Linda McCartney

Na dunajskem razstavišču Kunst Haus je bila od 6. junija do 6. oktobra 2013 na ogled prva obsežnejša retrospektiva Linde McCartney, ene najzanimivejših fotografinj našega časa.

Linda McCartney

Linda McCartney: Fotografinja

Razstava prikazuje številne portrete iz njenega družinskega življenja, narave in kultnega obdobja rokenrola iz 60. let prejšnjega stoletja.

Pepper Launch

Linda McCartney: The Beatles

Poleg portretov je  fotografirala tudi živali, rastline, pokrajine, tihožitje in svoje družinsko življenje. V njenih delih se odraža povezanost osebne elegance, humorja in neverjetnega občutka za čas, poseben učinek pa dodajo tudi nadrealistične poteze, so zapisali pri Agenciji za stike z mestom Dunaj. Na razstavi, katere kustosi so tudi člani družine McCartney, so poleg omenjenih fotografij klasične tehnike na ogled še videi, polaroidne fotografije in negativi.

jimi_hendrix by Linda McCartney

Linda McCartney: Jimi Hendrix

Začetki fotografske poti Linde McCartney segajo v obdobje glasbeno in politično razburkanih 60. let prejšnjega stoletja, ko je kot navdušenka nad tedanjo glasbeno sceno v fotografski objektiv ujela svetovne zvezde rokenrola, kot so Jimi Hendrix, Jim Morrison, The Who, Simon & Garfunkel ali Janis Joplin. Splet naključij je McCartneyjevi omogočil, da je leta 1966 v New Yorku ob izidu novega albuma Aftermath fotografirala novinarsko konferenco legend rokenrola The Rolling Stones, kar je zanjo pomenilo preboj med elito fotografske umetnosti. Dve leti pozneje je naslovnico priznane ameriške glasbene revije Rolling Stone krasil njen portret Erica Claptona.

Brian-Jones-and-Mick-Jagger-The-Rolling-Stones-New-York-1966

Linda McCartney: Brian Jones in Mick Jagger

Linda McCartney, rojena leta 1941 v New Yorku, je bila aktivistka za pravice živali in zaprisežena vegetarijanka. Leta 1965 je na predstavitvi albuma legendarnih Beatlesov spoznala Paula McCartneyja in se dve leti pozneje z njim poročila. Poleg fotografiranja se je ukvarjala tudi z glasbo in s svojim možem posnela album Wide Prairie. Leta 1998 je v Tusconu v ameriški zvezni državi Arizona umrla za posledicami raka.

John_Lennon_by_Linda_McCarney_by_daisyt_g

Linda McCartney: John Lennon

d58b6407d3dd2f2b0b110508b355b436dfe602

Linda McCartney: Avtoportret v ogledalu s Paulom McCarthyjem (selfie) 

____________________________

© Copyright

Fotografije:  Linda McCartney

Photo Credit:  Linda McCartney

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s