Robert Lebeck

Robert Lebeck (1929-2014) je bil fotograf pri nemški reviji Stern in eden največjih nemških fotoreporterjev. Lebeck je bil rojen v Berlinu 21. marca 1929 in velja za enega najpomembnejših fotografov v povojnem obdobju. Umrl je 14. junija 2014.

Pri 15-tih letih je Lebeck moral služiti v vojski in za krajše obdobje je bil tudi ameriški vojni ujetnik. Po vojni je študiral folkloristiko v Zürichu in pozneje v New Yorku. Zaradi strahu, da ga bodo ponovno vpoklicali v vojaško službo (tokrat v ZDA), se je Robert Lebeck preselil nazaj v Nemčijo.

Elvis Presley in Friedberg, Hessen 1958

Elvis Presley – Friedberg, Hessen – 1952

S 23 leti se je začel ukvarjati s fotografijo tako, da se je samostojno poučeval v tem predmetu. Njegove prve fotografije so bile kmalu objavljene v časopisih in Lebeck je začel delati za časopise v Heidelbergu. V začetku leta 1955 je delal za revijo Revue in nato za Kristall. Leta 1960 je naredil svojo slavno foto reportažo, “Kraljevi meč  v črni roki” (“The Sword of the King in the Black Hand”), s katero je uspel doseči mednarodno prepoznavnost. Osrednji del te foto reportaže je fotografija, na kateri je procesija belgijskega kralja BAUDOINa I, ki je bil do tistega dne še kolonialni vladar Konga, kaže v družbi z novim kongovskim predsednikom Kasavubujem.

A Congolese snatches the sword away from Kind Baudouin of Belgium, Leopoldville 1960

Kongo: procesija belgijskega kralja BAUDOINa I – 1960

Robert Lebeck je uspel fotografirati mladega domačina Konga v trenutku, ko je ukradel meč belgijskemu kralju, ki se je peljal v odprtem avtomobilu. Ta slika je postala simbol novo pridobljene neodvisnosti države Kongo. Vendar je to le en primer izmed mnogih pomembnih družbenih dogodkov, ki jih je Lebeck ujel v objektiv svojega fotoaparata. Fotografije, kot so “Jackie Kennedy in njena sestra Lee Radziwill žalujejo za Robertom Kennedyjem” (1968) in “Dom Matere Tereze za umirajoče v Kalkuti« (1971) dokazujejo, da je imel Robert Lebeck srečo, da je vedno bil na pravem mestu ob pravem času. Vendar pa se njegove fotografije odlikujejo tudi z izjemno kakovostjo.

Husak, Ulbricht, Breschnew and Gomulka on the 20th anniversary of the GDR, East Berlin 1969

Husak, Ulbricht, Brežnev in Gomulka na 20-ti obletnici DDR, Vzhodni Berlin 1969

Leta 1962 je imel Robert Lebeck prvo samostojno razstavo, ki je potekala v Hamburgu. Od začetka leta 1966 je bil celih enajst let zaposlen pri nemški reviji Stern in občasno delal na kratko Geo, vendar se je nazadnje vrnil k Sternu. Lebeck ni bil samo uspešen kot fotoreporter, ampak tudi kot fotograf portretist. Naredil je portrete pisateljev in umetnikov kot so: Dürrenmatt, Beuys in Hitchcock. Poleg tega je izdelal obsežno zbirko zgodovinskih fotografij, ki se danes hranijo v arhivu Agfa Photo-Historama.

The Stalin Monument, Erivan 1962

Erevan, Stalinov spomenik, 1962

Clark Gable and Sophia Loren, Rome 1959

Clark Gable in Sophia Loren, Rim – 1959

Friedrich Hundertwasser, 1983

Friedrich Hundertwasser – 1983

In the Cafe Molodjosh on Gorky Street, Moscow 1962

Kavarna Molodjosh na ulici Maxim Gorki , Moskva 1962

Willy Brandt, 1973

Willy Brandt, 1973

____________________________

© Copyright

Fotografije: Robert Lebeck

Photo Credit: Robert Lebeck

____________________________

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s