René Burri

Leta 2014 je v 82. letu starosti umrl švicarski fotograf Rene Burri, ki je najbolj zaslovel s svojimi fotografijami Cheja Guevare in Pabla Picassa.

Iz slavne fotografske agencije Magnum Photos so sporočili, da je bil za Burrija usoden rak. Njegova bogata kariera se je začela pri 13 letih, ko je fotografiral takratnega britanskega premierja Winstona Churchilla med obiskom Švice. “Ne le, da je bil eden od največjih povojnih fotografov, bil je tudi eden izmed najbolj radodarnih ljudi, kar sem jih imel privilegij spoznati,” je dejal predsednik Magnuma Martin Parr. Burri se je agenciji priključil leta 1955, polnopravni član pa je postal štiri leta pozneje.

Burri se je rodil leta 1933 v Zürichu, kjer je obiskoval šolo za umetnost in rokodelstvo, potem pa se zaposlil kot asistent snemalca pri Waltu Disneyju v Švici. V svoji bogati fotografski karieri pri Magnumu je redno fotografiral za revije Life, New York Times in Paris Match. Leta 1963 je med obiskom Kube posnel slavno fotografijo Guevare s cigaro v roki.

V njegovem bogatem arhivu je več kot 30.000 fotografij, ki jih je podaril Elizejskemu muzeju v Lozani.

Zlato obdobje fotoreportaže

V začetku leta 2011 se je René Burri mudil na Dunaju, kjer je bila v galeriji Kunsthaus na ogled razstava njegovih fotografij. Na njej smo si lahko ogledali portret slovitega soborca Fidela Castra s cigaro in še okoli 400 drugih Burrijevih fotografij, presek velikanskega opusa, ki se je začel pred dobro polovico stoletja.

René Burri – Che Guevara s cigaro

Pred desetimi leti je umrl Kubanec Alberto Corda, mož, ki je posnel najbolj znano fotografijo Cheja Guevare, poimenovano Guerillero Heroico, portret revolucionarja z baretko s peterokrako zvezdo. Drugo najbolj znano fotografijo, na kateri je Che brez pokrivala, v ustih pa ima veliko kubansko cigaro, je posnel René Burri.

René Burri – Richard Nixon v Egiptu s predsednikom Anvarjem el Sadatom

Poleg Chejevega portreta je Burri medtem posnel tudi številne druge fotografije, ki so se mnogim za vedno vtisnile v spomin in ki jih pozna na milijone ljudi po vsem svetu. René Burri je bil rojen leta 1933 v Zürichu, kjer je končal šolo za umetno obrt. S fotografijo se je začel profesionalno ukvarjati sredi petdesetih let. Po reportaži o vzgoji gluhonemih otrok za revijo Science et vie iz leta 1955 je navezal stike s slovito fotografsko agencijo Magnum.

René Burri – Magnum Photos

Nekaj let je z agencijo sodeloval kot zunanji sodelavec, od leta 1959 pa je bil polnopravni član Magnuma. Kot vsi drugi Magnumovi člani iz časov, ko je bila ta agencija ustvarjalno in tržno najmočnejša, ima tudi Burri med fotoreporterji kultni status, objavlja knjige, predava, njegove fotografije prikazujejo na razstavah, o njem snemajo dokumentarne filme…

René Burri – Otrok, Patrocinio, Brazilija, 1977

Zlato obdobje agencije Magnum sta bili prvi dve desetletji po drugi svetovni vojni, ko so imeli ilustrirani tedniki – Life in še nekateri drugi – milijonske naklade (Life nekaj časa več kot 11 milijonov). Od šestdesetih let, ki veljajo za desetletje globalnega prodora televizije, so fotoreportaže tiskali v občutno manjših nakladah, kljub temu pa je imel Burri ves čas več kot dovolj naročil. Legendarni Life, pa tudi druge znane ilustrirane revije in dnevniki (Look, Fortune, Paris Match, Jours de France, Bunte Illustrierte, Stern, The Sunday Times, The New York Times in številni drugi) so njegove fotografske zgodbe objavljali tudi v zadnjih desetletjih 20. stoletja.

Rene Burri Magnum – Happy Birthday, Pablo Picasso!

V drugi polovici petdesetih let prejšnjega stoletja je Burri kot fotoreporter potoval po vsem svetu: v Češkoslovaško, Turčijo, Egipt, Sirijo, Irak, Jordanijo, Libanon, Italijo, Francijo, Španijo, Grčijo, Južno Ameriko, Japonsko, ZDA, Kitajsko … Leta 1962 je objavil svojo prvo knjigo fotografij Die Deutschen (Nemci), ki so jo pozneje izdali v več tujih jezikih in ki Nemce prikazuje v obdobju vnovičnega vzpona – tokrat le gospodarskega.

Šest fotografskih intervjujev z Renejem Burrijem

Leta 1963 je Burri na Kubi spremljal Lauro Bergquist, ameriško novinarko, ki je za revijo Look intervjuvala Cheja Guevaro. Takrat je Burri v Havani fotografiral Cheja s cigaro. Desetletja pozneje je izdal tudi knjigo fotografij z naslovom Che Guevara, ki so jo natisnili leta 1997 ob 30. obletnici Chejeve smrti.

Renè Burri (Zurich, 9. april 1933)

Prvo samostojno razstavo Burrovih fotografij so organizirali leta 1966 v njegovem rojstnem kraju – v züriški galeriji Forum. Burri je fotografiral številne znane osebnosti 20. stoletja. Posnel je portrete mnogih vladarjev in politikov – od egiptovskega predsednika Sadata, komaj rojenega princa Rese Cirusa, prvega sina šaha Reze Pahlavija, do slavnih umetnikov, kot so Picasso, Giacometti, Le Corbusier, Yves Klein in drugi.

Iconic photographs by René Burri

Na dunajski razstavi smo si lahko ogledali tudi njegovo prvo fotografijo. Tudi na njej se je znašla slavna oseba. Leta 1946, ko je imel komaj 13 let, je Burri fotografiral Winstona Churchilla v mimo vozečem avtomobilu.

This slideshow requires JavaScript.

____________________________

© Copyright

Fotografije: Renè Burri, Magnum Photos

Photo Credit: Renè Burri, Magnum Photos

____________________________

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s