Steven Meisel

Steven Meisel (rojen 1954) je ameriški modni fotograf, ki si je pridobil svetovni sloves z modno fotografijo v ZDA in za italijanski Vogue ter s fotografijami pevke Madonne za njeno knjigo SEX (1992). Danes velja za enega izmed najbolj uspešnih modnih fotografov v oglaševalski industriji, redno sodeluje tako za ameriški kot za italijanski Vogue, in v zadnjem času z revijo W (ki jo prav tako izdaja Condé Nast).

Madonna by Steven Meisel for Louis Vuitton Commercial – 2008

Meiselovo občudovanje lepote in modnih modelov se je začelo že v zgodnji mladosti. Namesto da bi se Meisel igral z igračami, je ves čas risal ženske modele. Velikokrat je uporabljal revije, kot so Vogue in Harper Bazaar kot vir navdiha za njegove skice. Meisel je sanjal o ženskah iz visoke družbe, kot sta Gloria Guinness in Babe Paley, ki poosebljata njegove ideje lepote in visoke družbe. Drugi dve ikoni sta bili njegova mati in sestra.

Best-Fashion-Photographers-In-The-Industry-Steven-Meisel-DG

Ko je pri 12 letih postal obseden z modeli, kot so Twiggy, Veruschka in Jean Shrimpton, je nagovoril nekaj deklet, da pokličejo modne agencije in se pretvarjajo, kot da so tajnice Richarda Avedona, da bi dobil slike teh foto-modelov. Da bi srečal znano manekenko Twiggy, je bil 12-letni Meisel pripravljen čakati nanjo ure in ure pred ateljejem Melvin Sokolsky.

Študiral je na Visoki šoli za umetnost in oblikovanje in na Parsonsovi  šoli za oblikovanje, kjer je obiskoval različne tečaje, vendar, kot je potrdila v intervjuju za Vogue Ingrid Sischy, je na koncu diplomiral iz modne ilustracije.

Ena od prvih Meiselovih zaposlitev je bilo delo ilustratorja za modnega oblikovalca Halstona. Občasno je tudi poučeval ilustracijo na Parsons akademiji. Meisel si ni nikoli predstavljal, da bo postal fotograf. Občudoval je sicer fotografe, kot so Jerry Schatzberg, Irving Penn, Richard Avedon in Bert Stern. Ugotovil je, da je ilustracija stvar preteklosti in odkril fotografijo kot svoj trajni medij izražanja. Nekaj kasneje, medtem ko je delal za revijo Woman’s Wear Daily kot ilustrator, je odšel v agencijo Elite Model Management, kjer je deloval Oscar Reyes, ki so mu bile všeč njegove ilustracije in mu je dovolil, da posname nekaj fotografij z njihovimi modeli.

Fotografiral jih je v svojem stanovanju v Gramercy Parku ali na ulici. Med tednom je  Meisel delal za  Woman’s Wear Daily in ob vikendih s foto modeli. Ena izmed njih je bila tudi Phoebe Cates. Nekatere manekenke so uporabile Meiselove fotografije za svojo promocijo pri reviji Seventeen in tam pokazale svoje portfelje, v katerih so bile tudi meiselove fotografije. Kmalu so odgovorni na reviji Seventeen poklicali Meisela in vprašali, če bi želel delati z njimi. Njegova kariera je šla tako strmo navzgor.

Meisel trenutno dela z različnimi modnimi revijami, vključno z ameriškim in italijanskim Vogue, za katera je fotografiral vse naslovnice v zadnjih dveh desetletjih.

Meisel je hkrati prispeval fotografije za naslovnice številnih priljubljenih glasbenih albumov in singlov, vključno z dvema nagrajenima za Madonno (album “Like a Virgin” 1984 in album Daydream Mariah Carey iz leta 1995). Njegovo delo je prav tako mogoče videti na naslovnici Madonninega singla “Bad Girl” (akt fotografija), omejena serija za Madonnin UK singel “Fever” (delni akt) in za singel Mariah Carey “Fantasy” (zgolj drugače prirejena fotografija z naslovnice albuma Daydream).

Med drugim je Meisel fotografiral modne kampanje za Versace, Valentino, Dolce & Gabbana, Louis Vuitton, Balenciaga in Calvin Klein (za nekatere so bile njegove fotografske izvedbe zelo sporne). Meisel izvaja tudi promocijske fotografije za Prado vsako sezono – od leta 2004. V aprilu 2008 je fotografiral svojo prijateljico Madonno za Vanity Fair in kasneje za spomladansko kampanjo 2009 za Louis Vuitton v Splashlight’s Skylight Studiu.

Meisel je tesen prijatelj oblikovalke Anne Sui, za katero je posnel tudi več akcij, čeprav Sui redko uporablja oglaševanje za promocijo njenih oblačil.

Kot eden izmed najbolj vplivnih fotografov v modni industriji, je Meisel zaslužen za “odkrivanje” ali spodbujanja kariere mnogih uspešnih foto modelov, vključno s top modeli kot so Linda Evangelista, Naomi Campbell, Nadège du Bospertus, Christy Turlington, Kristen McMenamy, Amber Valletta, Snejana Onopka (ukrajinsko: Сніжана Онопкo), Iris Strubegger, Lara Stone, Coco Rocha, Caroline Trentini, Liya Kebede, Elise Crombez, Karen Elson, Doutzen Kroes in Raquel Zimmerman, ki jih je popeljal do slave in jih redno uvrščajo v Vogue in različne modne kampanje, zlasti Prada, ki velja za enega najbolj zaželenih modnih kampanj v tem poslu. Meisel svoj vpliv in poznanstva širi tudi na druge modele. Svoj vpliv med modno elito je uporabil tudi za izdajo revije Vogue, v kateri so prikazali samo črnopolte modele oz. manekenke.

Meisel odkrito priznava, da je gej. Znan je po tem, da zelo redko daje intervjuje ali se pusti fotografirati. Vendar je v enem od redkih intervjujev privolil v pogovor z Ingrid Sischy za Vogue Paris. Prav tako v intervju za revijo »032c« s Pierre-Alexandrom de Loozom. De Loozov intervju je izšel pod naslovom “Kdo je Steven Meisel?” in je na 14-straneh prikazal retrospektivo Meiselovega dvajset letnega ustvarjanja za revijo Vogue Italia.

Vogue-Italia-July-2013-Steven-Meisel-04a

Vogue Italia July 2012 – Collections Photographer Steven Meisel, Stylist Karl Templer

This slideshow requires JavaScript.

____________________________

© Copyright

Fotografije:  Steven Meisel

Photo Credit:  Steven Meisel

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s