Virginia Oldoini

Virginia Oldoini, grofica Castiglione, bolj znan kot La Castiglione, se je rodila v aristokratski družini iz La Spezie v Italiji. Bila je italijanska aristokratinja 19. stoletja, ki je bila poznana kot ljubica francoskega cesarja Napoleona III. Bila je tudi pomembna osebnost ob rojstvu fotografije in si pridobila status foto ikone v zgodovini fotografije.

virginia odoini-1

Rojena je bila kot: Virginie Élisabeth Louise Charlotte Antoinette Thérèse Marie Oldoïni 22. marca 1837 v Firencah v Toskani, očetu Marquis Filippo Oldoini in materi Marquise Isabelle Lamporecchi, ki sta bila člana manjšega toskanskega plemstva. Virginio so pogosto klicali po njenem vzdevku “Nicchia”. Pri starosti 17 let se je poročila s Francescom Verasisom, grofom – conte di Castiglione, ki je bil dvanajst let starejši od nje in s katerim je imela sina Giorgia.

pierre-louis-pierson-countess-di-castiglione-circa-1863-66

Njen bratranec Camillo, grof di Cavour, je bil minister pri kralju Sardinije Victorju Emmanuelu II., katerega grofija je vključevala tudi Piemont in Savoy. Ko sta grof in grofica odpotovala v Pariz leta 1855, je dobila grofica navodilo svojega bratranca, da se pri Napoleonu III. zavzame za povezovanje Italije in Francije. To je dosegla na ta način, da je postala ljubica Napoleona III. In s tem povzročila škandal, ki je pripeljal njenega moža do zahteve po zakonski razvezi. Virginia pa je s svojim odnosom s francoskim cesarjem v letih 1856 in 1857 stopila v družabni krog evropskega plemstva. Tu je med drugimi spoznala Augusta Sachsena – Weimarja , Otta von Bismarcka in Adolpha Thiersa.

odoini virginia

Grofica Virginia je bila znana po svoji lepoti in njenem razposajenem slogu pri oblačenju, s katerim je vzbujala nemalo pozornosti na cesarskem dvoru. Ena izmed njenih najbolj razvpitih oblek je bil kostum “Queen of Hearts” (kraljica src). Slikar George Frederic Watts je v njem naslikal njen portret iz leta 1857.  Opisovali so jo kot žensko z dolgimi valovitimi svetlimi lasmi, bledo kožo, ki ima čustven ovalen obraz in oči, ki nenehno spreminjajo barvo iz zelene v sinje modro.

Contessa_di_Castiglione

Slikarski portret iz leta 1857 v kostumu “Queen of Hearts”.

Ko se je njena afera z Napoleonom III. končala konec leta 1857, se je grofica vrnila v Italijo. Štiri leta kasneje je bila razglašena Kraljevina Italija, deloma tudi zaradi vpliva, ki ga je grofica imela na Napoleona III. Istega leta se je tudi grofica vrnila v Francijo in se naselila v Passyu.

Leta 1871, takoj po porazu Francije v francosko-pruski vojni, je bila poklicana na tajni sestanek z Ottom von Bismarckom z namenom, da mu razloži, kako bi lahko bila nemška okupacija Pariza usodna za njegove interese. Verjetno je imela velik vpliv na Otta von Bismarcka, saj je pruska vojska prizanesla Parizu z vojaško okupacijo.

Virginia O

Leta 1856 je začela sodelovati z Mayerjem in Piersonom, s fotografoma, ki sta imela velik ugled na cesarskem dvoru. V naslednjih štirih desetletjih je nagovorila Pierre-Louisa Piersona, da ji je pomagal ustvariti 700 različnih fotografij, v katerih je poustvarila trenutke iz njenega preteklega življenja. V ta projekt je vložila velik del svojega osebnega bogastva in celo zašla v dolgove zaradi izvedbe tega projekta. Na večini fotografij je upodobljena grofica v svojih gledaliških oblekah, kot je kostum Queen of Hearts. Številne fotografije jo prikazujejo v zelo delikatni pozi za obdobje, v katerem je živela, predvsem so to podobe, ki izpostavljajo njene gole noge in stopala. Na teh fotografijah je njena glava umaknjena iz kadra.

____________________________

© Copyrights

Fotografije: zaradi starostne omejitve so fotografije v javni lasti (public domain).

Photo Credit: Public domain resource

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s