Fran Vesel

Fran Vesel je bil rojen leta 1884 v Ljubljani. Po končanem prvem razredu gimnazije je obiskoval trgovsko šolo. Sprva je delal v očetovi trgovini. Med letoma 1912 in 1923 je bil zaposlen kot pogodbeni uradnik pri Uradu za zgradbo hudournikov v Ljubljani. Od sredine leta 1917 do konca prve svetovne vojne je kot črnovojnik brez orožja služil v Judenbergu. Po očetovi smrti leta 1921 se je preselil v hišo na Komenskega 8 in kot hišni posestnik živel od najemnine. Umrl je po daljši bolezni leta 1944.

Stric Ferdo Vesel, ki je bil slikar in tudi fotograf, naj bi ga navdušil za domačo likovno umetnost in fotografijo. Fran Vesel je v starosti okrog 15 let začel z zbiranjem kulturnih dokumentov, likovnih del, člankov … Prve fotografije je najbrž posnel kot 16-letni dijak (postavitev Prve slovenske umetniške razstave v Mestnem domu v Ljubljani). Leta 1904 je fotografiral na Prvi jugoslovanski umetniški razstavi v Beogradu. Leta 1905 je fotografiral Ivana Cankarja na Dunaju, v reviji Dom in svet je objavil svojo prvo fotografijo, v izložbi Bahovčeve trgovine je razstavil fotografije slovesnosti ob odkritju Prešernovega spomenika v Ljubljani. Novembra istega leta je v izložbi trgovca s papirjem Bahovca razstavil dve fotografiji poplave na ljubljanskem barju. Julija 1906 je v drogeriji A. Kanca v Židovski ulici razstavil motive iz Kamniških planin in Jadrana, izdelane v različnih tehnikah (cianotopija idr.).

fran-vesel-na-desni-z-bratom-josipom-na-kranjsko-primorski-meji-26-1_biggalleryimage

Fran Vesel na desni z bratom Josipom

Leta 1906 je fotografiral na Drugi jugoslovanski umetniški razstavi v Sofiji. Leta 1907 se je udeležil zleta Sokolov v Pragi in nato obiskal München in Salzburg. V Münchnu je poslušal predavanje o fotografiji, ogledal si je trgovino s fotografskim materialom in zavod Lehr- und Versuchanstalt für Photographie, kar bi lahko imeli za edino znano Veselovo fotografsko izpopolnjevanje. Uradne fotografske izobrazbe najbrž ni imel. Vesel je deloval v fotografski sekciji Slovenskega planinskega društva. Leta 1911 je postal predsednik novoustanovljenega Kluba slovenskih amaterskih fotografov.

65221823_10-f0004500

Dobršen del Veselovega fotografskega opusa lahko povežemo s »katastrom slovenske zemlje«, t. j. z zbirko topografskih posnetkov, ki so jo v Klubu slovenskih amaterskih fotografov sklenili zasnovati maja 1912. Društvo je dve leti pozneje prenehalo delovati. Vesel je s fotografiranjem vasi, trgov, spomenikov ljudskega stavbarstva, cerkva, znamenj, kmečkih opravil in obrti v okolici Ljubljane, v Beli Krajini in na Štajerskem nadaljeval do sredine tridesetih let. Vesel je kot fotografski kronist beležil različne dogodke (narodna praznovanja, politične manifestacije) in portretiral osebnosti slovenskega kulturnega življenja, zlasti likovne umetnosti, književnosti in publicistike. Družil se je z mnogimi predstavniki likovne in literarne moderne. Znance in prijatelje je žical za likovna dela in drugo gradivo, zato so mu ti nadeli vzdevek »morilec«.

39748176466673616

Portretne fotografije kulturnih ustvarjalcev, umetnikov v ateljejih, reprodukcije umetnin in celo umetnikov na mrtvaškem odru (Ivan Cankar, Ivan Franke, Ivan Grohar, Vatroslav Holz, Davorin Jenko, Milan Pugelj, Josip Stritar) pričajo, da je Vesela zanimala predvsem dokumentarna plat fotografije. Ker je bila tudi fotografija prav tako deležna njegove zbirateljske pozornosti, je verjetno, da vse fotografije v Veselovi zapuščini niso njegovo delo.

50603577774018048

Vesel je med letoma 1921 in 1927 poučeval fotografijo oziroma vodil fotografski tečaj na Umetniški šoli Probuda v Ljubljani. Tečaj je bil namenjen fotografskim začetnikom, dijakom, uradnikom idr. Predavanja so potekala na tehniški srednji šoli. V šolskem letu 1923/1924 je predmet fotografija obsegal tri ure tedensko (predavanja, praktično delo v laboratoriju, ekskurzija).

96311409771442416

Veselova fotografija v zbirki Slovenskega etnografskega muzeja je začasno poimenovana »Moški s fotoaparatom, v ozadju gospodarska poslopja« (negativ na stekleni plošči, 9 x 12 cm). Vesel je fotografijo posnel 4. oktobra 1906. Z veliko gotovostjo lahko trdimo, da je moški z velikimi brki in s kamero mehovko v rokah fotograf Avgust Berthold. Na glavi ima celo podobno čepico kot jo lahko vidimo na enem izmed Bertholdovih avtoportretov.

Vesel je prijateljeval z Bertholdom in njegovo družino, kar potrjujejo kratki zapisi v Veselovem koledarčku v letih 1907 in 1908.

URN-NBN-SI-IMG-2R445MFY

Avtor(ji): Vesel, Fran (fotograf) Vir: Zbirka upodobitev znanih Slovencev NUK Izvor: Narodna in univerzitetna knjižnica

Pohajkovanje s fotoaparatom na začetku 20. stoletja ni bilo vselej nedolžna zabava, saj so bili orožniki in finančni stražniki zelo radovedni, zakaj in kakšen fotoaparat ima kdo s seboj. Avgusta 1912 je bil Berthold s prijatelji, igralcem Antonom Cerarjem Danilom, fotografom Viktorjem Kuncem, trgovcem Schweitzerjem in Milanom Obrenovićem na počitnicah v Devinu. Ko so se gospodje po vožnji z ladjo izkrcali v devinski luki, je finančni stražnik zaplenil Berhtoldov star fotoaparat. Fotoaparat so mu vrnili po plačilu kavcije v višini 50 kron. Finančni stražnik je najbrž sumil, da se Berthold in njegovi prijatelji ukvarjajo z vohunstvom.

V istem času je policija v Puli zaplenila vse posnetke župniku V. Reinthalerju iz Nemčije, ki je z okna v tretjem nadstropju hotela Miramar fotografiral pristanišče. Fotografa je opazil neki poročnik na parniku Bellona. Župnik je izjavil, »da goji ta šport zgolj kot osebno razvedrilo«. Malo zatem so v Puli aretirali 17-letnega izletnika Josipa Skečila, ki je fotografiral goste v javnem kopališču. Zaplenili so mu fotoaparat in plošče.

Foto Fran Vesel, Vir NUK

Sokolski dom kmalu po odprtju. Foto: Fran Vesel (NUK)

Vesel je v oporoki zapustil celotno imetje slovenskemu narodu. Stanovanje v hiši na Komenskega 8 je dobil v dosmrtno uporabo Ferdo Vesel. Danes imajo v hiši sedež društva slovenskih likovnih umetnikov. Hišo na Čopovi ulici so oddali v najem, le-ta danes ne stoji več.

Zbirka likovnih del, ki je po vojni prišla v zbirni center, ni več ohranjena. Večina del se je znašla v rokah zasebnih zbiralcev. Knjižnica, v kateri so bile tudi prve izdaje sodobnih slovenskih pisateljev, je večinoma shranjena v NUK-u. Zbirka rokopisov je v Rokopisni zbirki NUK-a.

Veselove fotografije hranijo tri ustanove: okrog 1000 fotografij na ploščah in papirnih fotografij je v Narodnem muzeju, fotografije za »kataster slovenske zemlje« so v Slovenskem etnografskem muzeju, okrog 200 fotografij v petih albumih je v Slikovni in kartografski zbirki NUK-a, tu so fotografije razporejene tudi po »personalnih mapah« in mapah o likovnih razstavah v arhivskem materialu.

Fran Vesel Skupina otrok

Fran Vesel – Skupina otrok

Skupina trinajstih deklic in šestih dečkov z duhovnikom (negativ na stekleni plošči, 13 x 18 cm). Kdo so otroci, ki skupaj z duhovnikom pozirajo na skupinski fotografiji, bo najbrž težko ugotoviti. Skromna oblačila in bose noge deklice, ki stoji skrajno levo, morda pričajo o tem, da je Vesel fotografiral skupino učenk in učencev verouka ali vaških ali mestnih sirot. Samo omenjena deklica se je med fotografiranjem poskusila nasmejati, ostali otroci resno gledajo v fotografski aparat. Eden izmed dečkov med fotografiranjem ni bil pri miru, zato je zaradi sorazmerno dolge ekspozicije njegov obraz zabrisan. Štirje dečki imajo na glavi klobuk, eden čepico, deček brez suknjiča pa je tudi brez pokrivala. Dve deklici držita v roki dežnik. Vse deklice imajo glavo prekrito z ruto, izjema je samo deklica v zadnji vrsti, ki v rokah drži otročička (morda sestrico).

Damir Globočnik

____________________________________
© Copyright

Fotografije: Fran Vesel, SEM

Photo Credit: Fran Vesel, SEM

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s