Harry Callahan

Harry Callahan Morey je bil vplivni ameriški fotograf dvajsetega stoletja. Callahan se je rodil v Detroitu, Michigan, 22. oktobra 1912 (umrl 15. marca 1999). Kot mladenič je delal v Chryslerju, potem pa je zapustil podjetje in odšel na študij inženirstva na Michigan State University, ki pa ga ni zaključil in se naposled vrnil h Chryslerju, kjer se je tudi pridružil tamkajšnjemu fotografskemu  klubu. Callahan se je leta 1938 sam začel učiti osnov fotografije.

Harry CallahanChicago

Spoprijateljil se je z Toddom Webbom, ki se je prav tako odločil, da postane fotograf. Navdušil ju je tudi govor Ansela Adamsa leta 1941 in ju navdihnil, da sta svoje delo vzela zelo resno. Leta 1941 sta Callahan in Webb obiskal Rocky Mountain State Park, vendar se od tam nista vrnila z nobenimi fotografijami. Leta 1946 je bil Callahan povabljen na preučevanje fotografije na inštitut za oblikovanje v Chicagu, kjer je predaval  László Moholy-Nagy. Callahan se je nato leta 1961 preselil na Rhode Island, kjer je ustanovil študijski program fotografije na Rhode Island School of Design, in ga tam poučeval vse do svoje upokojitve leta 1977.

harry-callahan-cuzco-peru-1974

Callahan ni za seboj zapustil skoraj nobene pisne evidence, ne dnevnika, ne pisem, ne skic ali učnih zapiskov. Njegova fotografska metoda je bila, da se je s študenti odpravil ven na ulice skoraj vsako jutro, sprehajali so se skozi mesto in posneli številne fotografije. Nato je Callahan porabil skoraj vsako popoldne, da je izdeloval odtise najboljših negativov, ki so jih posneli tisti dan. Vendar pa je Callahan kljub silni fotografski dejavnosti, po lastni oceni, izdelal komaj kaj več kot pol ducata končnih fotografij na leto.

harry-callahan

Motive za njegove fotografije so bili: njegova žena in hčerka, ulice s prizori zgradb iz mest, kjer je živel, kar kaže na njegov močan občutek za linije in oblike, ter svetlobo in temo. Še pred rojstvom hčere je fotografiral ženo Eleanor v času nosečnosti. V letih od 1948 do 1953 je slikal ženo Eleanor in včasih hči Barbaro, ki sta bili prikazani v pokrajini kot majhna protiutež obširnim parkom, nebotičnikom ali vodnim gladinam.

Harry_Callahan

Delal je tudi s tehniko večkratne ekspozicije (nasnemavanje). Callahanovo delo je bilo globoko povezano z njegovim osebnim odnosom do življenja. Svoje študente je spodbujal, da uporabijo fotoaparate za slikanje njihovih lastnih življenj, in jih pri tem vodil z osebnim zgledom. Callahan je fotografiral svojo ženo v obdobju petnajstih let, in jo uporabil kot svoj glavni umetniški predmet.

callahan_harry_78_1980

Eleanor je bila bistveni del njegove umetnosti od leta 1947 do 1960. Fotografirali jo je povsod – doma, na mestnih ulicah, v pokrajini, samo ali z njuno hčerko, v črno-beli tehniki in v barvni fotografiji, golo in oblečeno, od daleč in od blizu. Preizkušal je več fotografskih tehnik in eksperimentov – dvojno in trojno osvetlitev, zameglitev, velik in majhen formata filma, idr.

Callahan Harry-1

Callahan je spoznal svojo bodočo ženo Eleanor-Knapp leta 1933 na zmenku na slepo. V tistem času je bila tajnica v podjetju Chrysler Motors v Detroitu, kjer je bil on uradnik. Poročila sta se tri leta pozneje. Leta 1950 se jima je rodila hči Barbara. Njegova žena Eleanor je umrla 28. februarja 2012 v hospicu v Atlanti v starosti 95.

15 ????? 1999 ???? ???? ??????????? ???????????? ???????? ????? ???????? (Harry Callahan)

Callahan je umrl v Atlanti leta 1999. Za seboj je zapustil preko 100.000 negativov in več kot 10.000 izdelanih fotografij. Arhiv njegovih fotografij hrani Center za kreativno fotografijo na Univerzi v Arizoni, ki aktivno zbira in hrani dela severnoameriških fotografov 20. stoletja.

Callahan-art-199

Callahan je bil eden od redkih inovatorjev v sodobni ameriški fotografiji, ki je bil poznan tako po svojem delu v barvni fotografiji kot po delu v črno beli tehniki. Leta 1996 je za svoje delo prejel nagrado National Medal of Arts.

Harry Callahan Eleanor Chicago

H-Callahan-Selfportret

Harry Callahan – Avtoportret

____________________________

© Copyright

Fotografije:  Harry Callahan

Photo Credit:  Harry Callahan

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s