Ken Domon

Ken Domon (25. oktober 1909 – 15. september 1990) je eden najbolj znanih japonskih fotografov 20. stoletja. Bil je znan kot fotoreporter, čeprav je bil najbolj ploden kot fotograf budističnih templjev in kipcev.

(C)KEN DOMON

Domon se je rodil v Sakati, prefektura Yamagata, in kot mladenič se je že poglabljal v filozofske spise Tetsura Watsujija, ki so nanj močno vplivali. Študiral je pravo na univerzi Nihon, a so ga izključili iz šole zaradi njegovega sodelovanja z radikalno politiko. V umetnosti je od slikarstva prešel na portretno fotografijo in leta 1933 začel delati v fotografskem studiu Kotaro Miyauchi. Leta 1935 se je pridružil družbi Nippon Kobo in ustvarjal za njihovo revijo Nippon. Štiri leta pozneje je začel delovati v Kokusai Bunka Shinkōkai, nacionalni organizaciji za propagando; kot Ihei Kimura in mnogih drugi pomembni japonski fotografi, je pomagal pri japonski vojni promociji.

ken domon-1

Ob koncu vojne je Domon postal samostojni fotograf in dokumentiral vojne posledice, ter se pri svojem delu osredotočal na družbo in življenje navadnih ljudi. Postal je znan kot zagovornik realizma v fotografiji, ki ga je opisal kot “absolutni posnetek, ki absolutno ni dramatičen.” Bil je bil ploden sodelavec fotografskih revij, ki so oživele ali znova nastale po začetku leta 1950. S Kimuro, Hiroshijem Hamayo in ostalimi fotografi je zavračal umetno narejene (poziranje) in druge umetniške fotografije; v svojih polemikah v fotografskih revijah je bil Domon najbolj vnet zagovornik tega stališča. Domon je opredelil svoj ​​cilj kot “neposredno povezavo med fotoaparatom in motivom.”

01_domon

Med najbolj uspešne Domonove  fotografije sodijo tiste, ki so bile posnete v prvem desetletju po drugi svetovni vojni, mednje sodijo fotografije ljudi, ki so preživeli jedrsko eksplozijo bombardiranja Hirošime, ter življenje ljudi, še posebej otrok v revni premogovniški skupnosti v Chikuhō, Kyushu.

Ken Domon.

Leta 1958 je Domon prejel fotografsko priznanje Mainichi in postal fotograf leta s strani Združenja japonskih fotografskih kritikov. Dobil je nagrado za umetnost, leta 1959 nagrado Ministrstva za šolstvo in nagrado Japonskega novinarskega kongresa. Domon je leta 1960 in 1968 utrpel možgansko kap, ki mu je posledično preprečila držati fotoaparat v rokah in ga priklenila na invalidski voziček. Kljub temu ga to ni odvrnilo od dela s fotografijo in dokumentiranja tradicionalne kulture na Japonskem. Energično je potoval po vsej državi, fotografiral njene budistične templje, kar je objavil vrsti fotografskih serij in bogato opremljenih knjig.

Artwork by Ken Domon, GODDESS OF MERCY BODHISATTVA

Leta 1963 je začel delati na največjem projektu v svojem življenju, Koji junrei (1963-1975). Kar zadeva njegove fotografije tradicionalne kulture na Japonskem je Domon zapisal: “Vključen sem v družbeno dogajanje današnjih dni, hkrati pa sem priča tradiciji in klasični kulturi Nara and Kyoto, in ti dve vpletenosti sta povezani z njunim skupnim iskanjem točke, v kateri sta povezani z usodo ljudi, jeze, žalosti in radosti japonskih državljanov. ”

Ken Domon, 1950s, Hiroshima

Način, ki ga je uporabljal Domon pri fotografiranju teh templjev, je bil, da je nekaj časa bival v kraju kjer je stal tempelj in opazoval okolico, preden je posnel prvo fotografijo templja. Njegovo fotografiranje ni temeljijo na sistematičnem, znanstvenem pristopu k tej temi, ampak kako so ga njegova čustva do predmeta fotografiranja privedla do tega, da posname določen objekt. Domon v uvodu k svoji prvi knjigi templjev Koji Junrei napisal: “Knjigo sem si zamislil kot ljubljeno knjigo, ki bi omogočila posamezniku in vsem Japoncem ponovno spoznavanje kulture in ljudi, ki  jo oblikujejo.”

Ken Domon

Leta 1976 je Domona doletela tretja kap, ki ga je onesposobila za vsako delo. Umrl je v Tokiu 15. septembra 1990. V letu 1981 je časnik Mainichi ustanovil Domon Ken letno fotografsko nagrado ob praznovanju 110. obletnice Mainichi Shimbun. Dve leti kasneje so odprli fotografski muzej Domon Ken v mestu Sakata.

____________________________

© Copyright

Fotografije:  Ken Domon, Museum of Photography

Photo Credit:  Ken Domon, Museum of Photography

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s