Diane Arbus

Diane Arbus: “The Photographer of Freaks” (Fotografinja čudakov)

Fotografski portreti ljudi, ki jih je ustvarila Diane Arbus, so pokazali svetu, kako nori (in lepi) so bili Newyorčani v letih 1950 in 60-ih. Diane Arbus se je rodila 14. marca 1923 v New Yorku. Bila je umetniško nadarjena in fotografije se je naučila od svojega moža, igralca Allana Arbusa. Skupaj sta se uspešno ukvarjala z modo, a se je Diane kmalu podala na samostojno pot. Njene surove in nenavadne podobe ljudi, ki jih je upodobila, ko je živela v New Yorku, so ustvarile edinstveno in zanimivo podobo o mestu.

diane-arbus-the-weird-and-the-wonderful-russian-midget-friends-in-a-living-room-on-100th-st-NYC-1963

Rojena je bila kot Diane Nemerov v New Yorku, in je postala ena od najbolj značilnih fotografov 20. stoletja, znana po svojih srhljivih portretih in neobičajnih predmetih. Njen umetniški talent se je  pojavil že v zgodnji mladosti, ko je ustvarjala zanimive risbe in kasneje v srednji šoli tudi slike. Leta 1941 se je poročila z Allanom Arbusom, ameriškim igralcem, ki je podpiral njen umetniški talent, in jo naučil fotografiranja.

arbus1-656x670

Sprva je sodelovala skupaj z možem, kjer sta ukvarjala z oglaševanjem in modno fotografijo. Ona in Allan sta postala precej uspešna ekipa, in njune fotografije so se pojavljale v tako znanih revijah, kot je Vogue. V poznih 1950-ih se je Diane Arbus začela osredotočati na lastno fotografijo. Da bi se izpopolnila v fotografski umetnosti, je Diane v tem času študirala tudi Lisette Model.

blaze-star1

Med svojimi potovanji po ulicah New Yorka, je Diane Arbus začela fotografirati vse vrste ljudi, na katere je naletela. Pri tem je obiskovala hotele dvomljivega slovesa, javne parke, mrtvašnice in druge nenavadne lokacije. Njeni neobičajni portreti so imeli nekakšno surovost in mnogi od njih so se znašli v izdaji revije Esquire julija 1960. Kot se je izkazalo, so bile te njene fotografije odskočna deska za nadaljnje delo.

04

Do sredine leta 1960 je Diane Arbus že postala uveljavljena fotografinja, ki sodelovala na številnih razstavah, med drugimi tudi v Muzeju moderne umetnosti v New Yorku. Bila je znana po tem, da je bila pripravljena za dobro fotografijo opraviti velike razdalje in premagati marsikakšno oviro. Prijateljevala je s številnimi znanimi fotografi, med drugimi tudi z Richardom Avedonom in Walkerjem Evansom.

Couple in Bed Under a Paper Lantern, N.Y.C., 1966 DIANE ARBUS (1923-1971)

Medtem ko je do poznih 1960 let poslovno še naprej uspevala, je imela Diane Arbus kar precej osebnih izzivov in problemov. Njen zakon z Allanom Arbusom se je končal leta 1969, zaradi česar se je kasneje spopadala z veliko depresijo. Kot posledica te depresije je 26. julija 1971 v svojem newyorškem stanovanju naredila je samomor. Njeno fotografsko delo je še vedno predmet intenzivnega preučevanja, njena življenjska pot pa je bila podlaga za film Fur (Krzno), v katerem je leta 2006 Nicole Kidman zaigrala kot Diane Arbus.

diane14

Diana Arbus: Parada mask, New York, 1967, želatin.-srebrova fotografija.

Avtorica je prvič razstavljala 1967, slikala je posameznike, ki so izstopali in povprečne ljudi, kot da jih gledamo skozi povečevalno steklo. Imela je bizaren občutek za vse nenavadno, čudno, za obrobne pojave Amerike. Na fotografijah je največkrat le po ena oseba, groteskno osamljena, s kadriranjem in bliskavico v vsakdanjem okolju, iz katerega izrazito izstopa. Marginalcem in posebnežem je podelila osrednjo vlogo protagonista v kadru. Kontekst kontrakultur in kritika na prevladujoči srednji razred. (Danny Lyons – posnetki skupin mladih motoristov in zapornikov, Larry Clark – fotografska knjiga o uživalcih mamil »Tulsa«, 1971).

Diane-Arbus-1970masked

V času 60. let so se ljudje s fotografijo angažirali proti vojni, v tem primeru lahko to razumemo kot pozitivno zadevo. To je čas, ko se v Ameriki oblikujejo kontra kulture (hipiji, protivojna gibanja, motoristi), ki so v tem času medijsko manj podprto življenje Amerike.

Arbus,-patriotic-young-man-with-a-flag,-nyc,-1967

Leta 1975 je bila pomembna razstava »The New Topographic Photographs of a Man–altered Landscape«, ki je pomenila nadaljevanje dokumentarne fotografije. Dvanajst fotografov, večina Američanov, je snemalo krajino, spremenjeno s človeškim delom, in sicer: Robert Adams, Lewis Baltz, Bernd in Hilla Becher, Joseph Deal, Nicholas Nixon, Stephen Shove, Henry Wessal ml.

Diane Arbus in New York

Diana Arbus: Avtoportret

Značilno je navezovanje na ameriško topografsko fotografijo 19. st. (O’Sullivan, Evans) – objektivnost in brez-stilna, neumetnostna deskripcija stvarnosti – »Nova topografska fotografija« je hladnejša od socialne krajine, prevzet ima model komercialne fotografije (nepremičnine) v najbolj vsakdanjem okolju.

Self-Portrait, Pregnant, N.Y.C., 1945 DIANE ARBUS (1923-1971)

Self-Portrait, Pregnant, N.Y.C., 1945 DIANE ARBUS (1923-1971)

____________________________

© Copyrights

Fotografije: diane-arbus-photography.com

Photo Credit: diane-arbus-photography.com

http://diane-arbus-photography.com/

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s