Natalie Portman

Natalie Hershlag, bolje poznana kot Natalie Portman, je ameriško-izraelska filmska, gledališka in televizijska igralka,rojena 9. junija 1981 v Jeruzalemu, Izrael.

Prva vloga Natalie Portman je bila vloga sirote, ki jo posvoji morilec v francoskem filmu Léon (1994), a zaslovela je šele z vlogo Padmé Amidala v filmu Vojna zvezd Epizoda I: Grozeča prikazen iz filmske trilogije Vojna zvezd. Leta 1999 se je vpisala na Harvard, kjer je študirala psihologijo, v tem času pa je še vedno delala kot igralka. Diplomirala je leta 2003.

Natalie Portman Frederic Auerbach for Christian Dior Parfums (2013)

Leta 2001 je Natalie Portman v javnem gledališču v New York Cityju zaigrala v gledališki igri The Seagull Antona Chekhova. Leta 2005 je bila nominirana za oskarja v kategoriji za »najboljšo stransko igralko« ter prejela zlati globus v kategoriji za »najboljšo stransko igralko – Film« za svoj nastop v filmu Bližnji odnosi. Prejela je tudi nagrado Constellation Award v kategoriji za »najboljši ženski nastop« in nagrado Saturn Award v kategoriji za »najboljšo igralko« za film V kot vroče maščevanje (2006). Zaigrala je glavni vlogi v zgodovinskih dramah Goyeve prikazni (2006) in Druga sestra Boleyn (2008). Maja 2008 je pri sedemindvajsetih letih postala najmlajša članica porote na 61. filmskem festivalu v Cannesu. Režiserski prvenec Natalie Portman, Eve, je izšel na beneškem filmskem festivalu leta 2008.

natalie_portman_2

Leta 2011 je Natalie Portman prejela oskarja, nagrado BAFTA, nagrado Screen Actors Guild Award in zlati globus v kategoriji za »najboljšo igralko« za svojo upodobitev Nine v filmu Črni labod.

Natalie Portman se je rodila v Jeruzalemu, Izrael. Je edini otrok Shelley (rojena Stevens), ameriške gospodinje in danes agentke Natalie Portman, ter Avnerja Hershlaga, izraelskega specialista za plodnost in ginekologa. Po mamini strani ima judovske prednike, ki so se preselili v Združene države Amerike iz Avstrije in Rusije (družina njene je priimek iz »Edelstein« spremenila v »Stevens«). Očetovi predniki pa so bili judje, ki so se iz Romunije in Poljske preselili v Izrael. Njen dedek po očetovi strani, katerega starši so umrli v Auschwitzu, je bil izraelski ekonomski profesor, njena prababica, ki se je rodila v Romuniji, pa je med 2. svetovno vojno vohunila za Veliko Britanijo.

Natalie-Portman1

Njeni starši so se spoznali v študentskem centru Ohijske univerze, kjer je njena mama prodajala vstopnice. Njen oče se je kasneje vrnil v Izrael in ko ga je njena mama čez nekaj let obiskala, sta se tam tudi poročila. Leta 1984, ko je bila Natalie Portman stara tri leta, se je družina preselila v Združene države Amerike, kjer je njen oče začel s svojim medicinskim usposabljanjem. Natalie Portman, ki ima še danes tako izraelsko kot ameriško državljanstvo, je dejala, da »čeprav res obožujem Združene države … je moje srce v Jeruzalemu. Tam se počutim doma.«

V Washingtonu, D.C. je Natalie Portman obiskovala judovsko dnevno šolo Charlesa E. Smitha. Hebrejsko se je poleg angleščine naučila govoriti v judovski osnovni šoli Solomona Schechterja v Glen Coveu, New York. Srednjo šolo je končala na srednji šoli Syosset v Syossetu, Long Island leta 1999. Zaradi končnih izpitov v srednji šoli je preskočila premiero filma Vojna zvezd: Epizoda I – Grozeča prikazen.

cover-story-natalie-portman

Leta 2003 je Natalie Portman diplomirala iz psihologije na Harvardu. »Ni mi mar, če kolidž uniči mojo kariero,« je po podatkih kanala Fox News povedala za revijo New York Post. »Raje sem pametna kot filmska zvezda.« Na Harvardu je bila asistentka Alana Dershowitza pri raziskovanju. V času šolanja na Harvardu je prebivala v študentskem domu Lowell in napisala pismo časopisu Harvard Crimson, v katerem je kritizirala esej o izraelskih dejanjih proti Palestincem.

Natalie Portman je spomladi leta 2004 obiskala hebrejsko univerzo v Jeruzalemu. Marca 2006 je predavala na univerzi Columbia med predavanju o terorizmu in boju proti slednjemu ter govorila o svojem novem filmu, V kot vroče maščevanje.

natalie-portman-

Natalie Portman je že v otroštvu pokazala zanimanje za tuje jezike in učila se je francoski, japonščine, nemščine in arabščine. Kot študentka je bila soavtorica dveh raziskovalnih dokumentov, ki so jih kasneje tudi objavili v nekaj raziskovalnih revijah.

Natalie Portman je pri štirih letih pričela obiskovati učne ure plesa in pričela je nastopati na mnogih lokalnih prireditvah. Pri desetih letih ji je agent podjetja Revlon ponudil delo fotomodela, vendar je ponudbo zavrnila, da bi se osredotočila na igranje. V nekem intervjuju je dejala, da je bila »drugačna od drugih otrok. Bila sem bolj ambiciozna, vedela sem, kaj mi je všeč in kaj si želim in za to sem trdo delala. Bila sem zelo resen otrok.«

natalie_portman_pro02

Natalie Portman se je med počitnicami vpisala v igralski kamp. Pri desetih je odšla na avdicijo za Off-Broadwayjsko gledališko igro Ruthless!, muzikal o dekletu, ki je pripravljena moriti za to, da dobi glavno vlogo v neki gledališki igri. Vlogo je nazadnje dobila Laura Bell Bundy, za njeni zamenjavi pa so izbrali Natalie Portman in bodočo pop zvezdnico Britney Spears. Leta 1994 je odšla na avdicijo za vlogo sirote, ki se spoprijatelji z morilcem v srednjih letih v filmu Luca Bessona, Léon (alias The Professional). Kmalu zatem, ko je dobila vlogo, je prevzela dekliški priimek svoje babice, »Portman« za svoje umetniško ime, da bi obdržala zasebnost in zaščitila identiteto svoje družine. Léon se je premierno predvajal 18. novembra 1994 in je postal njen filmski prvenec. Kmalu zatem je posnela kratki film z naslovom Developing, ki je izšel na televiziji.

natalie portman happygirls13

V sredi devetdesetih je Natalie Portman zaigrala manjše vloge v filmih Vročina, Ljubim te, pravijo vsi in Mars napada! ter glavno vlogo v filmu Beautiful Girls. Bila je prva izbira za igranje Julije Capulet v filmu Romeo + Julija, vendar so se kasneje producenti premislili, saj naj njena starost (takrat je imela 15 let) ne bi bila primerna za to vlogo. Kasneje so vlogo dodelili dve leti starejši Claire Danes. Leta 1997 je upodobila Ano Frank v Broadwayski upodobitvi knjige Dnevnik Ane Frank.

Anne Frank

Leta 1997 je Natalie Portman dobila vlogo Padmé Amidala v filmski trilogiji Vojna zvezd. Prvi film, Vojna zvezd Epizoda I: Grozeča prikazen, so pričeli snemati junija 1997, izšel pa je maja 1999. Po snemanju filma Vojna zvezd Epizoda I: Grozeča prikazen je zavrnila glavno vlogo v filmu Anywhere but Here, zaradi prizora spolnosti v njem, a režiser Wayne Wang in igralka Susan Sarandon sta bila pripravljena spremeniti scenarij; ko je dobila v roke na novo napisano besedilo, se je pridružila igralski ekipi filma, ki je kasneje izšel pozno v letu 1999. Kritičarka Mary Elizabeth Williams je v reviji Salon Natalie Portman označila za »osupljivo« in rekla, da je malo igralk, ki bi pri njenih letih lahko kakršnokoli vlogo odigrale tako dobro, kot je ona to. Za svojo vlogo Ann August je bila Natalie Portman nominirana za zlati globus v kategoriji za »najboljšo stransko igralko«. Nato je zaigrala vlogo najstniške matere v filmu Tam, kjer je srce, ki se je premierno predvajal aprila 2000.

Natalie-Portman-image-natalie-portman

Po snemanju filma Tam, kjer je srce, se je Natalie Portman preselila na Harvard, da bi doštudirala psihologijo. V intervjuju leta 1999 je povedala, da v Vojni zvezd naslednja štiri leta ne bo igrala, saj se želi osredotočiti predvsem na študij. Med poletnimi počitnicami od junija do septembra 2000 je vseeno snemala film Vojna zvezd: Epizoda II – Napad klonov v Sydneyju ter sodelovala tudi pri dodatni produkciji v Londonu.

10-Celebrities-Who-Have-A-Perfect-Image-Natalie-Portman

Julija 2001 je zaigrala v gledališki igri Antona Chekhova v javnem gledališču v New York Cityju, naslovljeni kot The Seagull, ki jo je režiral Mike Nichols; poleg Meryl Streep, Kevina Klinea in Philipa Seymourja Hoffmana je zaigrala vlogo Nine. Igro so izvajali tudi v gledališču Delacorte v Central Parku. Istega leta se je poleg še mnogih drugih slavnih pojavila v komediji Zoolander (2001). Imela je tudi manjšo vlogo v filmu Hladni vrh ob Judeu Lawu in Nicole Kidman.

Natalie Portman & Benjamin Millepied

Leta 2004 je zaigrala v filmih Stanje zamaknjenosti in Bližnji odnosi. Film Stanje zamaknjenosti je bila uradna izbira za predvajanje na filmskem festivalu Sundance in prejel nagrado Independent Spirit Award v kategoriji za »najboljši film«. Za svoj nastop v filmu Alice je prejela zlati globus ter bila nominirana za oskarja v kategoriji za »najboljšo stransko igralko«.

Zadnji del iz trilogije Vojna zvezd, Epizoda III – Maščevanje Sitha, je izšel 19. maja 2005. Film je postal najbolje prodajani film leta 2005, prejel pa je tudi nagrado People’s Choice Award v kategoriji za »najljubši film«. Istega leta je posnela film Free Zone ter film Goyeve prikazni režiserja Miloša Formana.

Natalie Portman & Aleph Stop By A Friend's House

Leta 2010 je Natalie Portman zaigrala veteransko balerino Nino Sayers v dramskem filmu Darrena Aronofskyja, Črni labod, vlogo, o kateri je kritik Kurt Loder napisal: »Natalie Portman nam s tem nastopom prikaže enega izmed svojih najbolj izpopolnjenih nastopov, kar nekaj pove.« Leta 2011 je dobila tako zlati globus kot oskarja v kategoriji za »najboljšo glavno igralko« za svojo upodobitev Nine Sayers v filmu Črni labod.

Natalie Portman je dejala, da si bo zaradi rojstva sina za nekaj časa vzela premor od svoje kariere. Kljub temu naj bi podpisala pogodbo za tri filme: za film Best Buds, ki bo izšel leta 2014 in za filma Booksmart, ki naj bi ga tudi producirala, ter Important Artifacts and Personal Property from the Collection of Lenore Doolan and Harold Morris, Including Books, Street Fashion, and Jewelry, filmsko upodobitev istoimenskega romana Leanne Shapton, pa ju bodo izdali leta 2015.

natalie_portman_lange_03

http://sl.wikipedia.org/wiki/Natalie_Portman

http://www.natalieportman.com

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s