Joel-Peter Witkin

V Brooklynu rojeni fotograf Joel-Peter Witkin danes dela v ameriški zvezni državi Novi Mehiki, pogosto pa se v iskanju navdiha odpravi tudi čez mejo. Nič čudnega, saj imajo ZDA morda “prestroge” zakone za njegovo delo – včasih namreč uporablja trupla ali dele trupel ter se brez zadržkov posveča izobčencem družbe ter ljudem s telesnimi deformacijami. Znan je postal tudi po posnemanju različnih znanih slik z versko tematiko.

Joel-Peter Witkin (1939) je fotograf, čigar delo se ukvarja z outsiderskimi predmeti, ki niso pogosto zajeti v delih drugih fotografov. Njegova fotografska kariera se je začela brez kakršne koli uradne izobrazbe; med vietnamsko vojno v letih 1961 in 1964 je delal kot vojni fotograf. Po Vietnamu je Witkin nadaljeval svojo kariero kot svobodni fotograf in postal uradni fotograf družbe City Walls Inc. Kasneje je študiral kiparstvo na Univerzi Columbia in si pridobil diplomo BFA leta 1974. Opravil je tudi magisterij na Univerzi v Novi Mehiki v Albuquerqueu leta 1986.

Witkinovo delo se pogosto osredotoča na smrt in trupla so često njegove fotografske teme, razstavljena trupla večkrat pokaže pri svojem delu. Te mračne teme imajo svoj izvor v incidentu iz otroštva, v katerem se je Witkin srečal z razbito glavo dekleta v prometni nesreči.

Zgodnja dagerotipija in dela E.J. Bellocqa (1873-1949) so prav tako vplivala na njegovo umetnost. Witkinova dela s trupli so bila večinoma ustvarjena v Mehiki, kjer imajo pri ravnanju s trupli manj zakonskih omejitev kot v severni Ameriki. Ko Witkin posname svoje fotografije, jih podvrže obsežnemu obdelovalnemu procesu. Pri tem uporablja ročne kemične postopke razvijanja fotografij, pogosto obledi fotografije, jih tonira, ali opraska negative.

Witkinova dela se raztezaja tudi preko temačnih prizorov smrti, s prizori, kjer uporablja amaterske foto modele v studijskem okolju. Njegovi modeli so bodisi lepi ali deformirani, z svojih fotografijah pa želi predstaviti in raziskati teme, ki segajo od preprostega do erotičnega. Njegove fotografije so bile pogosto uvrščene na pomembne razstave, začenši z letom 1959 v skupinsko razstavo v New Yorku v Muzeju moderne umetnosti. Večjih samostojnih razstav ni imel vse do leta 1980, ko je razstavljal svoje fotografije v newyorškem Projektnem Studiu One. Po tem so se njegove razstave nadaljevale na Galerie BAUDOIN v Madridu (1990), muzeju Centro de Arte Reina Sofia (1988), Narodni galeriji v Kanadi v Ottawi (2004), in Bibliothèque Nationale de France v Parizu.

Eno od Witkinovih najbolj znanih del je Female King (Ženska kralj) iz leta 1997, ki prikazuje žensko, ki meri preko 1,8 metra v višino in tehta preko 200 kilogramov, in pozira kot starodavni plemenski kralj. Njegovo delo iz leta 1997 – Obilje je prav tako dobro znano, prikazuje pa žensko brez rok in nog, ki je postavljena v žaro. Ženska glava je prekrita s cvetjem, sadjem in biseri, ki predstavljajo podobo vzrejanja. Galerija Catherine Edelman v Chicagu služi kot Witkinova osebna galerija. Trenutno Witkin živi in dela v Albuquerqueu, Nova Mehika, ZDA.

____________________________

© Copyright

Fotografije: Joel-Peter Witkin

Photo Credit: Joel-Peter Witkin

____________________________

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s