Sandy Skoglund

Sandy Skoglund je bila rojena leta 1946 v Massachusettsu in je ameriška umetnica instalacij in fotografinja. Diplomirala je leta 1968 na Smith Collegeu, kjer je študirala studijsko umetnost, zgodovino umetnosti in likovno umetnost. Leto kasneje je odšla na Univerzo v Iowi, kjer se je izučila tiskanja, multimedijskega in filmskega ustvarjanja. Leta 1971 in 1972 si je prislužila naziva Master of Arts in Master of Fine Arts. Od tu dalje je začela delati v New Yorku kot konceptualni umetnik. Vendar pa je kmalu vzljubila fotografijo in tako si je leta 1978 kot prvo nalogo zastavila fotografiranje hrane in prehranske artikle.

Skoglund je ustvarjala fotografij prehrambnih izdelkov na zelo barvitih in vzorčastih ozadjih. To je bil njen način, da je razvila univerzalno sporočilo – brez dvoma vsi jemo. Namen uporabe hrane kot subjekta fotografije, je bil ustvariti povezavo z gledalci njenega dela. Danes se po vsem svetu v hrano dodajajo različne kemikalije in prehranski dodatki, da bi se povečal njen nakup in uporaba, na primer uporaba umetnih barvil za izboljšanje videza zelenjavi in sadju. V oglasnih sporočilih se fotografija uporablja kot orodje za prepričevanje potrošnikov.

Pri tem se na primer uporabljajo oljni premazi za povečanje sijaja zelenjavi in sadežem ali uporaba dimetikonov (organski silikoni) za prikaz orošenega ohlajenega kozarca. To je razlog, zakaj je Skoglundova imela toliko energije za študij in delo s fotografijami hrane, saj obstaja cela vrsta možnosti, da ponovno lahko ustvari nekaj novega in izvirnega.

Sandy Skoglund ustvarja nadrealistične fotografije s postavitvijo zapletene scenografije. Pri tem obarva celoten skupek predmetov, ter postavi življenjsko okolje za svoje objekte in subjekte. Tak postopek za pripravo ene same fotografije lahko včasih traja več mesecev. Šele ko dokonča želeno scenografijo in postavitev predmetov, fotografijo tudi posname. Skoglundova dopolnjuje svoje kreacije s fotografijo in kar je najpomembnejše, tako jih tudi dokumentira – sposobna je eksperimentirati z različnimi temami.

Eno izmed njenih znamenitih del so radioaktivne mačke, ki prikazuje glinene mačke pobarvane zeleno, ki divjajo v sivi kuhinji. V kuhinji sedi starec za mizo na enem od okroglih stolov, obrnjen je stran od kamere, poleg njega je ženska, ki kuka v notranjost hladilnika.

Druga zelo znana upodobitev so lisice pri igri. Ta del nekoliko sledi temi o mačkah. Zelo priznano delo, ki ga je ustvarila Skoglundova ima naslov: Maščevanje zlatih ribic, v katerem veliko rib visi nad spečima osebama, nameščene so nad posteljo, scena pa je zasnovana pozno ponoči. Slika je bila objavljena na naslovnici albuma alternativne rok skupine Inspiral Carpets.

Sandy Skoglund je delovala kot umetniška predavateljica (1973-1976) na univerzi v Hartfordu. Trenutno je profesorica umetnosti in multimedije ter montažne fotografije v New Jerseyju na univerzi Rutgers.

Leta 2004 je dokončala fotografski niz True Fiction Two, ki se je začel že leta 1986 in je trajal tako dolgo zato, ker se je soočala s težavami nabave surovin, ki jih je uporabljala pri svojem delu.

Skoglund dokazuje zmožnost, kako nasprotovati realnosti z domišljijo. Pri svojem ustvarjanju meša umetno z naravnim in to je izvor njenega zanimanja. Tako zelo jo privlačijo nekateri umetniški pristopi in predmeti, da je celotno njeno ustvarjalno življenje odvisno od njih (na primer: stvari, kot so dišeče kreme za kožo, barvite in zanimive tkanine itd.) Za Sandy Skoglund je svet brez umetnega vpliva na predmete ustvarjanja, nepredstavljiv. Verjame, da ona zagotovo ni edina, ki to počne v vsakodnevnem življenju.

Njena dela so bila razstavljena v San Franciscu v Muzeju moderne umetnosti, na Dayton Art Institute in v Muzeju sodobne fotografije v Kolumbiji.

____________________________

© Copyrights

Fotografije: Sandy Skoglund

Photo Credit: Sandy Skoglund

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s