Robert Adams

Pusti ”Divji zahod”, ki ni tako pust

Ameriški fotograf Robert Adams, ki je poznan predvsem po črno-belih fotografijah ameriškega Divjega zahoda, je v San Franciscu prejel Hasselbladove nagrade.

eden_custom

Mednarodna žirija, ki je odločala o nagradi, ki jo podeljuje Hasselbladov sklad, je v letošnjem dobitniku prepoznala enega izmed najpomembnejših in najvplivnejših fotografov v zadnjih 40 letih. Ob tem so tudi zapisali, da se je, prav toliko, kot se je fotografija spreminjala in fragmentirala, Adams izražal in potrjeval jezik te fotografije, pri tem pa je dediščino 19. stoletja in modernistično fotografijo stapljal v svoj natančni in nedramatični osebni izraz.

robert_adams_02

Gole hiše, ki govorijo

Robert Adams (rojen 8. maja 1937) je javnost nase opozoril kot eden izmed članov fotografskega gibanja, imenovanega Nove topografije (New Topographics), ki je delovalo v 70. letih prejšnjega stoletja. V okviru te skupine je tudi začel fotografirati pokrajino zahodne Amerike, ki je na videz nevtralna in brez kakšnih jasnih sodb o fotografiranem. Njegove fotografije so celo poimenovane kot nekakšni dokumenti, zato da bi bilo nepristransko stališče fotografa še bolj okrepljeno. Kljub temu pa njegove slike v nemih in neumetniških ‘kupih’ dolgočasnih hiš razkrivajo poteze lepote.

robert-adams-tract-house-westminster-colorado-1974

Adams je poleg omenjenih nagrad prejel tudi priznanje Fundacije John D. in Catherine T. MacArthur (1994) in nagrado nemške borze (Deutsche Börse) za fotografijo (2006). Objavil je tudi več knjig fotografij, med njimi so The New West (Novi zahod, 1974), From the Missouri West (Iz zahodnega Missourija 1980) in Turning Back (Obrat nazaj, 2005).

Robert AdamsCourtesy of LACMA. Longmont, Colorado, 1979.

Kamere, ki jih uporablja Nasa

Center in Hasselbladova nagrada nosita ime po Victorju Hasselbladu (1906-1978), iznajditelju po njem poimenovanih kamer, ki jih uporabljajo v vesoljnih programih ameriške vesoljske agencije Nasa, pa tudi zasebni fotografi. Do zdaj so nagrado prejeli Robert Frank, Josef Koudelka, Richard Avedon, Sebastiao Salgado, Hiroši Hamaja, Susan Meiselas, Ernst Haas, Irving Penn, Henri Cartier-Bresson, Ansel Adams, Lennart Nilsson, Nan Goldin in Graciela Iturbide.

robert-adams-nebraska-state-highway-2-box-butte-county-1978

Robert Adams: Državna avtocesta št.2 v Nebraski, Okraj Box Butte, Nebraska, 1979.

Adams se je prefinjeno, brez patetike loteval teme stika človekove dejavnosti in krajine ter sožitja med naravo in kulturo. 1974 je izšla njegova najpomembnejša knjiga The New West: Landscapes Along the Colorado Front Range. Pri tem posnetku ga je zanimala interakcija krajine, ceste, nanos listja, ki je naravni ready-made; celota je naravna inštalacija.

____________________________

© Copyrights

Fotografije: Image: © Robert Adams, Courtesy Fraenkel Gallery, San Fransisco, and Matthew Marks Gallery, New York

Photo Credit: Image: © Robert Adams, Courtesy Fraenkel Gallery, San Fransisco, and Matthew Marks Gallery, New York

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s