Terry Richardson

Terrence “Terry” Richardson je ameriški modni in portretni fotograf, ki je med drugimi posnel oglaševalske kampanje za Marc Jacobs, Aldo, Supreme, Sisley, Tom Ford, in Yves Saint Laurent. Fotografiraj je tudi za revije, kot so Rolling Stone, GQ, Vogue, Vanity Fair, Harper Bazaar, iD, in Vice.

Lindsay Lohan by Terry Richardson

Richardson se je rodil v New Yorku 14. avgusta 1965 in je sin igralke Norme Kessler in modnega fotografa Boba Richardsona, ki je bolehal za shizofrenijo in odvisnostjo od drog. Po ločitvi staršev se je Richardson s svojo mamo in očimom Jackiem Lomaxom preselil v Woodstock v New Yorku. Kasneje se je preselil v hollywoodsko sosesko Los Angelesa, kjer je obiskoval Hollywood High School. Pri 16-tih letih se je z materjo preselil v Ojai v Kaliforniji, kjer je obiskoval šolo Nordhoff. Richardson je prvotno želel biti punk rock glasbenik in ne fotograf. Igral je bas kitaro v punk rock skupini The Invisible Government polna štiri leta. Kasnej je igral bas kitaro za vrsto drugih punk ansamblov v južni Kaliforniji, vključno z:  Signal Street Alcoholics (SSA), Doggy Style, Baby Fist in Middle Finger.

Richardsonova mati mu je leta 1982 menda podarila njegov ​​prvi fotografski aparat, da bi ga uporabil za dokumentiranje svojega življenja in punk rock scene v Ojaiu. Leta 1992 je Richardson prenehal z glasbo in se preselil v East Village v bližini New Yorka, kjer je začel fotografirati prizore na zabavah mladine in nočno življenje v New York Cityu. V New Yorku je Richardson doživel svoj ​​prvi “preboj.” Prve njegove fotografije so bile objavljene v modni reviji Vibe leta 1994.

Njegova serija fotografij iz Vibe je bila kasneje istega leta predstavljena tudi na pariškem mednarodnem festivalu mode. Po tem uspehu je Richardson fotografiral oglaševalsko akcijo za spomladansko kolekcijo modne oblikovalke Katharine Hamnett leta 1995. Kampanja je postala znana po podobah mladih žensk, ki nosijo kratka krila izpod katerih se vidijo njihove sramne dlake.

Richardson se je nato preselil v London, ko je sodeloval v oglaševalski kampanji Katharine Hamnett. V Londonu je delal tudi za evropske revije, kot o i-D ID in Arena.

Vsej svoji karieri je Richardson posnel mnoge kampanje modnih znamk in oblikovalcev, kot so: Marc Jacobs, Aldo, Supreme, Sisley, Tom Ford, and Yves Saint Laurent. Fotografiral je za revije, kot so  Rolling Stone, GQ, Vogue, Vanity Fair, Harper’s Bazaar, i-D, in Vice.

Richardson je pripravil več akcij za modno znamko Diesel, vključno z ‘Global Warming Ready’, ki je osvojila srebrnega leva na mednarodnem oglaševalskem festivalu v Cannesu leta 2007. V teh letih je naredil tudi več zasebnih portretov za ustanovitelja družbe Renzo Rosso. V septembru 2011 sta z modno urednico Carine Roitfeld gostila skupno izdaje knjige na Colette v Parizu.

Leta 2012 je Richardson predstavil svojo prvo samostojno razstavo v Galeriji OHWOW Los Angelesu. Razstavo je nosila naslov “TERRYWOOD” in je potekala od 24. februarja do 31. marca 2012. V decembru 2012 je Lady Gaga je napovedala, da bo Richardson snemal dokumentarni film o njenem življenju.

Sodeloval je tudi v RxArtu, dobrodelni akciji, kjer podarjajo umetnostne predmete otroškim bolnišnicam. Leta 2014 je Richardson sodeloval tudi v dobrodelni akciji »lov na jajce« s Hišo Faberguer v New Yorku, ki je akcijo je sponzorirala. Ta akcija je uporabila Richardsonov studio v šolah, pri njihovem umetniškem programu po razredih, ter za program ohranjanja prostoživečih živali v naravi.

Pri Richardsonovem delu obstaja več ponavljajočih se tem, in sicer, da v vsakdanje situacije vpleta vrhunske manekenke »celebrities« in jih fotografira z uporabo tradicionalnih metod ulične fotografije, na primer z uporabo instant kamere. Njegova dela raziskujejo tudi ideje o spolnosti, v številnih primerih v njegovih knjigah Kibosh in Terryworld prikazuje polno direktno goloto in tako simulirano kot dejansko ponazoritev spolnih aktov.

V začetku je Richardson svoje portrete večinoma snemal na belo ozadje, a je sčasoma prešel tudi na druge kulise. Bil je znan tudi po skupnem fotografiranju s svojimi modeli, pogosto pri trgovanju z očali lastnih blagovnih znamk. Richardson šteje Larrya Clarka, Nan Goldin, Diane Arbus in Roberta Franka za fotografe, ki so vplivali na njegov umetniški slog. Njegovo delo je pohvalil tudi Helmut Newton.

This slideshow requires JavaScript.

____________________________

© Copyright

Fotografije:  Terrence  Richardson

Photo Credit:  Terrence  Richardson

http://www.terryrichardson.com

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s