Phillip Toledano

V novi knjigi Phillipa Toledana A New Kind of Beauty (Nova zvrst lepote) najdemo fotografije tistih, ki so se podvrgli skrajnim kozmetičnim kirurškim posegom. Slike so precej šokantne, je pa v njih tudi nekaj zelo nenavadnega; v posameznih pozah ljudi lahko opazimo, da se dejansko počutijo zelo močni in pravzaprav nekako lepi.

Phillip Toledano-1

“A New Kind of Beauty” ima zanimivo estetiko. Fotograf se je odločil prikazati svoje portrete na način, ki ni v skladu z glamurozno osvetlitvijo, pač pa v drži, ki izžareva pridih moči in oblasti. Čeprav avtor pravi, da je način slikanja podoben umetniku Hansu Holbeinu iz 16. stoletja (kar je dejansko res), prav tako odraža estetski pogled in zasnovo grškega in rimskega kiparstva. Toledano je zelo prepričljiv pri vzporejanju nekaj tako sodobnega kot je kozmetična kirurgija z davno umetnostjo kiparstva in slikarstva.

Toledano-allanah2008-565x753

Vsi vemo, da so bili Grki in Rimljani obsedeni z lepoto, popolnostjo in mladostjo. Lepoto so iskali in jo našli v popolnosti mladih teles, zato je mnogo velikih kiparskih del v podobi mladih golih teles (običajno moških). Njihova postavitev pri večini del je stoična; brez čustev, kajti čustva odženejo lepoto… njihov stav je bil vedno v pokončnem položaju, simbol moči in časti. Podobno tudi fotografije Phillipa Toledana postavljajo svoje portretirance v poze, ki jasno pokažejo njihova spremenjena mlada telesa in obraze (nekateri so pokriti s tančicami in ogrinjali, še ena podrobnost, ki nakazuje to posebno slogovno obdobje). Stojijo pokončno in brez čustev, čeprav njihovi zelo preoblikovali obrazi govorijo drugače. Njihova “lepota” je ponaredek, vendar je njihova, in jo imajo v lasti.

Toledano-dina2009

Na nek način Toledano dokumentira sodobno človeško lepoto, kot tudi “občudovanje človeške lepote” na enak način, kot so to počeli stari Grki in Rimljani v njihovem času.

Avtor pravi: “Zmožni bomo na novo opredeliti, kaj pomeni biti človek, in mislim, da so ti ljudje na čelu tega tipa evolucije.”

Toledano-fred2008

Vendar pa je razlika v tem, da je tovrstna lepota umetno ustvarjena in morda ne tako zelo lepa za vse nas. Fotograf nam želi predstaviti spoznanje, da je dandanes to naš družbeni standard lepote. Ali je dejansko lep ali ne, resničen ali ne, to ni nekaj, o čemer bi se bilo vredno razburjati. Očitno je dejstvo, da je sodobna javnost željna popolnosti, mladosti in hiperseksulanih fizičnih lastnosti. In tu so rezultati takšnih prizadevanj!

Toledano-gina2009

“Želel sem ustvariti lepe in ugledne portrete teh ljudi. … Želel sem predstaviti določen del lepote našega časa. Zelo zanimivo bo videti čez nekaj let, kako bodo projekcije teh slik tedaj skladne s fizičnim izgledom ljudi.” še meni avtor.

Toledano-nikki2009

http://www.mrtoledano.com

Toledano-michael2009

Toledano-justin2009

Toledano-angel2009

Toledano-monique2008

Toledano-tiana2008

_____________________________________
© Copyright

Fotografije: Phillip Toledano

Photo Credit: Phillip Toledano

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s