Dennis Oppenheim

Mož, ki je s svojimi skulpturami spreminjal mesta in naravo

1968 AnnualRings

Umetnik je na naslovnice časopisov prišel s kontroverzno skulpturo The Device to Root Out Evil (Naprava za izkoreninjenje zla), na glavo obrnjeno cerkvico iz aluminija. Skulptura je bila javnosti prvič predstavljena leta 1997 na bienalu v Benetkah, leta 2005 pa je bila postavljena na bienalu v Vancouvru. Danes stoji v Calgaryju, saj jo je za pet let na posodo dobil muzej Glenbow v Calgaryju.

Dennis-Oppenheim-CompressionFern

V Vancouvru sta danes na ogled dve Oppenheimovi skulpturi, in sicer Engagement (Zaroka) in Arriving Home (Prihod domov). Druga je v okviru bienala v Vancouvru postavljena na letališču. Leta 2007 so umetniku na bienalu izročili nagrado za življenjsko delo.

CrystalGarden07

Narava, lastno telo, nato še mesta

Dennis Oppenheim se je rodil leta 1938 v Electric Cityju v Washingtonu. Umetnost je študiral na univerzi Stanford. Nase je prvič opozoril v 60. letih minulega stoletja z deli, s katerimi je posegal v naravo. Med drugim je ustvarjal vzorce na poljih. V 70. letih se je osredotočil na lastno telo in v performansih pogosto raziskoval skrajne meje njegovih zmožnosti.

Artistic Film Stills Dennis Oppenheim

Velikim javnim delom, po katerih je danes v svetu najbolj poznan, se je začel posvečati v 90. letih. Med njimi velja omeniti Electric Kiss (Električni poljub), ki je bil predstavljen v Južni Koreji, Multi-Helix Tower (Spiralni stolp), svetilnik, ki stoji v San Pedru v Kaliforniji, in Radiant Fountains (Žareči vodnjaki) na letališču George Bush v Houstonu.

Dennis Oppenheim - Bus Home - 2002. Next work

Svoja dela je razstavljal v velikih svetovnih muzejih in galerijah, med drugim v londonski galeriji Tate, muzeju Stedelijk v Amsterdamu ter muzeju ameriške umetnosti Whitney in muzeju MoMA v New Yorku.

Po dolgi bitki z rakom je v New Yorku 26. januar 2011 umrl ameriški umetnik Dennis Oppenheim, znan po velikih javnih plastikah. Star je bil 72 let.

Dennis Oppenheim USA

Dennis Oppenheim: Bralni položaj, 1970, barvni fotografiji.

Avtor je Američan, sicer pa znan tudi kot landartist. Barvni fotografiji sta dokumenta o celotnem ustvarjalnem postopku: avtor je dobil opekline, kjer ni imel knjige. Ker je človeška koža občutljiva na svetlobo, je umetnikovo telo postalo svojevrsten živi fotogram (brez fotoaparata). Nejasna meja med body-artom in sadomazohizmom.

____________________________

© Copyright

Fotografije: Dennis Oppenheim Estate

Photo Credit: Dennis Oppenheim Estate

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s