Sarah Bernhardt

Nadar je prvič fotografirali Sarah Bernhardt leta 1864, ko je bila mlada in je še študirala na Pariškem konservatoriju. S pomočjo njegovih fotografij je Sarah spoznala tudi širša javnost.

Sarah Bernhardt je bila rojena 22. oktobra 1844 v Parizu v Franciji, kjer jo je vzgajala mati samohranilka, študirala pa je na pariškem konservatoriju. Kasneje je bila sprejeta v gledališče Comédie – Française, kjer si je pridobila svetovno slavo kot igralka in je delovala na vseh velikih odrih po vsej Evropi in Ameriki . Ko se je pojavil nov filmski medij z gibljivimi slikami, je bila ena izmed prvih, ki je uspela kot igralka v tem mediju. V svojem prvem filmu je zaigrala 1900. Sarah Bernhardt je umrla leta 1923 in je bila posthumno počaščena z zvezdo na hollywoodskem Pločniku slavnih (Hollywood Walk of Fame).

EttaDupont-SarahBernhardt-L'Aiglon-

Sarah Bernhardt in ‘L’Aiglon’

Henriette Rosine Bernard, z umetniškim imenom Sarah Bernhardt, je bila nezakonska hči nizozemske kurtizane (v bistvu prostitutke za premožne stranke). Identiteta njenega očeta ni znana in mlado Sarah so, da ne bi bila v breme svoji materi, poslali najprej  v samostan. Sarah je sprva želela postati nuna, vendar je prevladala želja vojvode Mornyja, ki je bil eden od ljubimcev njene matere in polbrat Napoleona III., in je  menil, da bi Sarah morala  postati igralka.  Poskrbel je za njen vstop na pariški konservatorij, kamor je vstopila v starosti 16 let. Na konservatoriju je bila Sarah med najboljšimi učenkami in svoj študij je končala leta 1862.

Ponovno s pomočjo vojvode Mornyja je bila Sarah kmalu sprejeta na Comédie – Française ( francosko državno gledališče), kjer je bila njena prisotnost na odru dokaj neopazna. Svojo pogodbo z gledališčem Comédie – Française je prekinila leta 1863 in se je priključila Théâtre du Gymnase – Dramatique. Približno v istem času je postala ljubica princa iz Ligne in mu rodila sina Mauricea.

Fe_lix_Nadar_Sarah_Bernhardt3

Sarah Bernhardt, foto Felix Nadar

Leta 1866 je Sarah Bernhardt podpisala pogodbo z Odeon Theatre in v naslednjih šestih letih je njen igralski ugled močno narasel. Svojo največjo vlogo v Odeonu je odigrala v Zanettovi enodejanki François Coppée’s 1869 v igri Le passant (»mimoidoči«), kjer je spet igrala na željo Napoleona III.

Leta 1870, sredi francosko-nemške vojne, je Sarah Bernhardt organizirala vojno bolnišnico v gledališču Odeon in v poznih 1870, ko se je vojna končala, je nadaljevala svojo gledališko kariero v tem gledališču. V tem času je tudi dosegla največjo slavo kot igralka, zahvaljujoč tudi svojemu impulzivnemu zbadljivemu obnašanju, tako na odru kot zunaj njega. Leta 1880 je Sarah Bernhardt s svojo potovalno agencijo (družbo) odšla na svetovno igralsko turnejo, ki je vključevala daljne kraje v Evropi, Avstraliji, Kanadi in Združenih držav Amerike. Na tej turneji je dokončno postala mednarodna zvezda in se uveljavila v filmskem svetu.

95e41/huch/2012/23

Sarah Bernhardt, Women who Broke the Rules in Theatre and in Life

Ob prelomu stoletja se je Sarah Bernhardt začela ukvarjati z igranjem v filmih, kjer se pojavlja v nekaterih izmed prvih filmov, kot so interpretacije Hamleta (1900) in La Tosca (1908) .

Leta 1905, ko je bila na turneji po Južni Ameriki, si je Sarah med nastopom poškodovala desno koleno. Poškodba se ni nikoli pravilno zacelila, zato se ji je 10 let kasneje pojavila gangrena in nogo so ji morali amputirati. Kljub tej poškodbi je Sarah Bernhardt vztrajala pri obiskovanju vojakov na fronti med prvo svetovno vojno (svojo igro je  izvaja na majhnem stolu). Tudi z igralsko turnejo je nadaljevala, igranje vlog pa je prilagodila na držo sede ali s protezo na nogi.

Nadar_Bernhardt1864

Nadar (Gaspard Félix Tournachon): Sarah Bernhardt, 1865

Gre za igralko židovskega rodu, ki je v antični pozi. Celo-postavni ležeče-sedeči nadčasen portret, olušči vse, kar ne sodi v ta čas. Nevtralno ozadje. Verjetno je retuširal in zgladil detajle na obrazu. Podstavek, na katerem sloni, spominja na del antičnega stebra, ki je verjetno del teatrske kulise.

_____________________________

© Copyrights

Fotografije: zaradi starostne omejitve so fotografije v javni lasti (public domain).

Photo Credit: Public domain resource

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava / Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava / Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava / Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava / Spremeni )

Connecting to %s