Margaret Bourke-White

Margaret Bourke-White je bila ameriška fotografinja in dokumentaristka. Najbolj je bila poznana kot prvi tuji fotograf (oz. fotografinja), ki mu je bilo dovoljeno slikati industrijske komplekse v Sovjetski zvezi, ter prva ženska vojna dopisnica (in prva ženska, ki je smela delati na bojnih območjih) in prva ženska fotografinja, ki je delala za revijo LIFE, kjer se je njena fotografija pojavila na prvi strani revije (na ovitku).

Margaret Bourke White

Margaret Bourke-White je bila rojena kot Margaret White v Bronxu, New York  14. junija 1904 (umrla 27. avgusta 1971) očetu Josephu Whiteu, judu iz Poljske, in materi Minnie Bourke, ki je bila irskega katoliškega porekla. Kasneje je Margaret prevzela tudi materin priimek. Odraščala je v Bound Brooku, New Jersey (v soseski, ki je sedaj del Middlesexa) in diplomiral na visoki šoli Plainfield High School v okrožju Union County. Trdila je, da se je od svojega očeta, ki je bil naravoslovec, inženir in izumitelj, naučila perfekcionizma; od njene matere, ki je bila “iznajdljiva gospodinja”, pa je povzela neusahljivo samozavest in željo po nenehnem napredku.

Margaret Bourke-White  camera 2

Večkrat je zamenjala fakultete oz. študijske usmeritve: npr.  University of Michigan, kjer je postala članica Alpha Omicron Pi združenja; Purdue University v Indiani; in Western Reserve University v Clevelandu, Ohio. Margaret Bourke-White je na koncu diplomiral na Univerzi Cornell leta 1927, z diplomo, v kateri je opravila fotografske študije podeželskega kampusa za šolski časopis, vključno s fotografijami njene znamenite Risley Hall. Leto kasneje se je preselila iz Ithace, NY v Cleveland, Ohio, kjer se je začela ukvarjati s komercialno fotografijo v studiu in se osredotočati na arhitekturno in industrijsko fotografijo.

Leta 1929 Margaret Bourke-White sprejela službo kot urednica in fotografinje revije Fortune, ki jo je obdržala do leta 1935. Leta 1930 je postala prvi zahodni fotograf sploh, ki mu je bilo dovoljeno fotografirati sovjetske industrijske komplekse. Kmalu nato jo je najel Henry Luce, lastnik revije, kot prvo žensko fotoreporterko za revijo Life.

Margaret Bourke-White . American Way . 1937

Že leta 1936 se je njena fotografija, ki prikazuje gradnjo jezu Fort Peck Dam, pojavila na naslovnici revije Life. Položaj uradne fotografinje za revijo Life je obdržala do leta 1940, in nato še nekaj časa v letih 1941 in 1942, ter se ponovno vrnila leta 1945, kjer je ostala do polovične upokojitve leta 1957 (ko se je končala njena kariera pri reviji Life). Dokončno se je Margaret Bourke-White upokojila leta 1969.

Njene fotografije, ki so prikazovale izgradnjo jezu Fort Peck Dam, so bile objavljene v prvi izdaji revije Life z dne 23. novembra 1936, vključno z naslovno fotografijo. Ta naslovna fotografija je postala tako priljubljena, da so jo uporabili kot reprezentativno sliko leta 1930 na poštnih znamkah v ZDA, v seriji poštnih znamk  – Century  (Stoletje).

Fort Peck Dam, Montana

Margaret Bourke-White je bila prva ženska vojna dopisnica in prva ženska, ki ji je bilo dovoljeno delati na bojnih območjih med drugo svetovno vojno. Leta 1941 je odpotovala v Sovjetsko zvezo, ravno v času, ko je Nemčija prekršila pakt o nenapadanju s Stalinom. Tako je bila edini tuji fotograf v Moskvi, ko so Sovjetsko zvezo napadle nemške sile. Zatekla se je v ameriško veleposlaništvo in je v tem času s svojim fotoaparatom spremljala vojno vihro v Rusiji.

Ko se je vojna nadaljevala, je bila kot fotografinja razporejena k ameriškim letalskim silam v Severni Afriki, nato pa k ameriški vojski v Italiji in nazadnje v Nemčiji. Nenehno je delovala na fronti, pod sovražnim ognjem v Italiji in na področjih, kjer so potekali ostri vojaški spopadi.

Russian children waiting their turn at a children's clinic in front of a painting of Lenin. Moscow

Po koncu druge svetovne vojne je Margaret Bourke-White spremljala osamosvojitvena prizadevanja v tretjem svetu in zato je enako dobro poznana tako v Indiji kot v Pakistanu. Posnela je namreč legendarne fotografije Mahatma Gandhija ob njegovem kolovratu in ustanovitelja Pakistana Mohameda Alija Jinnaha, kako vzravnano sedi na predsedniškem stolu.

Mohammed Ali Jinnah sitting in front of Pakistani flag. Location Pakistan Date taken December 1947. Photographer Margaret Bourke-White

Bila je tudi “ena izmed najboljših kronistov nasilja”, ki je izbruhnilo po neodvisnosti in delitvi Indije in Pakistana, kot jo je opisal Somini Sengupta, ki je opisal njene fotografije kot epizodo, “pri kateri lahko gledalec le ostrmi in spozna neustrašno željo fotografa, da pogleda grozi v oči.” Margaret Bourke-White je posnela ulice prekrite s trupli žrtev nasilja z odprtimi očmi, begunce s prestrašenimi in obupanimi očmi. Za njene fotografije se zdi, kot da kričijo o krivici, ki se dogaja. Te njene fotografije so bile posnete le dve leti potem, ko je Margaret Bourke-White posnela grozodejstva v nemškem koncentracijskem taborišču Buchenwald.

Buchenwald_Corpses_Bourke-White_Bourke-White preparing to photograph a pile of corpses at Buchenwald concentration camp, April 1945

Leta 1953 so pri Margaret Bourke-White odkrili prve simptome Parkinsonove bolezni. Zaradi bolezni je bila prisiljena upočasniti svojo fotografsko kariero in se boriti z naraščajočo paralizo. Leta 1959 in 1961 je prestala številne operacije, da bi izboljšala svoje zdravstveno stanje, ki so dejansko izboljšale tresenje njenega telesa, vendar pa so slabo vplivale na njene govorne sposobnosti. Leta 1971 je umrla v bolnišnici Stamford v Connecticutu v starosti 67 let zaradi Parkinsonove bolezni.

1952-bourke-white-margaret-operation-area-in-korea-onbekend-onbekend-life-magazine13

Margaret Bourke White – Ženska ujetih trenutkov

Ko trenutki v fotografskem objektivu obstanejo in postanejo brezčasni, se redko vprašamo, kdo je mojster te brezčasnosti.

Margaret Bourke White so v njenem času poznali mnogi – bila je ženska fotografinja, ki je fotoreporterstvo postavila z moškega tudi na ženski tir.

Kasur, West Punjab, Pakistan. Date taken October 1947. Photographer Margaret Bourke-White

Postala je prva fotoreporterka, prva vojna poročevalka in prva fotografinja z Zahoda, ki je fotografirala »novo Rusijo«. Bila je ženska mnogih začetkov, ženska ujetih trenutkov. Leta 1919, leto preden so ameriške ženske prejele volilno pravico, je Margaret Bourke White v svojem dnevniku zapisala: »Želim početi vse stvari, ki jih ženske običajno ne počnejo!« V življenju si je izoblikovala še eno načelo: »Delo je nekaj, na kar se lahko vedno zaneseš, je vseživljenjski prijatelj, ki te nikoli ne razočara.« Po teh dveh načelih je delala vse življenje.

Margaret-Bourke-White-Gandhi

Upokojena profesorica političnih študij na univerzi Washington in Margaretina daljna sorodnica Lynne B. Iglitzin vidi njeno prednost v drznosti: »Postala je verjetno najbolj poznana ameriška fotografinja 20. stoletja. Ob njenih fotografijah je tisoče ljudi spoznavalo dogajanje po svetu.

Portrait of Nagendrenath Mukhopadyay,  a Brahmin Hindu member of Congress Party - May 1946

Dejstvo, da je bila ženska, ki je počela moške stvari v času, ko se je od ženske pričakovalo, da se posveti domu in družini, je morda najpomembnejša stvar od vseh.« Spominja se, da so o njej pogosto govorili pri obedih ob družinskih praznikih. »Družina mojega očeta, Whiteovi, so govorili o sestrični Margaret. Čeprav je bila daljna sorodnica, ki je nisem nikoli srečala, smo bili nanjo vsi zelo ponosni.«

____________________________

© Copyright: Monroe Gallery

Fotografije:  Margaret Bourke-White

Photo Credit:  Margaret Bourke-White

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s