Irina Ionesco

Irina Ionesco (rojena 3. septembra 1935) je francoska fotografinja, rojena v Parizu. Bila je hči romunskih priseljencev. Svoja otroška leta je preživela v Constanti v Romuniji, predno se je preselila v Pariz. Fotografijo je kot svoj umetniški medij odkrila dokaj pozno, pred tem se je več let posvečala slikarstvu. Njena fotografska dela označujejo kot erotična in polna seksualnega naboja.

Irina Ionesco

Njena fotografska razstava v Nikon galeriji v Parizu leta 1974 je pritegnila veliko pozornosti. Kmalu so jo povzeli vsi večji mediji in objavile številne revije ter razstavile galerije po vsem svetu.

Irina Ionesco je morda najbolj znana po svojih fotografijah, ki prikazujejo njeno mladoletno hčerko Evo povečini golo ali v erotičnih pozah. S tem si je pridobila status kontroverzne umetnice in povzročila veliko polemik, saj mnoge fotografije prikazujejo mladoletno dekle v umetniško erotičnih situacijah, podobno kot je to ustvarjala pri večjem delu drugih starejših osebah oz. foto modelih.

irina-ionesco-photos2

Večji del fotografskega umetniškega dela Irine Ionesco sicer predstavljajo bogato oblečene ženske, ozaljšane z dragulji, v rokavicah in z drugimi lepotnimi dodatki, vendar tudi s simbolnimi dodatki fetiš rekvizitov, ter v provokativnih pozah, ki same sebe ponujajo tudi kot objekt spolnega poželenja.

Francoska fotografinja Irina Ionesco pa je največ polemik doživela ravno s portretom svoje hčere Eve. Verjetno najbolj slavna fotografija Ionescove je eno od del na razstavi umetnice, ki je na ogled galeriji Galleria One-Piece Contemporary Art v Rimu.

daughter  Irina Ionesco

Eva Ionesco toži svojo mater

Francoska igralka se je po dolgih letih odločila tožiti lastno mater, ker je, ko ji je bilo komaj 11 let, njene gole fotografije prodala najbolj znani moški reviji in ji s tem ‘ukradla’ otroštvo.

Eva Ionesco, ki ima danes 50 let, je najmlajši model, katerega razgaljene fotografije so se znašle v Playboyu. Njena mati Irina Ionesco, sicer priznana fotografinja, jih je namreč prodala in dovolila objavo v omenjeni moški reviji, zaradi česar se je danes znašla na zatožni klopi.

irina 05

Sodišče ji je odredilo kazen v višini 10.000 evrov, saj je s svojo bizarno potezo lastni hčerki tako rekoč uničila ali vsaj močno zaznamovala otroštvo, poleg tega pa je morala predati tudi vse negative.

Irina je znana predvsem po erotičnih fotografijah, zaradi spornih posnetkov lastne hčerke pa je skrbništvo izgubila že leta 1976. Evo je vzgojila družina priznanega oblikovalca Christiana Louboutina, do biološke matere pa naj bi po poročanju medijev čutila zgolj prezir.

irina_ionesco_invitation_reflexgallery31

____________________________

© Copyright

Fotografije:  Irina Ionesco

Photo Credit:  Irina Ionesco

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s