Herb Ritts

Herbert “Herb” Ritts (13. avgust 1952 – 26. december 2002) je ameriški modni fotograf, ki se je predvsem posvečal črno-belim fotografijam in portretom slavnih osebnosti, ki so pogosto v slogu klasičnega grškega kiparstva.

Rodil se je v Los Angelesu v judovski družini Ritts, svojo kariero pa je pričel v družinskem pohištvenem podjetju. Njegov oče, Herb Ritts starejši, je bil trgovec poslovnež, medtem ko je bila njegova mati, Shirley Ritts, oblikovalka interierjev oz. notranje opreme. Za čas študija se je preselil na vzhodno obalo ZDA in obiskoval Bard College v New Yorku, kjer je tudi diplomiral iz ekonomije in umetnostne zgodovine. Kasneje, ko je živel v Los Angelesu, se je začel zanimati za fotografijo, ko sta se on in njegov prijatelj Richard Gere, tedaj zelo ambicioznimi filmski igralec, odločila, da bosta posnela nekaj fotografij pred starim Buickom na avtomehaničnem dvigalu.

Ta fotografija je prinesla Rittsu nekaj prepoznavnosti in nato se je začel bolj resno ukvarjati s fotografijo. Fotografiral je Brooke Shields za naslovnico revije Elle (12. oktober 1981) in Olivio Newton-John, za njen glasbeni album Physical leta 1981. Pet let kasnepa je naredil repliko ovitka za Madonnin glasbeni album True Blue (1986).

Med let 1980 in 1990 je Ritts fotografiral veliko znanih osebnosti kot so: Diana Ross, Christopher Reeve, Belinda Carlisle, Michael Jackson, Britney Spears, Madonna, Mariah Carey, Michael Jordan, Dalajlama, Mihail Gorbačov, Francesco Clemente, George Clooney, Cher, Mel Gibson, Elizabeth Taylor, Brad Pitt, Ronald Reagan, Julia Roberts, Stephen Hawking, Nicole Kidman, Edward Norton, Tom Cruise, Michelle Pfeiffer, Dizzy Gillespie, Elton John, Annette Bening, Antonio Banderas, Richard Gere, Jack Nicholson, Cindy Crawford, David Bowie in Tina Turner.

Ustvarjal je veliko modnih fotografij in fotografskih aktov z vrhunskimi modnimi modeli kot so: Naomi Campbell, Stephanie Seymour, Tatjana Patitz, Christy Turlington in Cindy Crawford. Rittsova fotografska dela z njimi v 90-tih letih so napovedala dobo »supermodelov« in so bila osredotočena na najslavnejše med njimi: Stephanie, Cindy, Christy, Tatjana in Naomi, ki jih je posnel za revijo Rolling Stone Magazine. Ritts je nazadnje pripomogel tudi k prijateljstvu med Cindy Crawford in njegovim dobrim prijateljem, igralcem Richardom Gereom, ki sta se štiri leta kasneje poročila (1991), vendar sta se ločila že leta 1995.

Ritts je delal za revije, Intervju, Esquire, Mademoiselle, Glamour, GQ, Newsweek, Harper Bazaar, prej omenjeno Rolling Stone, Time, Vogue, Allure, Vanity Fair, Details in Elle. Fotografiral je glasbenika Princea za njegov album »The Hits/The B-Sides«, ki je izšel leta 1993. Objavil je tudi številne knjige o fotografiji za vodilne modne oblikovalce, vključno z Giorgio Armanijem, Revlon, Ralph Lauren, Chanel, Gianni Versace, Calvin Klein, Elizabeth Arden , Donna Karan, Cartier, Guess, Maybelline, TAG Heuer, Lacoste, Gianfranco Ferré, Levi’s, Victoria Secret, Gap, Acura, CoverGirl, Lancôme in Valentino. Od leta 1996 do 1997 so bila njegova dela prikazana v Bostonskem muzeju lepih umetnosti, ki so pritegnila več kot 250.000 obiskovalcev, leta 2003 pa je imel samostojno razstavo, ki je potekala v Daimaru Museum v Kjotu na Japonskem.

http://www.herbritts.com/

This slideshow requires JavaScript.

____________________________

© Copyright

Fotografije:  THE HERB RITTS FOUNDATION

Photo Credit:  THE HERB RITTS FOUNDATION

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s