Fotografija leta

Fotografija leta je intimen portret ruskega gejevskega para

Tekmovalo je skoraj sto tisoč fotografij
Nagrado za najboljšo fotografijo na mednarodnem fotografskem natečaju World Press Photo letos dobi prizor ruskega gejevskega para v nežnem objemu; fotografija Jon in Alex, ki jo je posnel Danec Mads Nissen, opozarja na kritičen položaj spolnih manjšin v Rusiji.

Zmagovalna fotografija najprestižnejšega fotografskega tekmovanja na svetu je del obsežnejšega projekta Homofobija v Rusiji, ki je dobil tudi prvo nagrado v “podkategoriji” aktualnih vprašanj. Na sam vrh tekmovanja se je tako zavihtela podoba, drugačna od prizorov vojnih konfliktov, ki zmagajo po navadi.

“Življenje za geje, lezbijke in transseksualne osebe je v Rusiji čedalje težje,” je v utemeljitev nagrade zapisala organizacija s sedežem v Amsterdamu.“Spolne manjšine so žrtve zakonske in družbene diskriminacije.” Po besedah predsednice žirije Michele McNally je izbrana fotografija “estetsko močna in humana”.

Fotografijo je posnel leta 1979 rojeni Mads Nissen, član redakcije časopisa Politiken. Zmagal je zato, ocenjuje sam, ker so “pravice homoseksualcev postale kazalec, kako se dojemajo človekove pravice na splošno”. O sami kompoziciji slike pa: “Jon in Alex sta odprta človeka in aktivista; ko sta mi dovolila, da sem ju fotografiral, sta vedela, kaj počneta. Želita si predvsem to, da bi njuna skupnost dobi priznanje in pozornost. Za to sta se pripravljena boriti.”

Photoshop je goljufanje
Organizatorji že 58. natečaja so ob robu razglasitve objavili, da so skoraj četrtino fotografij, ki so se uvrstile v predzadnji krog, zavrnili, ker so bile digitalno obdelane. Pri tem so izrazili razočaranje, saj je v pravilih jasno zapisano, da fotografije ne smejo biti naknadno “popravljene”.

Sodeluje ves svet
Fundacija World Press Photo organizira največji mednarodni fotografski natečaj, na katerem sodelujejo fotoreporterji, agencije in časopisi z vsega sveta. Neodvisna in neprofitna organizacija s sedežem v Amsterdamu je bila ustanovljena leta 1955 z namenom podpreti in promovirati delo poklicnih fotoreporterjev. Mednarodna žirija se je letos prebila skozi 97.912 fotografij, ki jih je posnelo 5.692 fotografov iz 131 držav.

Prvo mesto v kategoriji Dogodki v novicah je zasedel Turek Bulent Kilic; v objektiv je ujel ranjeno deklico na protestih v Carigradu, ki je obenem še premočena od vodnih topov in obdana s policisti.

A. J. Ljubljana – MMC RTV SLO/Reuters

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s