Angelina Jolie

Angelina Jolie, rojena Angelina Jolie Voight, je ameriška filmska in televizijska igralka ter režiserka, rojena 4. junija 1975 v Los Angelesu v Kaliforniji, Združene države Amerike.

Angelina Jolie si je za svoje delo prislužila enega oskarja, dve nagradi Screen Actors Guild Awards in tri zlate globuse. Poznana je tudi zaradi svojega promoviranja humanitarnega dela, sama pa kot ambasadorka organizacije UNHCR pomaga beguncem. Velja za eno izmed najprivlačnejših oseb na svetu, pa tudi za »najprivlačnejšo« in »najlepšo« žensko na svetu, zaradi česar je pritegnila veliko pozornosti medijev.

angelina-jolie

Čeprav se je s svojim očetom, igralcem Jonom Voightom, že kot otrok leta 1982 pojavila v filmu Lookin’ to Get Out, je Angelina Jolie pozornost pritegnila šele desetletje kasneje, in sicer s filmom Kiborg 2 (1993). Njena prva glavna vloga v pomembnejšem filmskem projektu je bila vloga v kibernetskem trilerju Hekerji (1995). Nato je zaigrala v kritično odmevnih filmih George Wallace (1997) in Gia (1998) ter prejela oskarja v kategoriji za »najboljšo stransko igralko« za svoj nastop v dramskem filmu Nore in svobodne (1999). Angelina Jolie je postala še bolj znana, ko je zaigrala Laro Croft, junakinjo iz raznih videoiger, v filmu Lara Croft: Tomb Raider (2001) in od takrat naprej velja za eno izmed najbolje poznanih in najbolje plačanih igralk v Hollywoodu.

Angelina Jolie Hot Tomb Raider

Pozornost filmskih kritikov je pritegnila tudi z dramskima filmoma Mogočno srce in Zamenjan, za katerega je bila nominirana za oskarja v kategoriji za »najboljšo igralko«, svoj sloves akcijske zvezdnice pa je okrepila še s filmsko upodobitvijo stripa Iskan (2008) ter akcijskim trilerjem Salt (2010). Največji komercialni uspeh od vseh njenih filmov sta poželi akcijska komedija Gospod in gospa Smith (2005) in animirani film Kung Fu Panda (2008).

Ločena od igralcev Jonnyja Leeja Millerja in Billyja Boba Thorntona, Angelina Jolie trenutno živi z Bradom Pittom, njuno razmerje pa pritegne veliko pozornosti javnosti. Avgusta 2014 sta se poročila. Angelina Jolie in Brad Pitt imata tri posvojene otroke (Maddoxa, Paxa in Zaharo) ter tri biološke otroke (Shiloh, Knoxa in Vivienne).

brad-pitt-and-angelina-jolie

Angelina Jolie se je kot Angelina Jolie Voight rodila v Los Angelesu, Kalifornija, Združene države Amerike, kot hči igralcev Jona Voighta in Marcheline Bertrand. Je sestra igralca Jamesa Havena, nečakinja pevca in tekstopisca Chipa Taylorja ter krščenka igralcev Jacqueline Bisset in Maximiliana Schella. Po očetovi strani ima nemške in madžarske korenine, mamini predniki pa so bili francoski Kanadčani in Nizozemci, imela pa naj bi tudi irokeške korenine, čeprav Jon Voight pravi, da Marcheline Bertrand »v resnici ni bila Irokezinja« in da je to trdila samo zato, da bi ustvarila vtis eksotičnih korenin.

angelina-jolie-mahsum

Potem, ko sta se njuna starša leta 1976 ločila, je Angelino Jolie in njenega brata Jamesa vzgajala njuna mati, ki je zaradi tega opustila svoje igralske ambicije in se preselila v Palisades, New York. Kot otrok si je Angelina Jolie skupaj s svojo mamo ogledala veliko različnih filmov in kasneje dejala, da se je zaradi tega začela zanimati za igranje; njen oče pri tem ni imel nobenega vpliva. Ko je imela enajst let, se je njena družina preselila nazaj v Los Angeles. Angelina Jolie se je takrat odločila, da si želi igrati, zaradi česar se je vpisala v gledališki inštitut Leeja Strasberga, kjer se je igranja učila dve leti in v tem času zaigrala v različnih gledaliških igrah.

Pri štirinajstih se je Angelina Jolie prenehala ukvarjati z igranjem in dejala, da si želi postati pogrebnica. V tistem času je nosila črna oblačila, eksperimentirala v igrah z noži in skupaj s svojim fantom odhajala na razne punk in metal koncerte. Dve leti pozneje, ko se je razmerje končalo, se je kot podnajemnica naselila v stanovanju nad garažo nekaj ulic stran od doma svoje mame. Vrnila se je k učenju igranja in leto dni prej končala srednjo šolo, kljub temu pa danes na tisto obdobje ne gleda kot na obdobje, polno napak: »Po srcu sem še vedno – in vedno bom – samo punkovski otrok s tatuji«.

angelina-jolie-tattoos

Danes se obdobja, ki ga je preživljala kot učenka na srednji šoli Beverly Hills, spominja po občutku izoliranosti od drugih otrok, saj je odraščala na območju premožnih družin; njena mama je sebe in svoja dva otroka morala preživeti s skromnejšimi dohodki, zaradi česar je Angelina Jolie morala pogosto nositi oblačila iz druge roke. Sošolci so jo dražili zaradi njenih posebnosti, saj je bila izredno suha in je nosila očala ter zobni aparat. Njena samozavest je še bolj upadla, ko so se njeni prvi poskusi opravljanja dela fotomodela izkazali za neuspešne. Začela se je rezati; kasneje je dejala: »Zbirala sem nože in vedno sem imela okoli sebe določene reči. Ritual rezanja, ob katerem sem čutila bolečino, se včasih počutila živo, čutila sproščanje, me je zaradi neznanega razloga pomirjal.«

Angelina Jolie wallpaper

Angelina Jolie je bila več let odtujena od svojega očeta. Ponovno sta se skušala povezati, ko se je slednji pojavil v filmu Lara Croft: Tomb Raider (2001). Julija 2002 je Angelina Jolie izdala pisno prošnjo za to, da bi se njeno ime uradno spremenilo iz »Angelina Jolie Voight« v »Angelina Jolie«; 12. septembra 2002 je bila sprememba imena tudi uradna. Avgusta istega leta je Jon Voight trdil, da ima njegova hči »resne mentalne težave«, kar so objavili v reviji Access Hollywood. Angelina Jolie je kasneje dejala, da si ne želi več izboljšati svojega odnosa z očetom, pri čemer je dodala: »Z očetom ne govoriva. Nisem jezna nanj. Ne verjamem, da so vsi, ki so krvno povezani s teboj, tvoja družina. Ker je moj sin posvojen in ker se družino prisluži.« Povedala je, da v javnosti ne želi več komentirati razlogov za odtujenost od svojega očeta in menila je, da zaradi njenega posvojenega sina Maddoxa ni zdravo, da se druži z Jonom Voightom. Februarja 2010 se je Angelina Jolie javno ponovno srečala s svojim očetom, saj jo je slednji obiskal med snemanjem filma Turist v Benetkah.

Angelina Jolie giggles for the camera in the June issue of Elle

Pri štirinajstih je Angelina Jolie pričela delati kot manekenka, večinoma pa je delala v Los Angelesu, New Yorku in Londonu. V tistem času se je pojavila v različnih videospotih, vključno z videospoti za pesmi »Stand by My Woman« Lennyja Kravitza (1991), »Alta Marea« Antonella Vendittija (1991), »It’s About Time« glasbene skupine The Lemonheads (1993) in »Rock and Roll Dreams Come Through« Meat Loafa (1993). Pri šestnajstih je Angelina Jolie ponovno pričela igrati v gledališču in odigrala svojo prvo vlogo nemške domine. Igranja se je pričela učiti od svojega očeta, saj je opazila njegove metode opazovanja ljudi, ki jih je želel odigrati. Njun odnos v tistem času ni bil tako napet, čeprav naj bi Angelina Jolie že takrat spoznala, da sta oba »kraljici drame«”.

Angelina-Jolie-Sexy-Hd

Angelina Jolie se je pojavila v petih filmih, ki jih je njen brat posnel kot učenec šole filmske umetnosti, vendar se je njena poklicna kariera pričela šele leta 1993, ko je odigrala svojo prvo glavno vlogo v neuspešnem znanstveno-fantastičnem filmu Kiborg 2. Kariera Angeline Jolie se je začela izboljševati potem, ko je dobila zlati globus za svoj nastop v biografskem televizijskem filmu George Wallace (1997). Upodobila je Cornelio Wallace, drugo ženo alabamskega guvernerja Georgea Wallacea, ki ga je zaigral Gary Sinise. Film so kritiki sprejeli v glavnem pozitivno in med drugim je dobil tudi zlati globus v kategoriji za »najboljšo miniserijo ali televizijski film«. Za svoj nastop v tem filmu je bila Angelina Jolie nominirana tudi za emmyja.

angelina-jolie-sexy-body-ass

Leta 1998 je Angelina Jolie zaigrala v HBO-jevem filmu Gia, kjer je upodobila supermodel Gio Carangi. Film je govoril o uničenju njenega življenja in kariere zaradi odvisnosti od heroina ter o njenih padcih in smrti zaradi AIDS-a. Vanessa Vance s spletne strani Reel.com je napisala: »Angelina Jolie je zaslovela s svojo glavno vlogo Gie in z lahkoto ugotovimo, zakaj je temu tako. Joliejeva je v svoji upodobitvi – vlogo dopolni z živčnostjo, šarmom in obupom – in vlogi neustrašna, medtem ko je ta film morda najlepši biografski film, kar so jih kdaj posneli.« Že drugič zapored je Angelina Jolie dobila zlati globus in bila nominirana za emmyja. Dobila je tudi svojo prvo nagrado Screen Actors Guild Award.

Angelina Jolie se je v filme vrnila, ko je leta 1998 zaigrala Glorio McNeary v gangsterskem filmu Peklenska četrt, kasneje tistega leta pa je zaigrala še v filmu Srčne igre, kjer so poleg nje zaigrali še Sean Connery, Gillian Anderson, Ryan Phillippe in Jon Stewart. Film se je srečal pretežno s pozitivnimi ocenami, tako kot njen nastop. Novinar revije San Francisco Chronicle je, naprimer, napisal: »Joliejeva, ki igra prepisan lik, je prava senzacija kot obupana klubska gosenica, ki ugotavlja, za koliko je v resnici pripravljena igrati.« Za svoj nastop v tem filmu je bila Angelina Jolie nagrajena z nagrado National Board of Review Award v kategoriji za »ženski prebojni nastop«.

angelina-jolie (1)

Leta 2000 je Angelina Jolie zaigrala v svoji prvi poletni uspešnici, filmu Samo še 60 sekund, kjer je zaigrala Sarah »Sway« Wayland, bivše dekle kradljivca avtomobilov, lika Nicolasa Cagea. Vloga je bila majhna in novinar revije Washington Post je Angelino Jolie kritiziral, ker v tem filmu »samo postopala naokoli, se ohlajala, pozirala za tiste mesnate mišičnjake, ki ji tako izzivalno gnezdijo okoli zob.« Kasneje je razložila, da je bil film dobrodošlo olajšanje po čustveno naporni vlogi Lise Rowe, film sam pa je postal njen najbolje prodajani film do filma Lara Croft – Tomb Raider (2001), saj je po svetu zaslužil več kot 237 milijonov dolarjev.

angelina_jolie_hot

Čeprav so jo obravnavali kot igralko z izjemnimi igralskimi sposobnostmi, filmi Angeline Jolie še danes pogosto ne pritegnejo širšega občinstva, vendar je s filmom Lara Croft: Tomb Raider (2001) postala mednarodna super-zvezdnica. Za filmsko upodobitev popularne serije videoiger Tomb Raider, kjer je zaigrala glavno vlogo, Laro Croft, se je Angelina Jolie morala naučiti govoriti z britanskim naglasom in je intenzivno trenirala borilne veščine. Za njen fizični nastop so jo filmski kritiki hvalili, vendar je bil film sam deležen v glavnem negativnih ocen. Novinar revije Slant Magazine je komentiral: »Angelina Jolie je bila rojena za igranje Lare Croft, a [režiser] Simon West njeno potovanje spremeni v igro Frogger.« Film je kljub negativnim kritikam užival mednarodni uspeh in po svetu zaslužil več kot 275 milijonov dolarjev ter Angelini Jolie prislužil globalni sloves ženske akcijske zvezdnice.

cosplay-angelina_00303550

Angelina Jolie je s svojo vlogo Lare Croft nadaljevala tudi v filmu Lara Croft – Tomb Raider: Zibelka življenja (2003). Nadaljevanje ni bilo tako donosno, kot njegov predhodnik in je po svetu zaslužilo le 156 milijonov dolarjev. Angelina Jolie se je nato pojavila v videospotu za pesem »Did My Time« glasbene skupine Korn, ki so jo uporabili tudi za promocijo filma. Kasneje tistega leta je zaigrala v filmu Preko vseh meja, ki je govoril o prostovoljcih v Afriki. Čeprav je film odražal njena resnična zanimanja in promoviral humanitarnost, je bil finančno in kritično neuspešen. Novinar revije Los Angeles Times je, naprimer, napisal: »Joliejeva lahko, kot je to naredila v filmu Nore in svobodne, za katerega je dobila oskarja, pričara elektriko in prepričljivost vlogam, ki jih pravzaprav ne razume. Lahko je tudi del filma Lara Croft in se seznani z risankami. A negotovost, ki je posledica slabega scenarija, njenega hibridnega, napadenega, umetnega lika, okuženega s piki komarjev v svetu krvi jo popolnoma premaga.«

Leta 2004 je poleg Ethana Hawkea zaigrala v trilerju Zbiralec življenj. V filmu je zaigrala Illeano Scott, FBI-jevo uslužbenko, ki je pozvana na pomoč pri iskanju montrealskega serijskega morilca.

Angelina Jolie Hot Still (1)

Naslednji film Angeline Jolie je bila akcijska komedija Gospod in gospa Smith (2005). Film, ki ga je režiral Doug Liman, pripoveduje zgodbo zdolgočasenega poročenega para, Johna in Jane Smith, ki odkrijeta, da sta oba skrivna poklicna morilca. Poleg nje je v filmu zaigral še Brad Pitt. Film je s strani kritikov prejel mešane ocene, vendar so ga zaradi kemije med glavnima igralcema v glavnem hvalili. Novinar revije Star Tribune je, na primer, napisal: »Medtem, ko se zgodba zdi precej negotova, film uspe zaradi socialne čarobnosti, naraščajoče energije in termonuklearne kemije med glavnima igralcema.« Film je po svetu zaslužil okoli 478 milijonov dolarjev in s tem postal ena izmed največjih uspešnic tistega leta.

Leta 2007 je Angelina Jolie posnela svoj režiserski prvenec, dokumentarni film A Place in Time, ki spremlja življenje na sedemindvajsetih različnih lokacijah po vsem svetu v enem tednu. Film so premierno predvajali na filmskem festivalu Tribeca tistega leta in nameravali so ga porazdeliti preko nacionalnega izobraževalnega združenja ter ga predvajati predvsem po srednjih šolah.

Romantic-Angelina

Leta 2008 je Angelina Jolie ob Jamesu McAvoyju in Morganu Freemanu zaigrala v akcijskem filmu Iskan, upodobitvi romana Marka Millarja. Filmu so kritiki dodelili v glavnem pozitivne ocene, požel pa je tudi velik mednarodni uspeh in po svetu zaslužil več kot 342 milijonov dolarjev. Glas je posodila tudi Tigrici v DreamWorksovem animiranem filmu Kung Fu Panda (2008). Z zaslužkom 632 milijonov dolarjev po svetu je ta film postal njen najbolje prodajani film, kar ostaja do današnjega dne. Istega leta je Angelina Jolie upodobila Christine Collins v dramskem filmu Clinta Eastwooda, Zamenjan, ki se je premierno predvajal na filmskem festivalu v Cannesu maja tistega leta.

Nato je Angelina Jolie leta 2010 zaigrala eponimsko vlogo v trilerju Salt, kar je bil njen prvi film po dveh letih. Kot agentka organizacije CIA, Evelyn Salt, ki potem, ko jo obtožijo vohunjenja za konkurenčno organizacijo KGB, beži pred roko pravice, je zaigrala poleg Lieva Schreiberja. Liku, ki so ga v originalu napisali za moškega, so spol spremenili potem, ko so producenti podjetja Colombia Pictures režiserju Phillipu Noyceu za vlogo predlagali Angelino Jolie.

Angelina-Jolie-Sexy

Angelina Jolie se je prvič zavedla humanitarnih kriz po svetu med snemanjem filma Lara Croft – Tomb Raider v Kambodži. Nazadnje se je za več informacij o krajih z največ težavami na svetu obrnila na organizacijo UNHCR. Da bi se bolje poučila o razmerah in pogojih za življenje na teh mestih, je začela obiskovati tabore za begunce po svetu. Februarja 2001 je Angelina Jolie odšla na področno potovanje, osemnajstdnevno misijo po Sierra Leoni in Tanzaniji; kasneje je povedala, da je bila nad tem, kar je videla, zgrožena. V prihodnjih mesecih se je za dva tedna vrnila v Kambodžo in se srečala z beguncema iz Afganistana v Pakistanu, kjer je donirala 1 milijon dolarjev za pomoč afganistanskim beguncem in se tako odzvala na mednarodni UNHCR-jev klic v sili. Vztrajala je pri tem, da bo krila vse stroške, povezane z njenimi misijami in živela v enakih osnovnih delovnih in življenjskih razmerah kot ostali delavci organizacije UNHCR na vseh njenih obiskih. 27. avgusta 2001 so Angelino Jolie v sedežu organizacije UNHCR v Genevi imenovali za njihovo ambasadorko za pomoč beguncem.

http://sl.wikipedia.org/wiki/Angelina_Jolie

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s