Irving Penn

Od portetov zvezdnikov do vsakdanjih obrazov

Ameriški fotograf Irving Penn je znan po portretih modnih in drugih zvezdnikov, vsakdanjih obrazov in tihožitja. Irving Penn, sin judovskega urarja, je odrasel v Planifeldu v ameriški zvezni državi New Jersey in v Philadelphii. Sprva je želel postati slikar, nato je čopič zamenjal za fotografski objektiv, saj je menil, da je za slikarskim stojalom zgolj povprečen.

irving-penn-self-portrait-b

Irving Penn – avtoportret

Penn je svojo kariero začel v 40. letih kot fotograf za revijo Vogue. Predmete in portretirance svojih fotografij je rad postavil pred temno ozadje, motive pa pogosto poiskal kar na ulici, od koder jih je prinesel v svoj studio. Na eni izmed razstav njegovega dela v 70. letih so bile na ogled fotografije in gnilo sadje z ulice, ki jih je fotografiral v svojem studiu.

hamlet-coiffure-worn-by-lisa-fonssagrives-photo-by-irving-penn-vogue-march-1-1949

“Fotografiranje torte je lahko umetnost,” je rekel leta 1953 ob odprtju studia. Za Vogue je začel delati leta 1943, in sicer v umetniškem oddelku. V nasprotju s prevladujočimi fotografijami z ozadjem, natlačenim z rekviziti, je vpeljal podobe manekenk in modnih dodatkov pred čistim temnim ozadjem.

paulina-by-irving-penn-1986

Vpeljava tradicionalnega temnega ozadja

Na portretih iz 50. let ni ovekovečil le slavnih glasbenikov, igralcev in politikov, ampak tudi trgovce, vodovodarje in čistilke v New Yorku, Parizu in Londonu. Pennovo delo je bilo razstavljeno po galerijah na vseh koncih ZDA, vključno z Metropolitanskim muzejem, spremljati pa ga je mogoče tudi v številnih publikacijah.

“Verjetno je najbolj slovel po portretih pariških manekenk in svetovno znanih osebnosti, nič manj pa ni bil domač v fotografiranju perujskih kmetov in obližev,” so o fotografu zapisali v New York.

Irving_Penn_118

Sedmega oktobra 2009 je na svojem domu v New Yorku je v starosti 92 let umrl ameriški fotograf Irving Penn (16. junij 1917 – 7. oktober 2009). Novico o smrti je medijem posredoval njegov mlajši brat, režiser Arthur Penn.

New York – Prvo naslovnico za revijo Vogue je Irving Penn posnel leta 1943, sicer pa je kot zvezda modne fotografije za revijo ustvaril več kot 150 naslovnic. V nasprotju s prevladujočimi fotografijami z ozadjem, natlačenim z rekviziti, je vpeljal podobe manekenk in modnih dodatkov pred čistim temnim ozadjem.

irving_penn_ne_en_1917__scarred_dahomey_girl-167-1

Fotografiral je filmske in glasbene veličine, kot so Igor Stravinski, Miles Davis, Marlene Dietrich, Alfred Hitchock in Ingmar Bergman. Predmete in portretirance svojih fotografij je rad postavil pred temno ozadje, motive pa pogosto poiskal tudi na ulici, od koder jih je prenesel v svoj studio.

Cuzco Children 1948 by Irving penn

V 70-ih letih je ustvarjal tihožitja, na katerih je upodobil odpadke v obcestnem jarku, cigaretne škatlice, cigaretne ogorke ali odvrženo rokavico. Na potovanjih je s pomočjo prenosnega studia, ki mu je omogočal posebno osvetlitev, denimo fotografiral domorodce v Papui Novi Gvineji in puščavske nomade v Maroku.

Photography Legend Irving Penn

Njegova tihožitja in akte je danes mogoče občudovati v vseh najpomembnejših muzejih po svetu.

Muzej ameriške umetnosti Smithsonian v Washingtonu začenja postajati resna konkurenca Smithsonianovi izpostavi v New Yorku: najavili so prvo obsežno retrospektivo del fotografa Irvinga Penna po dvajsetih letih.

Pod naslovom Irving Penn: Onkraj lepote bo združenih 146 fotografij; številne med njimi bo imela javnost priložnost videti prvič. Penn je širši javnosti znan predvsem po modnih fotografijah, ki jih je v 40. in 50. letih preteklega stoletja objavljal v reviji Vogue.

Razstavo bodo odprli 23. oktobra, predstavila bo vsa obdobja Pennovega ustvarjanja. Na njej bodo poleg njegovih antologijskih modnih fotografij, portretov in tihožitij predstavljene tudi redke fotografije, ki jih je Penn v 30. letih prejšnjega stoletja posnel na ulicah, in fotografije z ameriškega juga iz 40. let prejšnjega stoletja. Vse fotografije bodo iz zbirke muzeja Smithsonian.

Predvajali bodo tudi filme, ki dokumentirajo Pennovo obdobje v Maroku in ki jih je posnela njegova žena Lisa Fonssagrives Penn. Prek njih bodo obiskovalci dobili zelo živo predstavo o Pennovem delu.

Z ulice v studio
Penn je svojo kariero torej začel v 40. letih, kot fotograf za revijo Vogue. Predmete in portretirance svojih fotografij je rad postavil pred temno ozadje, motive pa pogosto poiskal kar na ulici, od koder jih je prinesel v svoj studio. Na eni izmed razstav njegovega dela v 70. letih so bile na ogled fotografije in gnilo sadje z ulice, ki jih je fotografiral v svojem studiu.

Ni nezanimivih motivov
“Fotografiranje torte je lahko umetnost,” je rekel leta 1953 ob odprtju studia. Za Vogue je začel delati leta 1943, in sicer v umetniškem oddelku. V nasprotju s prevladujočimi fotografijami z ozadjem, natlačenim z rekviziti, je vpeljal podobe manekenk in modnih dodatkov pred čistim temnim ozadjem.

Na portretih iz 50. let ni ovekovečil le slavnih glasbenikov, igralcev in politikov, ampak tudi trgovce, vodovodarje in čistilke v New Yorku, Parizu in Londonu. Pennovo delo je bilo razstavljeno po galerijah na vseh koncih ZDA, vključno z Metropolitanskim muzejem, spremljati pa ga je mogoče tudi v številnih publikacijah. Dočakal je 92 let, umrl pa leta 2009.

____________________________

© Copyright The Irving Penn Foundation

Fotografije:  Irving Penn

Photo Credit:  Irving Penn

Irving Penn Facebook

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s