Bert Stern

Stern se je v svoji več kot 50 let trajajoči karieri posvečal predvsem modni fotografiji. V svoj objektiv je ujel podobe nekaj najlepših žensk na svetu, med njimi igralk Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor, Sophie Loren in Brigitte Bardot.

Marilyn Monroe19735_C

Med Sternova najbolj znana dela spada serija fotografij Marilyn Monroe, ki jih je posnel leta 1962, le šest tednov pred njeno smrtjo. Nabor več kot 2500 fotografij Monrojeve je Stern leta 1992 objavil v knjigi z naslovom “Marilyn Monroe: The Complete Last Sitting” (Marilyn Monroe: Zadnje poziranje).

Stern, ki je bil poročen z ameriško balerino Allegro Kent, se je ukvarjal tudi z režijo. Leta 1959 je posnel dokumentarni film “Jazz on a Summer’s Day” (Jazz na poletni dan), ki je bil pozneje uvrščen v ameriški filmski arhiv.

V New Yorku je v 83. letu starosti v sredo 28. junija 2013 umrl ameriški fotograf Bert Stern, poznan po fotografijah legendarne igralke Marilyn Monroe in drugih slavnih osebnosti. Njegova dela so bila razstavljena v nekaterih najbolj poznanih svetovnih galerijah in muzejih, med drugim v newyorškem Muzeju sodobne umetnosti.

Bertram Stern se je rodil v Brooklynu v New Yorku 3. oktobra 1929. Že v zgodnjem otroštvu so ga zanimale risanke in oglasna sporočila. Po prvi zaposlitvi kot pisarniški uslužbenec v uredništvu revije Look, kjer je Hershel Bramson spodbujal njegove umetniške ambicije, je Stern leta 1949 začel delati kot umetniški direktor pri modni reviji Mayfair. Tam se je tudi začel ukvarjati s fotografijo. Med korejsko vojno je bil Bert Stern nameščen v Tokiu. Tu je začel objavljati svoje prve fotografije in spoznal svojo prvo ženo, foto model Teddy Ayer. Ko se je leta 1953 vrnil v ZDA, je dobil pogodbo za oglasno fotografijo za pijačo Smirnoff Vodka s strani podjetja Bramson. Stern je svoje delo opravil tako dobro, da mu je uspelo še naprej fotografirati za Smirnoff in dobil je tudi več drugih naročil. Na teh fotografijah se že lepo opazi Sternova najljubša fotografska kompozicija t.i. dinamični trikotnik, ki jo je Stern pogosto uporabljal tudi v prihodnosti.

Leta 1954 je delal kot urednik pri reviji Fashion & Travel, toda kmalu je opustil to delo, da bi se osredotočil na svojo izjemno uspešno oglasno fotografijo. Leta 1958 je posnel dokumentarni film Jazz na poletni dan in ga predstavil na Jazz festivalu v Newportu. Danes se ta film šteje kot predhodnik legendarnega filmsko – dokumentarnega festivala v poznih 1960. tih letih. Leta 1959 se je Stern ponovno poročil, tokrat z baletno plesalko Allegro Kent.

Oglasna fotografija mu je dajala vedno več možnosti in naročil za fotografiranje industrijskih artiklov. Naslednji korak do uspeha je bila naslovna fotografija za revijo Vogue v novembru leta 1960, ki je ojavljala veliko fotografij slavnih osebnosti, predvsem iz filmske industrije. Od leta 1962 je Bert Stern izdeloval tudi reklame za televizijo.

V poznih 1960 se je Sternov studio povečal za skoraj 40 zaposlenih in je vsako leto izdelal 200 strani za revijo Vogue ter koordiniral številna ekskluzivna naročila. Prodal je tudi sitotiski teh fotografij v lastni trgovini »On First«. Leta 1971 mu je njegov fotografski imperij ušel izpod nadzora, zapustila ga je tudi žena in leta 1973 je ušel ruševinam svoje kariere in odpotoval v Španijo. V drugi polovici 1970 mu je uspelo vrniti se na stara pota in se je uspešno vrnil v New York. Leta 1980 je ponovno objavljal v reviji Vogue. Sternova fotografska estetika je kljubovala času in mu zagotavljala naročila vsa leta do konca 1990.

Fotografije Marilyn Monroe

Leta 1962 je Bert Stern posnel serijo fotografij filmske igralke Marilyn Monroe, ki so znane kot “Zadnje poziranje”. Posnete so bile med popivanjem v hotelu Bel Air in so nedvomno najbolj znane fotografije, ki so bile kdajkoli posnete o tej slavni ameriški igralki. Marilyn Monroe, z zaspani očmi in gola, srka iz steklenice šampanjca, uprizarja ples z erotičnim nadihom, ogrnjena s prosojnimi šali in tkanino, vzburja z erotično igrivostjo na postelji z belim perilom… Šest tednov po tem zadnjem poziranju, so jo našli mrtvo v njenem stanovanju, uradno je umrla zaradi prevelikega odmerka barbituratov.

Marilyn Monroe-

Fotografije predstavljajo deloma kot artefakte, kot zadnji vidni dokaz slavne ženske (podkrepljene z odločitvijo Sterna o objavi kontaktnih filmov, ki jih je Monroe sama prečrtala z rdečim flomastrom). Te fotografije pa so tudi izjemen dokaz surove resnice, ki jo razkrivajo. V njih vidimo igralko, katere komični talent je zasenčil njen seksapil, žensko, ki se jasno zaveda svojega Pinup statusa, hkrati pa se tudi že nakazuje njenih 36 let. Na mnogih posnetkih je očitno pijana. To je bil nesrečen čas za Marilyn Monroe; prestala je dve zakonski razvezi in leta 1961 je bila tudi za kratek čas hospitalizirana na psihiatričnem oddelku.

Marilyn Monroe-00011

Stern je s temi fotografijami prikazal in ohranil bridko človeški izraz lepotice, ki ni bila le privlačna ampak tudi izjemno krhka, potrebna pomoči.

This slideshow requires JavaScript.

____________________________

© Copyrights

Fotografije: Staley-Wise Gallery

Photo Credit: Staley-Wise Gallery

Copyright © 2015 Staley-Wise Gallery | 560 Broadway, New York, NY 10012

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s