Gottfried Helnwein

Gottfried Helnwein je avstrijsko-irski likovni umetnik, rojen 8. oktobra 1948 na Dunaju – Avstrija.

Foto-1-Gottfried-Hellnwein

Helnwein je študiral na Akademiji likovnih umetnosti na Dunaju. Delal je kot slikar, risar, fotograf, kipar, instalacijski in performativni umetnik, z najrazličnejšimi tehnikami in sredstvi. Njegovo zgodnje delo so predvsem hiperrealistični akvareli, na katerih je upodobil ranjene otroke, kot tudi performansi – pogosto z otroci – na javnih krajih. Pripada tradiciji, ki sega v 18. stoletje, ko je svoje grimasirajoče kipe ustvarjal Franz Xaver Messerschmidt. Skupne poteze ima tudi z delom Hermanna Nitscha in Rudolfa Schwarzkoglerja, dveh drugih Dunajčanov, ki prikazujeta svoje telo v referenčnem okviru poškodbe, bolečine in smrti. Zanimanje za govorico telesa se naslanja na delo Egona Schieleja.

Foto-2-Gottfried-Hellnwein.

Stalnica Helnweinovega umetniškega ustvarjanja je človekovo stanje. Zanimajo ga predvsem psihološka in sociološka tesnoba, zgodovinska vprašanja in politične teme, zato ga pogosto označujejo za provokativnega in kontroverznega. Njegovo delo vključuje tudi avtoportrete, vendar je metafora zanj upodobitev ranjenega in prestrašenega otroka. Pomembna referenca njegove umetnosti je holokavst. Znane so tudi Helnweinove upodobitve slavnih osebnosti, med drugimi so mu pozirali Rolling Stonesi, Andy Warhol, Muhammad Ali, Rammstein. Njegova upodobitev Johna F. Kennedyja je bila ob 20. obletnici Kennedyjeve smrti objavljena na naslovnici revije Time.

Gottfried Helnwein-

Heinwein je za svoje delo prejel več nagrad, med drugim tudi nagrado kardinala Königa in Theodor-Körnerjevo nagrado. Z Marlene Dietrich je napisal knjigo. Prijateljuje z Marilynom Mansonom, čigar poročna priča je bil leta 2005. Je poročen in ima štiri otroke.

Gottfried Helnwein  WORKS  Mixed Media on Canvas  American Madonna (Epiphany IV)

Avstrijskega slikarja in fotografa Gottfrieda Helnweina uvrščajo med najpomembnejše sodobne umetnike na svetu. V dunajski galeriji Albertina je do 13. oktobra letos razstavljena njegova prva retrospektiva v Evropi, ki je precej kontroverzna in šokantna.

Disasters of War 6-

Velika retrospektiva ob avtorjevem 65. rojstnem dnevu zajema skoraj 200 del iz zadnjih 40 let njegovega ustvarjanja. V fotografijah in slikah Helnweina se odražajo tabu teme in kompleksnost sodobne družbe, pa tudi njegov pogled na fizično in duševno trpljenje, ki ga je človek po mnenju Helnweina vedno znova sposoben prizadejati sočloveku. Njegovi avtoportreti po mnenju direktorja Albertine Klausa A. Schröderja prikazujejo trpljenje kot osnovni pogoj za obstoj v današnji družbi.

Los-niños-descarnados-del-hiperrealista-Helnwein-impactan-en-Viena-846x1024

Helnwein kot hiperrealist

Fotograf, slikar in tudi performer je svetovno javnost najbolj šokiral s hiperrealističnimi slikami ranjenih in prestrašenih otrok. Pravi, da takšna dela ponazarjajo uporništvo, otroške samostojnosti in posmehovanje propadlemu svetu, ki so ga ustvarili odrasli. Helnwein je v svojih delih uporabil tudi motive popularne kulture, največkrat Disneyeve junake, in jim dodal groteskne poteze, recimo iznakaženo Miki Miško s sumljivim pogledom, ki naj bi nakazoval simbol bolečine, zla in uničenih svetov.

Gottfried Helnwein-goldenage_needle

Portreti v fotografiji in na platnu

Helnwein je v devetdestih letih minulega stoletja pogosto portretiral znane osebnosti, med njimi Andyja Warhola, Keitha Richardsa in Micka Jaggerja (The Rolling Stones), Louja Reeda, Williama F. Burroughsa inLeni Riefensthal, znan pa je tudi po 48 slikah znanih žensk, med njimi Janis Joplin, Marylin Monroe, Marie Currie, Patricie Highsmith, Susan Sontag.

429_helnwein_in_the_park_1981_51x35_pen_and_inkdrawing

Helnwein se je rodil na Dunaju, kjer je preživel otroštvo in mladost. V tem času ga je zelo zaznamovala stroga katoliška vzgoja in duh nacionalsocializma. Ventil za izražanje čustev je že v mladih letih našel v umetnosti, zato se je vpisal na dunajsko Akademijoza likovno umetnost. Njegova dela so bila razstavljena po vsem svetu, tudi v Pekingu. Od leta 2002 živi in dela v Los Angelesu.

____________________________

© Copyright

Fotografije:  Gottfried Helnwein

Photo Credit:  Gottfried Helnwein

http://www.helnwein.com/

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s