izmed intervjujev za medije o sebi pravi takole: “I can change my profession and whole life a few times a year – that’s what I like about working as a photojournalist.” NIKON Pro

***

Arne Hodalič, fotograf in novinar… ki je v svoje reportaže ujel že skoraj ves svet

Pred dobrima dvema desetletjema se mu je v kolumbijskih Andih uspelo prebiti natanko tja, od koder se zaradi strmih gora in bližine obale razprostira eden najbolj edinstvenih razgledov na svetu. V morje je mogoče zreti z več tisoč metrov nadmorske višine.

Hodalič-Sečoveljske-soline

Arne Hodalič – Sečoveljske soline

Izkušnja je bila še toliko bolj edinstvena, ker le tam domuje pleme šamanov, ki, dolgolasi in odeti v belo, prisegajo na sožitje z naravo in popolno izolacijo od zunanjega sveta. Pot do njih je izjemno težavna, tudi zato, ker okoliš obvladujejo, a tudi varujejo Revolucionarne oborožene sile Kolumbije (FARC). Uporniki so pot prekrižali tudi njemu, a zavedajoč se, s kom ima opravka, jim je v ujetništvu pripravil dolg in goreč, čeprav na trenutke tudi popolnoma izmišljen govor o neprecenljivi zapuščini Tita, Kardelja, socializma in samoupravljanja. Naslednji dan so ga izpustili.

Hodalič-INTRO-08

Arne Hodalič: Indija

Tako je prispel do šamanov in zgodba o njihovi kulturi mu je še danes, čeprav je kot fotoreporter in novinar medtem prepotoval že ves svet, ena najljubših. Pa ne le zato, ker je le tam srečal ljudi, ki niso vedeli, kaj je fotoaparat. Imela je še neko drugo, mistično dimenzijo. Šamani imajo menda sposobnost vsevednosti in daljnovidnosti in tik pred vrnitvijo so mu, polnemu skrbi in zvitkov nerazvitih filmov, napovedali, da bo reportaža uspešnica. Ni jim verjel. In še vedno ne verjame v nadnaravno. Morda je bilo torej le naključje, da se je napoved uresničila.

Hodalič - BLOG-2015-01-27-Bridge-03-684x1024

Fotografija: Arne Hodalič in Katja Bidovec

Seveda so ga v zadnjega četrt stoletja, ki ga te dni obeležuje s fotografsko razstavo na Ljubljanskem gradu, zaznamovale še številne druge zgodbe. Nekatere žal tudi zaradi »kolateralne škode«. Nekoč so ustrelili enega od šoferjev odprave. Z Bojanom Brecljem sta sredi močvirja, polnega krokodilov, zbolela za malarijo. A vse te dogodivščine so, kot pravi zelo trezno, nepomembne. Ne želi, da bi si ga zapomnili po njih ali ga videli kot Ramba, ker to ni. Želi pa, da bi zgodbe, zaradi katerih je hodil na teren, slišali in da bi se nas te tudi dotaknile. Od blizu je videl največji blišč in bedo. Tudi vojne, sredi katerih je lahko le upal, da bo njegovo delo morda pripomoglo k miru. V Gazo zato nima več vstopa.

Hodalič-Portraits-21-1024x1008

Arne Hodalič: portret Toma Križnarja

Ni naključje, da se najraje vrača v Indijo. Tamkajšnji domačini so pred objektivom najbolj sproščeni. Poleg tega se je zdaj že davnega leta 1988 prav tam začela njegova fotoreporterska kariera. Ko se je vrnil s prvega popotovanja, je fotografije brez posebnih pričakovanj ponudil trgu. Najprej se je javila neka švicarska revija. Nato neka italijanska. In potem – bum. Dolga leta je delal za agencije ter reportaže objavljal v najpomembnejših domačih in tujih medijih. Objavljal jih je tudi v Mladini, predvsem pa v National Geographicu, a ne le v slovenski izdaji, temveč tudi mednarodnih, pa tudi v izvirni, ameriški. Njegova reportaža o arheoloških zakladih Ljubljanice je celo edina reportaža o Sloveniji in hkrati edina reportaža slovenskega avtorja, objavljena v matični izdaji te ugledne ameriške revije.

Hodalič-INTRO-03

Arne Hodalič: Indija

Tudi sam priznava, da je bila ta objava dosežek. Dokazala pa je tudi, da najbolj zanimivih zgodb ni treba vedno iskati na tujem. Še pomembneje je, da jih opazimo doma. Sam je pred desetletjem v svet ponesel tudi denimo zgodbo o naših jamskih hroščkih, poimenovanih po Hitlerju. Ali pa reportažo o človeški ribici, ki je prerasla v dokumentarec. In prav te zgodbe o sožitju z naravo so mu še posebno blizu, že vse od takrat, ko je kot fantič užival poletja na Kornatih, ter pozneje kot mladenič študiral biologijo in se mojstril v jadranju.

Arne Hodalič - 7

Arne Hodalič: Indija

Seznami krajev, ki jih je obiskal, zgodb, ki jim je bil priča, in medijev, v katerih je objavljal, predstavljajo svojevrsten unikum v našem prostoru. In do nadaljnjega ostaja neprekosljiv. Fotoreporterstvo namreč še nikdar ni bilo v tako težki situaciji. Kakovostne reportaže so zaradi varčevanja skoraj povsem izginile iz medijev. Nadomeščajo jih amaterski polizdelki. In to je globalni trend. Tudi sam danes zgolj z reportažami, brez predavanj, ne bi mogel preživeti. A vse, kar si želi, je, da bi lahko delal. Ima še veliko idej. In še več volje.

Vanja Pirc (Mladina)

____________________________________________

© Copyrights

Fotografije: Arne Hodalič

Photo Credit: Arne Hodalič

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s