Barbara Klemm

Verjetno nobena druga nemška ženska ni kot fotografinja tako budno spremljala dogajanje v zadnjih nekaj desetletjih s svojim fotoaparatom kot Barbare Klemm. Njene fotografije prikazujejo dogodke zgodovinskega pomena, kažejo ključne trenutke zgodovinskih prelomnic in celotne epohe.

Barbara Klemm: Alfred Hitchcock

Zdaj je na voljo veličastna retrospektiva njenih fotografskih del, ki obsega pet desetletij in šteje nekaj čez 300 eksponatov, ki pokrivajo celoten spekter njenega opusa od leta 1968: politični dogodki, študentski nemiri, državljanske pobude, prizori iz razdeljene in ponovno združene Nemčije, vsakdanjih situacij in realnosti življenja iz vseh vetrov, pa tudi občutljive portrete umetnikov, pisateljev, glasbenikov in obiskovalcev muzejev.

V Mestnem muzeju v Ljubljani je Goethe-Institut Ljubljana v sodelovanju z muzejem septembra 2008 odprl fotografsko razstavo Barbare Klemm, ene najpomembnejših nemških dokumentarnih fotografinj.

Barbara Klemm: Willy Brandt

Prav za Goethe-Institute v srednji Evropi je pripravila 25 fotografij na temo študentskega gibanja v zahodni Nemčiji z naslovom 1968 – Podobe upora. Klemmova zna družbene vsakdanjosti in zgodovinske dogodke ujeti v objektiv ob uporabi le najnujnejših tehničnih pripomočkov, kar daje njenim slikam neposreden dokumentaren in originalen značaj, so ob razstavi zapisali v Goethe-Institutu.

Fotografinja je v svoje podobe ujela protest akademske levičarske mladine, ki se je usmerila proti vojni ZDA v Vietnamu in proti družbenemu sistemu na zahodu oziroma v zahodni Nemčiji. Pod naslovom Naša leta – podobe iz Nemčije 1968-1998 je že v Berlinu in Frankfurtu predstavila svoje posnetke o nemškem študentskem gibanju šestdesetih let.

Barbara Klemm: Prizori študentskih nemirov

Njena fotografija podaja različne poglede na proteste akademske levičarske mladine, ki se je v letu 1968 izrazito usmeril proti vojni ZDA v Vietnamu in proti družbenemu sistemu na zahodu oziroma zahodni Nemčiji, ki so ga doživljali kot togega in nepravičnega. S svojimi deli vzpostavlja tudi povezavo med dogodki v Nemčiji, Franciji in drugimi evropskimi državami, kot tudi dogodki v Sloveniji in takratni Jugoslaviji.

Barbara Klemm: Berlin, Dekleta z obzidja, 1989

Barbara Klemm se je sicer že kot otrok z očetom, risarjem, slikarjem in umetnikom Fritzom Klemmom ukvarjala s fotografijo. Danes je ena najpomembnejših fotografskih kronistk novejše nemške zgodovine. Že od šestdesetih let dalje je kot fotografinja Frankfurter Allgemeine Zeitunga dokumentirala dogodke v politiki in družbi tako v zahodni kot vzhodni Nemčiji. Za svoje izjemne fotografije je bila večkrat nagrajena.

Barbara Klemm: Kalkuta, Indija, 1982

This slideshow requires JavaScript.

____________________________

© Copyright

Fotografije: Barbara Klemm

Photo Credit: Barbara Klemm

____________________________

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s