Gerard Malanga

Gerard Joseph Malanga (rojen 20. marca 1943) je ameriški pesnik, fotograf, filmski ustvarjalec, kustos in arhivar. Malanga se je rodil v Bronxu leta 1943 kot edini otrok italijanskim priseljenskim staršem. Diplomiral je leta 1960 na področju oglaševalskega oblikovanja.

S poezijo ga je seznanil njegov učitelj angleščine na višješolski stopnji študija, pesnik Daisy Aldan, ki je od takrat naprej imel velik vpliv na njegovo življenje in delo. Leta 1960 se je vpisal na Univerzo Cincinnati College of Art & Design, in tam je bil njegov mentor pesnik Richard Eberhart, ki je bil stalni profesor na univerzi do leta 1961.

Gerard Malanga

Gerard Malanga za filmsko kamero

V jeseni leta 1961 je bil Malanga sprejet na Wagner College v Staten Islandu s štipendijo, ki so mu jo anonimno podarili z izrecnim namenom pospeševanja njegove ustvarjalne nadarjenosti kot pesnika in umetnika. Na Wagner Collegeu se je spoprijateljil s svojim profesorjem angleščine, Willardom Maasom in njegovo ženo Marie Menken, ki sta postala njegova mentorja. V juniju 1963 je začel delati za Andyja Warhola kot “poletno delo, ki je trajalo sedem let,” kot je večkrat rad poudarjal. Malanga je opustil svoj študij na Wagner Collegeu leta 1964, da bi lahko delal za Warhola s polnim delovnim časom.

Andy with his media toys 1971 - © Gerard Malanga

»Andy with his media toys« 1971 – © Gerard Malanga

Gerard Malanga je tesno sodeloval z Andyjem Warholom v najbolj ustvarjalnem obdobju tega umetnika med leti 1963 – 1970. Tudi članek v časopisu The New York Times 17. februarja 1992 ga omenja kot “najpomembnejšega sodelavca Andyja Warhola.”

andy_warhol_edie_sedgwick_gerard_malanga

Andy Warhol, Edie Sedgwick in Gerard Malanga

Malanga je bil pri delu z Andyjem warholom vključen v vse faze ustvarjanja: v sitotisk, slikanje, fotografiranje in snemanje filmov. Sodeloval je pri mnogih zgodnjih Warholovih filmih, med drugim Kiss (1963), Harlot (1964), Soap Opera (1964), Couch (1964), Vinyl (1965), Camp (1965), Chelsea Girls (1966) in koprodukciji Bufferin (1967), v katerem je prebiral tudi svojo poezijo, za katero trdijo, da je najdaljše besedilo, ki se ga neprekinjeno govori v kakem filmu, saj traja celih 33 minut.

iggy pop - USA, NY, sept. 1971 - by  gerard malanga

Gerard Malanga:  Iggy Pop – USA, NY, sept. 1971

Malanga je igral dvojno vlogo Lee Harvey Oswalda in Jack Rubyja v Warholovem filmu Since (1966). V letu 1966 je koreografiral glasbo Velvet Underground za multimedijsko predstavitev Andyja Warhola, Exploding Plastic Inevitable. Leta 1969 je bil eden od ustanovnih urednikov revije Interview, skupaj z Andyjem Warholom in Johnom Wilcockom. V decembru 1970 pa je Malanga zapustil Warholov studio, da bi se posvetil delu v fotografiji.

Patti Smith et Robert Mapplethorpe, 1971

Patti Smith in Robert Mapplethorpe, 1971

Malanga in Warhol sta sodelovala na skoraj petsto posameznih 3-minutnih  “Screen Tests” projektih, kar je bilo kasneje objavljeno tudi v knjigi z istim naslovom, ki jo je izdala založba Kulchur Press, 1967. Poudariti je treba, da niti Warhol niti Malanga nista bila fotografa v tistem času. Zaradi njunega sodelovanja s filmskim medijem, ki vzporedno ustvarja tudi post-produkcijske fotografije, pa je privedlo do tega, da sta postala profesionalna fotografa.

Gerard Malanga William Burroughs takes aim at New York's Twin Towers from the Brooklyn Bridge 1978

Malangova fotografija zajema štiri desetletja in vključuje portrete, akte in urbano dokumentarno fotografijo “Spreminjanje scene v New Yorku”.Gerard Malanga je vedno iskal sveže fotografije ali situacije in okoliš, kjer bi se dalo narediti edinstvene fotografije. V prvih šestih letih fotografiranja mu je uspelo ustvariti tri izmed najbolj uglednih portretov post-moderne fotografije: Charlesa Olsona za intervju za The Paris Review (1969); golega pevca Iggy Pop v njegovem stanovanju penthouse (1971) in Williama Burroughsa pred sedežem podjetja, ki nosi njegovo družinsko ime (1975).

Gerard Malanga, William Burroughs

William Burroughs pred sedežem podjetja

Celotno njegovo fotografsko delo obsega več sto pesnikov in umetnikov njegovega časa. Bil je tudi fotograf številnih uspešnic, na primer Herbert Gericke, zadnjega kmet na Staten Islandu (1981); tipkopis Jacka Kerouaca,  ki je natipkan na rolo papirja za film On the Road (1983).

Gerard Malanga photographing Jack Kerouac's roll manuscript of On the Road

V okviru sodelovanja z Warholom in po tem, je Malanga sam posnel in produciral dvanajst filmov. Njegov osebni arhiv vsebuje veliko fotografij in filmov o življenju in delu v Tovarni (The Factory), kot se je imenovala delovna umetniška skupina Andyja Warhola.

photo-dennis-hopper-andy-warhol-and-members-of-the-factory-gregory-markopoulos-taylor-mead-gerard-malanga-jack-smith-1963

Člani skupine The Factory: Dennis Hooper, Andy Warhol, Gregory Markopoulos, Taylor Mead, Gerard Malanga, Jack Smith, 1963

____________________________

© Copyright

Fotografije: Gerard Malanga

Photo Credit: Gerard Malanga

____________________________

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s