Robert Doisneau

Robert Doisneau, francoski fotograf, (* 14. april 1912, Gentilly, Pariz, Francija, † 1. april 1994, Montrouge, Pariz). Bil je eden od začetnikov ulične fotografije. V svoji fotografski karieri je dokumentiral življenje na ulicah Pariza. Njegova najbolj znano fotografsko delo je »Poljub pred mestno hišo«. Za zasluge na področju fotografije je bil leta 1984 imenovan za viteza Reda legije časti.

robert doisneau bolides-1946

Robert Doisneau: Bolida, 1946.

Robert Doisneau je bil znan po igrivih portretih in ironičnih podobah vsakdanjega življenja, ki ga je večinoma dokumentiral na mestnih ulicah Pariza. Vodilo njegovega fotografskega izraza dobro ponazarja izjava: »Čudesa vsakdanjega življenja so tako vznemirljiva; noben režiser ne more poustvariti nepričakovanih dogodkov tako kot se pripetijo na ulici«. Na njegovo fotografsko ustvarjanje so vplivala dela Andréja Kertésza, Eugènea Atgeta in Henrija Cartier-Bressona. Fotografski opus Roberta Doisneaua je predstavljen v več kot dvajsetih monografijah.

kiss-by-hotel-de-ville-robert-doisneau

Robert Doisneau: Fotografija »Poljub pred mestno hišo«

Leta 1950 je ustvaril svojo najbolj prepoznavno in kontroverzno fotografijo »Le baiser de l’Hôtel de Ville« (Poljub pred mestno hišo), na kateri je posnel zaljubljenca, ki sta se poljubljala pred mestno hišo v Parizu. Fotografija je postala ena od ikon ljubezenske podobe Pariza. Posneta je bila za reportažo revije Life, vendar je ostala v arhivu Doisneaujeve fotografske agencije Ralpho več kot 30 let preden jo je začelo uspešno tržiti podjetje za prodajo plakatov.

robert-doisneau-e28093-selection-for-concert-e28093-1952-e28093-atelier-robert-doisneau

Robert Doisneau: izbor za avdicijo

Identiteta para na fotografiji je ostala neznana vse do leta 1992. Komercialni uspeh fotografije je Doisneau prinesel dolgoletne pravne postopke, saj se je na fotografiji prepoznalo več ljudi in od Doisneaua zahtevalo avtorske pravice. Okoliščine nastanka fotografije so bile pojasnjene med sodnim postopkom, ki ga je proti Doisneauju vložila igralka Françoise Bornet. Doisneau je priznal, da sta Françoise Bornet in njen takratni fant Jacques Carteaud, poljub uprizorila, vendar je bila zahteva za avtorske pravice na sodišču zavrnjena.

Robert Doisneau – The accordionist, rue Mouffetard, Paris, 1951

Robert Doisneau: Brez prebite pare v Parizu, 1951.

Doisneaua [Duano] so ujeli, da je plačeval »nastopajoče« na svojih fotografijah. Plačal si je lagodno življenje. Foto lov, množica naključij, humornih stvari – pritisk na človeka, če bo ujel dobro sliko, bo lagodno živel. Žanrski prizor: pariški klošarji so značilnost Pariza. Teren je zelo dobro poznal, kar je ključno za fotoreporterja. Če ga ne pozna, se namreč znajde v čudni situaciji. Zato mora biti še toliko bolj pozoren, ker je okolja navajen in ga kakšne stvari niti ne pritegnejo več – delo ni več detajlirano. V tem smislu je težje priti do dobre fotografije.

____________________________

© Copyrights Atelier Robert Doisneau 2014

Fotografije: Robert Doisneau

Photo Credit: Robert Doisneau

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s