Sebastião Salgado

Sebastião Salgado se je rodil v 1944 kot šesti od osmih otrok in kot edini deček v malem mestecu Aimors, v državi Minas Gerais v Braziliji. Po končanem študiju ekonomije se je odpravil v Pariz, kjer je poleg dela na doktorski nalogi iz ekonomije delal tudi za International Coffee Organization. Delo pri tej organizaciji ga je popeljalo v Afriko, kjer se je ob pogledu na trpljenje »tretjega sveta« prebudil njegov novinarski in fotografski čut. Tako je leta 1973 začel delati kot fotoreporter. Delo ga je popeljalo po celem svetu, delal je za več agencij, na koncu pa je pristal pri Magnumu, eni izmed najslavnejših agencij za reportažne fotografe.

salgado

Kljub relativni slavi in možnosti, da deluje kakor vsak uspešen reporter po principu »skok noter in skok ven«, se upre tej skušnjavi in na terenih preživi veliko časa. Tako dolgo, da je bivanje med ljudmi na njegovih fotografijah pustilo avtorski pečat. Po letu 1982 začne Salgado prejemati vse več priznanj za svoje delo. Predvsem se mu obrestuje avtorsko vztrajanje pri treh projektih: reportaži o suši iz Afrike (Sahel: L’Homme en Detrsse) reportaži iz Južne Amerike (Otras Americas) in reportaži o fizičnemu delu širom sveta.

 

Sebastião-Salgado-6

Salgado: Brazil, 1986

»Salgado fotografira ljudi medtem ko povprečen fotograf fotografira fantome.« je Edvardo Galeano v enem stavku zajel bistvo Salgadove fotografije. Gre za malega človeka in njegovo zgodbo, zgodbo katero velika večina reportažnih fotografov nikoli ne bo ujela v objektiv. Pot do človeških src pač ne vodi preko hladne leče, temveč preko toplega in zaupanja vrednega odnosa. In Salgado to ve.

Sebastião Salgado  Acufocal

Bistvo fotografije in njena kvaliteta leži zgolj v tem, kakšen odnos fotograf vzpostavi z osebami, ki jih fotografira. To je Salgadov »credo« in zdi se, da tovrstni odnos pomeni nekaj novega in radikalno drugačnega od Bressonovega »odločujočega trenutka«. Salgadove fotografije so prav nasprotno nekam trmasto vztrajne, niso ujete v trenutek temveč so prej nekakšen povzetek, vizualna zgostitev časa, ljudi, pokrajin… Reportažni plati navkljub – ali pa prav zaradi nje, so njegove fotografije na stopnji abstrakcije, ki teži k prelitju v simbolno. Fotografije – simboli.

sebastiao-salgado-genesis-penguins

Sebastião Salgado -Genesis-penguins

V obdobju osmih let se je v malih letalih, peš, s čolnom, zložljivim kajakom ali privezanim balonom odpravil na 32 potovanj na taka območja, na katerih je dokumentiral arktične in puščavske krajine, tropski deževni gozd, morske in druge prostoživeče rastline in živali ter skupnosti, ki še danes živijo v skladu z izročilom prednikov. “Geneza je iskanje sveta, kot je nekoč bil, kakršen je bil ustvarjen in kot se je razvijal, kakršen je obstajal v tisočletjih, preden je sodobno življenje podivjalo in nas začelo oddaljevati od resničnega bistva našega obstoja. Je pričevanje o tem, da so na našem planetu še vedno prostrana odročna območja, kjer v tihi in prvinski veličini vlada narava,” pravi Lélia Wanick Salgado.

 

Sea Lions at Puerto Egas in James Bay, The Galapagos from Genesis,  2004

Sebastião Salgado – Sea lions Puerto Egas James Bay (The Galapagos)

Sebastião Salgado je zadnjih štirideset let potoval po različnih celinah in v objektiv ujel dogodke, ki so ga globoko zaznamovali: vojne, lakoto in izgnanstvo. Po vseh grozotah, ki jim je bil priča, je zadnja leta upanje spet našel v naravi. Velja za enega glavnih dokumentarnih fotografov in fotožurnalistov 20. stoletja, tako zaradi kakovosti njegovih fotografij kot zaradi vseh pomembnih dogodkov, ki jih je ujel v svoj objektiv. Skozi svoj celoten opus ostaja zvest črno-beli fotografski estetiki. Na formalni ravni njegove fotografije pritegnejo gledalca s pretanjenimi odtenki in sivinami, ki jih nadgrajuje z močnimi kontrasti med svetlimi in temnimi površinami. Njegova dela uvrščajo ob bok slavnih fotografov kot so Henri Cartier Bresson, Robert Capa in James Nachtwey. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med drugim tudi Royal Photographic Society Centenary Medal. Deluje tudi kot Unicefov ambasador dobre volje in je častni član ameriške akademije znanosti in umetnosti.

Ho Chi Minh City, Vietnam' . Sebastião Salgado

Sebastião Salgado – Ho Chi Minh City, Vietnam

Salgado v Benetkah

Naslov beneške razstave Genesis (Geneza) ustreza naslovu Salgadove najnovejše serije in v Benetkah zapišejo, da je rezultat njegovih dobesedno stotisočih pritiskov na sprožilec na omenjenih potovanjih. Tistih, s katerimi je skušal fotograf spremeniti svet pred objektivom: izpostaviti nujnost ohranitve planeta in spoštljivega odnosa do narave.

Sebastião Salgado

Salgadova Zemlja je v tej seriji predvsem planet, ki je izjemen vir kontemplacije, spoznanja in ljubezni, ta vir pa je odkrival v deževnem gozdu Amazonije in Konga, v Indoneziji in na Novi Gvineji, med ledeniki Antarktike in v tajgah na Aljaski, prav tako pa tudi v puščavah ZDA, Čila in Sibirije.

SALGADO-09

Salgado v Ljubljani

Brazilski fotograf Sebastiao Salgado je svojo zadnjo kolekcijo fotografij posnel na otočju Galapagos, kjer v odsotnosti človeške civilizacije reke živalske vrste še vedno srečno živijo. Salgado se je na tihomorsko otočje podal zaradi navdušenja nad čudesi neokrnjene narave.

SebastiaoSalgado-Arealman

Sebastião Salgado: Delavci

Brazilski fotograf Sebastião Salgado je svoje delo posvetil socialni fotografiji. Sprva se je posvetil projektu Delavci, kjer je v različnih državah fotografiral proletariat. Iz te serije so najbolj ikonične fotografije rudarjev v brazilskem rudniku zlata Serra Pelada, ki so pravi prikaz delavskega pekla. Leta 1993 je začel projekt Migracije. V 43 državah sveta je fotografiral sezonske delavce. Največ pozornosti je posvetil delavcem, ki so zapustili svoje vasi in se preselili v velika mesta, kjer živijo v še večji revščini. Salgado, zaprisežen marksist, v ljudeh ne želi vzbujati slabe vesti, temveč želi le, da začnejo razmišljati.

Salgado-walking tutsis

Sebastião Salgado-Walking Tutsis

sebasti_o_salgado_church_gate_station_1995

Sebastião Salgado Church Gate station, Mumbai_1995

sebastiao-salgado

© Sebastião Salgado  Amazonas Images

Fotografije: Sebastião Salgado  Amazonas Images

Photo Credit: Sebastião Salgado  Amazonas Images

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s