Lewis Baltz

Fotografsko potujene krajine

Krajinske fotografije ameriškega avtorja Lewisa Baltza zaznamujejo zapuščene in pogosto opustošene periferije.

V 70. letih prejšnjega stoletja je v Kaliforniji leta 1945 rojen avtor Lewis Baltz umetniško fotografijo prepredel z motivi, kot so industrijska arhitektura, predmestne stanovanjske soseske in ledine.

Njegovo delo predstavljajo v dunajski Albertini, kjer je na ogled nekaj sto fotografij ameriškega avtorja. Med deli sta razstavljeni tudi fotografovi seriji The Tract Houses (1971) in New Industrial Parks Near Irvine (1973–75), skozi kateri je Baltz utemeljil svoj pristop do krajinske arhitekture, s to je naslavljal in upodabljal vpliv tehnologije na družbeno resničnost prejšnjega stoletja.

Baltzovo fotografsko gesto bi lahko opisali tudi skozi princip dekonstrukcije, kot na primer v seriji The Prototype Works (1967–76), v kateri je arhitekturne motive potujil do te mere, da so ti skoraj že popolnoma abstraktni in naracijo posredujejo prek površin, razgrajenih podob.

V natančnem formalnem fotografskem jeziku, ki v ospredje postavlja materialnost in teksture naravnih in zgrajenih površin, je mogoče videti tudi vpliv minimalizma, so zapisali na muzejski spletni strani. Z aluzijami na še druga umetniška gibanja, kot sta konceptualna umetnost in land art, je tako Baltzovo delo mogoče brati skozi mnoštvo citatov in referenc iz umetnostnega konteksta. Ravno to pa na razstavi v Albertini podčrtujejo.

Lewis Baltz: Park Meadows, Pododdelek 5, pogled na zahod, 1978; iz fotografske knjige Park City, 1980.

Industrializirana narava in grobi človeški posegi vanjo – denaturaliziranje. Obrobje mesta je zanikrno, takšnega ga je naredil človek. Človek zgradi, nato proda stavbo in okoli pusti zanemarjeno zemljišče. Nastane prostor brez življenja. Avtorjev vzornik je bil Timothy O’Sullivan.

Najpomembnejše serije: The New Industrial Parks near Irvine, California (1975), Park City (1980), San Quentin Point (1983).

____________________________

© Copyrights: George Eastman House, Rochester, NY

Fotografije: Lewis Baltz: George Eastman House

Photo Credit: Lewis Baltz: George Eastman House

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s