Francis Browne

Francis Mary Hegarty Browne (3. januar 1880 – 7. julij 1960), je bil ugleden Irski jezuit in zavzet fotograf. Njegove najbolj znane fotografije so bile tiste, ki jih je posnel na prekooceanskem parniku RMS Titanic in njegove potnike ter posadko, tik preden so odpluli na zadnjo pot čez ocean leta 1912.

Francis Browne

Francis Browne se je rodil leta 1880 v Corku na Irskem, bil je najmlajši izmed osmih sinov očeta Jamesa Brownea in Brigid Browne (rojene Hegarty). Njegova mati je bila nečakinja Williama Hegartyja, župana Corka. Umrla je zaradi poporodne vročice osem dni po rojstvu Francisa. Po smrti očeta, ki je umrl v nesreči pri plavanju v Crosshavenu 2. septembra 1889, je Francisa Brownea vzgajal in podpiral njegov stric, Robert Browne, škof iz Cloynea, ki mu je tudi kupil njegov ​​prvi fotoaparat tik preden se je kot mladenič odpravil na turnejo po Evropi leta 1897.

Titanic, taken by Irish priest Francis Browne

Aprila leta 1912 je prejel darilo od svojega strica: vstopnico za prvo potovanje s parnikom RMS Titanic iz Southamptona v Angliji v Queenstown na Irskem, preko Cherbourga v Franciji. Browne je potoval v Southampton preko Liverpoola in Londona in se vkrcal na Titanik popoldne 10. aprila 1912. Rezervirano je imel kabino št. A37 na promenadi palubi. Tako je Browne posnel na ducate fotografij iz dogajanja na krovu Titanika, in sicer na dan njegovega vkrcanja in naslednje jutro.

father-brown-photos-1

Posnel je fotografije gimnastične sobe (fitnesa), sobe Marconi, jedilni salon v prvem razredu, lastno kabino in potnike, kako uživajo v sprehodih na promenadi na palubah. V svoj fotoaparat je ujel tudi zadnje znane podobe številnih potnikov in posadke, vključno s kapitanom Edwardom J. Smithom, vodjo gimnastične sobe T W McCawleyjem, inženirjem Williamom Parrom, županom Archibaldom Buttom, in številne potnike tretjega razreda, katerih imena niso znana.

Captura8

Med svojim potovanjem na Titaniku se je Browne spoprijateljil z ameriškim milijonarskim parom, ko so skupaj sedeli za mizo v jedilnem salonu prvega razreda. Ponudila sta mu plačilo potovanja s parnikom v New York in nazaj, v zameno pa naj bi Browne preživel potovanje do New Yorka v njuni družbi. Browne je takoj poslal brzojavko svojemu nadrejenemu v škofiji in prosil za dovoljenje, vendar je bil odgovor nedvoumen »Takoj odidi s te ladje!«.

Foto Francis Browne

Browne je zapustil Titanik, ko se je zasidral v Queenstownu na Irskem, in se vrnil v Dublin, da nadaljuje svoj ​​teološki študij. Ko ga je dosegla novica o potopu ladje, je spoznal, da bi lahko bile njegove fotografije, ki jih je naredil na Titaniku, zelo zanimive za javnost, in se je dogovoril za njihovo prodajo različnim časopisom in agencijam. Fotografije s Titanika so se tako pojavile v revijah po vsem svetu, Browne pa je ohranil njihove negative.

Inspection of life jackets

Njegov najbolj znan foto album je bil naslovljen: »Titanic Album of Father Browne« (Titanik Album očeta Brownea), čeprav Browne še ni bil posvečen v času, ko je fotografiral Titanik; tehnično je bil še vedno jezuit “sholastik”.

Captura11

Po njegovi posvetitvi v rimsko katoliškega duhovnika 31. julija 1915, je dokončal ​​teološke študije. Leta 1916 je bil 36 letni Browne poslan v Evropo, da se pridruži irski gardi kot vojaški kaplan. Prvo svetovno vojno je prebil v gardi do pomladi leta 1920, svoj duhovni poklic je opravljal tudi v bitki pri Somi in na številnih drugih bojiščih po Evropi: Locreju, Wytschaeteu, Messinesu Ridgeu, Paschendaeleu, Ypresu, Amiensu in Arrasu v Flandriji.

na palubi

V času vojne je bil pet krat ranjen, enkrat zelo hudo v napadu s plinom, za svojo hrabrost pa je bil nagrajen z odlikovanjem »Vojaški križ«. Browne je posnel tudi veliko fotografij v času njegovega bivanja v Evropi; ena, ki jo je imenoval »Watch on the Rhine« (Straža na reki Ren), se šteje za klasično podobo prve svetovne vojne. Iz svojih vojnih fotografij je sestavil zbirko v album, ki ga je poimenoval po najbolj znani fotografiji in izvode tega albuma razdelil svojim soborcem v gardi.

Watch on the Rhine

Francis Browne je umrl v Dublinu leta 1960 in je bil pokopan na jezuitskem pokopališču  v svoji župniji. Njegovi negativi so obležali pozabljeni celih 25 let po njegovi smrti. Po naključju so bili spet odkriti leta 1986, ko je oče Edward E. O’Donnell v arhivu irskih jezuitov odkril velik kovinski zaboj, ki je nekoč pripadal Browneu. O’Donnell je pokazal omenjene negative več založnikom, ki so do sedaj izdali že 23 zbirk fotografij. Odgovorni urednik fotografij pri časopisu The Sunday Times of London je to najdbo fotografij primerjal kot enakovredno odkritju Kumranskih rokopisov. Mnoge od teh knjig so postale prodajne uspešnice, zadnja med njimi je izšla ob stoti obletnici Titanika (Centenary Edition of Father Browne’s Titanic Album) pri založbi Messenger iz Dublina.

____________________________

© Copyrights:

Fotografije: Davison & Associates

Photo Credit: Davison & Associates

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s