Dennis Stock

Dennis Stock (24. julij 1928 – 11. januar 2010) je bil ameriški fotoreporter in dokumentarni fotograf in član skupine fotografov Magnum Photos. Stock se je rodil v New Yorku materi Fannie in očetu Fredu Stocku. Njegov oče je bil Švicar, mati pa Angležinja.

Fotó Andreas Feininger Dennis Stock, 1951

Fotó Andreas Feininger – Dennis Stock, 1951

Med leti 1947-1951 je Stock služil v vojski ZDA, po odpustu iz vojske pa je postal fotografski vajenec v fotografskem studiu Gjon Mili. Leta 1951 je osvojil prvo nagrado na tekmovanju za revijo Life za mlade fotografe. Istega leta je postal pridruženi član fotografske agencije Magnum, njen polnopravni član pa je postal leta 1954.

Dennis Stock: Venice Beach Rock festival

Leta 1955 se je Stock spoznal z ameriškim igralcem James Deanom in posnel serijo fotografij mlade hollywoodske zvezde v njegovem rojstnem mestu v Indiani in v New Yorku. Med drugimi je posnel tudi fotografijo James Deana na Times Square v New Yorku leta 1955 (v istem letu, ko je Dean umrl), ki je postala ikonska podoba mlade zvezde. Kasneje se je ta fotografija pojavljala v številnih galerijah in na razglednicah in plakatih in je bila ena izmed najbolj reproduciranih fotografij v povojnem obdobju. Črno-bela fotografija prikazuje igralca z zavihanim ovratnikom na  jakni in cigareto v ustih, kako hodi v dežju v mokrem sivem vremenu po Times Squareu v New Yorku.

Dennis Stock: James Dean, New York, 1955

Od leta 1957 do začetka leta 1960 se je Stock ukvarjal s fotografiranjem jazz glasbenikov, v svoj objektiv je ujel takšne zvezde, kot so Louis Armstrong, Billie Holiday, Sidney Bechet, Gene Krupa in Duke Ellington. O tej seriji fotografij je izdal knjigo Jazz Street. Leta 1962 je prejel prvo nagrado na mednarodnem fotografskem natečaju na Poljskem.

Dennis Stock: Louis Armstrong

Leta 1968 je Stock zapustil Magnum, da bi ustanovil svoje lastno filmsko podjetje Visual Objectives Inc., in naredil nekaj dokumentarcev, vendar se je leto dni kasneje vrnil k agenciji in postal njen podpredsednik za film in nove medije. V sredini 1970-ih je potoval na Japonsko in na Daljni vzhod, in posnel številne fotografske serije, kot so »kontrasti med regijami«, npr. na Havajih in Aljaski. Leta 1970 in 1980 se je osredotočil predvsem na barvno fotografijo narave in pokrajin, in se leta 1990 vrnil k svojim urbanim koreninam s poudarkom na arhitekturi in modernizmu.

Dennis Stock, “Woodstock Generation”, August 8 – October 25 2009

James Dean ali kako so nastajale fotografije legende

Med filmske režiserje “emigrirani” fotograf Anton Corbijn se še vedno najbolj domače počuti v svetu (pop)kulture: po Nadzoru, filmski biografiji Iana Curtisa, bo posnel še film o življenju Jamesa Deana.

Biografski film s preprostim naslovom Life bo v ospredje postavil prijateljstvo med Jamesom Deanom in Dennisom Stockom, fotografom revije Life. Corbijn bo tako sledil trenutnemu “trendu” v žanru biografskih filmov: namesto klasičnega pristopa od-zibke-do-groba bo osvetlil eno samo, praviloma prelomno obdobje v življenju svojega portretiranca.

Melodrama Vzhodno od raja, ki je leta 1955 Deana izstrelila med zvezde, niti še ni izšla, ko je Stocka fotografska agencija Magnum zadolžila za fotografski portret mladega igralca. Na poti iz New Yorka v Los Angeles in pozneje še v Indiano sta fanta, medtem ko je Stock posnel nekaj danes antologijskih fotografij Deana, postala tudi dobra prijatelja.

Ekranizacija Steinbeckovega romana Vzhodno od raja je bil eden izmed zgolj treh filmov, v katerih je imel Dean glavno vlogo, in obenem edini, ki je v kinematografe prišel še pred njegovo smrtjo. (Sicer je nastopil še v Velikanu (1956) in Uporniku brez razloga (1955).) Mladenič, ki je bil verjetno na pragu izjemne kariere, je septembra 1955 umrl v prometni nesreči, za volanom svojega porscheja.

Scenarij za Life je napisal Luke Davies, proračun je zastavljen med 10 in 15 milijoni dolarjev, snemanje pa naj bi se začelo na začetku leta 2014. Za zdaj še ni znano, kdo naj bi Jamesa Deana igral.

Do zdaj najbrž najbolj znana filmska biografija Jamesa Deana je televizijski film iz leta 2001, zaradi katerega je takrat še relativno neznani James Franco prvič požel kritiško hvalo.

Dennis Stock: pianist Earl Hines

Corbijn, ki je sicer najbolj znan kot fotograf (zaslužen je za nekaj najbolj prepoznavnih portretov skupin Depeche Mode, U2, Nirvana in drugih), je v filmski svet prestopil s silno hvaljenim filmom o zadnjih letih skupine Joy Division z naslovom Nadzor. Pozneje smo lahko videli še nekonvencionalni lirični triler Američan z Georgeem Clooneyjem v glavni vlogi, še letos pa bomo videli njegov teroristični triler Most Wanted Man s Philipom Seymourjem Hoffmanom in Rachel McAdams v glavnih vlogah.

This slideshow requires JavaScript.

____________________________

© Copyrights

Fotografije: Dennis Stock: Magnum Photos

Photo Credit: Dennis Stock: Magnum Photos

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s